Co jeść w ciąży? - węglowodany, białko, tłuszcze, witaminy

Czy kobieta w ciąży powinna jeść za dwoje? Absolutnie nie. Natomiast ze względu na dziecko musi starannie dobierać produkty żywnościowe i spożywać je w odpowiednich proporcjach (ma jeść dla dwojga). Waga przyszłej mamy wzrasta o blisko 11,5–16 kg. Oznacza to, że dzienne zapotrzebowanie na energię zwiększa się nieznacznie. Trzeba pamiętać, że prawidłowe żywienie ciężarnej jest niezbędne dla zdrowia malucha rozwijającego sie w brzuchu mamy.

Co jeść w ciąży? - węglowodany, białko, tłuszcze, witaminyCo jeść w ciąży? - węglowodany, białko, tłuszcze, witaminy
Źródło zdjęć: © 123rf

Co jeść w ciąży? - węglowodany

W pierwszym trymestrze przyszła mama powinna jeść tyle co przed ciążą (około 2200 kcal/dobę). Od drugiego trymestru dziennie potrzebuje przyjmować o 300 kcal więcej, czyli 2500–2800 kcal/dobę Podczas ciąży obowiązują te same zasady zdrowego żywienia co zwykle.

Oznacza to, że należy spożywać urozmaicone pokarmy. Głównym źródłem kalorii powinny być produkty zbożowe, a warzywa i owoce jedzone przynajmniej pięć razy dziennie. Kobieta w ciąży powinna ograniczyć spożywanie tłuszczów (głównie zwierzęcych), produktów bogatych w cholesterol oraz (niestety) cukru i słodyczy. Alkoholu najlepiej w ogóle nie pić podczas ciąży. Istotne jest zachowanie prawidłowych proporcji między poszczególnymi składnikami pokarmów.

Większość dziennego zapotrzebowania (50–60%) powinny stanowić węglowodany, ponieważ są głównym źródłem energii dla człowieka. Dieta kobiety w ciąży powinna składać się przede wszystkim węglowodany złożone, obecne w produktach zbożowych, warzywach i owocach. Zawarty w nich błonnik korzystnie wpływa na zaparcia, które tak często doskwierają przyszłym matkom.

Dieta kobiety w ciąży

Są też bogate w witaminy i składniki mineralne, niezbędne dla prawidłowego rozwoju płodu. Natomiast trzeba ograniczyć spożywanie cukrów prostych (takich jak sacharoza), czyli przede wszystkim słodyczy. Zawierają w sobie dużo tłuszczu, a składników odżywczych mają niewiele.

Główne źródła: chleb (najlepiej razowy), makarony, kasze, ryż, warzywa, owoce.

Co jeść w ciąży? - białko

Oprócz energii skład jadłospisu kobiety w ciąży musi zapewnić rozwijającemu się maluchowi odpowiednią ilość składników budulcowych. Oznacza to, że przynajmniej 10% dziennego zapotrzebowania na energię powinny dostarczać białka. Są one niezbędne do prawidłowego wzrostu płodu i łożyska. Do diety należy włączyć przede wszystkim białka pełnowartościowe (pochodzenia zwierzęcego) – zawierają wszystkie niezbędne rodzaje aminokwasów, w przeciwieństwie do większości białek roślinnych.

Główne źródła: mięso (najlepiej chude), ryby, mleko, ser, jaja, produkty zbożowe, rośliny strączkowe.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Co jeść w ciąży? - tłuszcze

Tłuszcze odgrywają ważną rolę w rozwoju płodu, ale ich spożycie powinno się ograniczyć do 30% dziennego zapotrzebowania na energię. Ważne jest, aby tłuszcze nasycone (zwierzęce) nie przekraczały 10% tego zapotrzebowania. Najistotniejszą rolę odgrywają kwasy tłuszczowe nienasycone (NNKT). Są niezbędne do prawidłowego rozwoju mózgu i narządu wzroku malucha. A zatem kobieta w ciąży powinna do surówek i sałatek dodawać olej sojowy i słonecznikowy, a do smażenia używać oliwy z oliwek.

Główne źródła: tłuszcz: masło, słonina, tłuszcze roślinne, sery, jaja; NNKT: margaryny, oleje, kiełki zbożowe, orzechy, ryby.

Kobiety w ciąży powinny spożywać bogatą i zbilansowaną dietę, ponieważ będzie miała ona wpływ na rozwój płodu
Kobiety w ciąży powinny spożywać bogatą i zbilansowaną dietę, ponieważ będzie miała ona wpływ na rozwój płodu © 123RF

Co jeść w ciąży? - witaminy

Kobieta w ciąży musi też spożywać odpowiednią ilość witamin i składników mineralnych. Nie oznacza to, że musi używać niezliczonych suplementów diety i preparatów wielowitaminowych. Jeżeli odżywia się w sposób prawidłowy (według zasad przedstawionych powyżej), zaspokaja swoje zapotrzebowanie na większość z nich. Jednak przyszła mama powinna zwrócić szczególną uwagę na pewne elementy niezbędne dla prawidłowego rozwoju płodu.

U kobiet powszechnie występuje niedobór kwasu foliowego. Podczas pierwszego trymestru ciąży witaminę tą koniecznie trzeba suplementować (najlepiej zacząć już w trakcie starania się o dziecko). Chroni ona przed powstawaniem wad cewy nerwowej i innych zaburzeń wrodzonych. Przyszła mama musi przyjmować dziennie 0,4 mg kwasu foliowego. Jeżeli w rodzinie występowały już wady układu nerwowego lub poprzednie dziecko urodziło się z wadą cewy nerwowej, dawka jest dużo większa – 4 mg/dobę.

Główne źródła: warzywa liściaste, owoce cytrusowe, mleko, produkty z pełnego ziarna.

Witamina D jest ważna dla prawidłowego rozwoju kośćca matki i dziecka. Dobierając produkty żywnościowe, należy zwrócić uwagę na te, które zapewnią odpowiednią ilość tej witaminy. Od trzeciego trymestru kobieta w ciąży powinna przyjmować dodatkowo preparaty witaminy D.

Główne źródła: jaja, mięso, ryby, mleko, margaryny.

Do budowy szkieletu i zębów niezbędny jest też wapń. Wystarczą jedna szklanka mleka dziennie lub jogurt, aby zapewnić maluchowi odpowiednią ilość tego związku.

Główne źródła: mleko i produkty mleczne, suszone figi, pomarańcze, szpinak.

W ciąży często występuje niedokrwistość spowodowana niedoborem żelaza. Można temu zapobiec, spożywając produkty bogate w ten pierwiastek. Jeżeli jednak badania kontrolne wykażą anemię u przyszłej mamy, konieczne jest przyjmowanie preparatów żelaza. Równoczesne zażywanie witaminy C lub popijanie tabletek sokiem z cytrusów zwiększa ilość żelaza wchłanianą w jelitach.

Główne źródła: czerwone mięso, zielone warzywa, suszone owoce.

Źródła

  1. Cichocka A., Szostak-Węgierek D., Żywienie kobiet w ciąży, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005, ISBN 83-200-3131-1
  2. Lindemann O., Ortemberg A., Ciąża i poród naturalny, Bellona, Warszawa 2008, ISBN 978-83-11-10962-9
  3. Iwanow K., Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B. Liczmy witaminy w diecie, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2009, ISBN 978-83-200-3810-1
  4. Piwowar A. (red.), Mikroskładniki odżywcze, MedPharm, Wrocław 2010, ISBN 978-83-60466-82-7
Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące