​Jedzenie ziemniaków w ciąży zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy

Według amerykańskich naukowców spożywanie ziemniaków lub frytek w większość dni tygodnia może zwiększać ryzyko cukrzycy podczas ciąży. Prawdopodobnie dzieje się tak z powodu skrobi ziemniaczanej, która może wywołać znaczne podwyższenie poziomu cukru. Autorzy są zdania, że zastąpienie kilku porcji ziemniaków innymi warzywami przeciwdziała temu zjawisku.

1. Ciąża, a styl odżywiania

Organizm kobiety podczas ciąży jest niezwykle obciążony, dlatego w tym okresie może pojawić się cukrzyca. Choroba zwykle mija po porodzie, ale może stanowić długoterminowe ryzyko dla matki i dziecka. Naukowcy chcieli zbadać, co ma wpływ na podatność kobiet na to schorzenie.

Badania zostały przeprowadzone na podstawie danych z lat 1991-2001 wśród przyszłych matek, które nie przechodziły żadnych chorób przewlekłych przed zajściem w ciążę. 

Zobacz film: "Aktywność fizyczna w ciąży"

Cukrzycę ciężarnych można kontrolować za pomocą diety i ćwiczeń. Jednak niektóre pacjentki mogą potrzebować leków, które wpływają na poziom glukozy we krwi. Bez odpowiedniego leczenia może dojść do przedwczesnego porodu czy nawet poronienia.

Badania pokazały, że istnieje o 27 proc. większe ryzyko cukrzycy podczas ciąży u kobiet, które zwykle jadły od 2 do 4 stugramowych porcji gotowanych, tłuczonych lub pieczonych ziemniaków czy frytek tygodniowo.

U ciężarnych, które spożywały więcej niż pięć porcji tygodniowo, ryzyko wzrosło do 50 proc. Naukowcy szacują, że jeśli kobiety zamieniłyby ziemniaki na inne warzywa lub kasze przynajmniej dwa razy w tygodniu, obniżyłyby ryzyko cukrzycy o 9-12 proc.

Badania są ważne ze względu wpływ cukrzycy na zdrowie matki i dziecka. U kobiet w ciąży może doprowadzić do stanu przedrzucawkowego oraz nadciśnienia, co ma nie tylko negatywny wpływ na dziecko, ale może też doprowadzić do zwiększenia ryzyka cukrzycy typu 2 u matki w późniejszym okresie. 

Z drugiej strony, eksperci z Wielkiej Brytanii podkreślają, że nie ma wystarczających dowodów na to, aby kobiety miały nagle zacząć ograniczać się w spożywaniu ziemniaków w ciąży.

Badania pokazują potencjalne powiązanie, jednak nie udowadniają związku przyczynowo-skutkowego. Eksperci są zdania, że kobiety mogą znacznie zmniejszyć ryzyko cukrzycy ciężarnych poprzez zbilansowaną dietę oraz aktywność fizyczną.

Następny artykuł: Produkty wskazane i niewskazane

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!