Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (876 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Lody w ciąży: czy można je jeść bez obaw?

 Agnieszka Gotówka
10.05.2024 09:38
Lody w ciąży
Lody w ciąży (https://stock.adobe.com/)

Lody w ciąży należy rozpatrywać w dwóch kategoriach: orzeźwiającej przekąski i źródła niebezpiecznych patogenów, które mogą zagrażać ciąży. Jak pogodzić obie kwestie? I czy istnieją lody, których należy unikać podczas ciąży?

spis treści

1. Czy spożywanie lodów jest bezpieczne w ciąży?

Składniki lodów i ich wpływ na zdrowie w ciąży to nie jest temat, który podejmuje się w szkole rodzenia. Jest grupa produktów zakazana w czasie ciaży (m.in. surowe mięso), o orzeźwiajacych przekąskach, dostępnych latem niemal na każdym kroku, mówi się natomiast niewiele. Przyjrzyjmy się więc temu bliżej.

Lody są produktem otrzymywanym z mleka lub śmietanki, jaj oraz aromatów i owoców. Mleko obecne w lodach stanowi źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka, które jest niezbędne do prawidłowego rozwoju płodu.

W mleku znajdują się też spore ilości wapnia (100 g porcja zawiera ok. 120–150 mg tego pierwiastka), które zapewniają prawidłową budowę kości dziecka oraz chronią kobietę w ciąży przed nadmierną utratą wapnia z organizmu, a tym samym przed rozwojem osteoporozy i złego stanu zębów.

Zobacz film: "Prawidłowy przyrost masy ciała w ciąży"

Bardzo często do lodów dodawane są owoce: truskawki, maliny, porzeczki, jagody. Zawierają mnóstwo witaminy C, która jest niezbędna do prawidłowej syntezy kolagenu. Wzmacnia również naczynia krwionośnie, dzięki czemu nie pojawiają się pękające naczynka. Owoce o barwie czerwonej lub niebieskiej to bogactwo beta-karotenu, który warunkuje prawidłowy stan skóry oraz nabłonków. Jest niezbędny do prawidłowego procesu widzenia.

Co więcej, zarówno beta-karoten (witamina A), jak i witamina C oraz flawonoidy zawarte w owocach wykazują działanie antyoksydacyjne, zmiatają wolne rodniki oraz chronią przed rozwojem nowotworów.

1.1. Jakie są korzyści zdrowotne spożywania lodów w ciąży?

Lody to co prawda słodycze, ale w porównaniu z innymi przekąskami i słodyczami są one stosunkowo nisko energetyczne. Najmniej kaloryczne są sorbety, ponad 60 proc. ich składu stanowi woda. Nie zawierają mleka, śmietany ani jajek, stąd niewiele w nich kalorii. Są odpowiednie dla osób borykających się z alergią bądź stosujących dietę wykluczającą produkty mleczne.

Lodowy deser na patyku jest też lekkostrawny. Stanowi ponadto źródło przyjemności, co pozytywnie wpływa na nastrój.

1.2. Jak często można spożywać lody w ciąży?

Trudno wskazać konkretne ograniczenia w spożyciu lodów w ciąży. Z całą pewnością trzeba zwracać uwagę na ich kaloryczność, bo zdrowa dieta w ciąży zakłada jedzenie dla dwóch, a nie za dwoje. Nie można zatem bezkarnie objadać się lodowymi deserami, zwłaszcza jest podane są z wysokoenergetyczną czekoladą, bakaliami czy bitą śmietaną.

Najmniej kalorii mają:

  • sorbety
  • lody jogurtowe (ok. 100 kcal/100 g),
  • mleczno-owocowe (ok. 120 kcal/100 g),
  • waniliowe lub mleczne (140 kcal/100 g),
  • śmietankowe (160 kcal/100 g),
  • bakaliowe (180 kcal/100 g),
  • czekoladowe (200 kcal/100 g).

Wartość energetyczną lodów zwiększają też dodatki, m.in. bita śmietana, wafelek, czekolada, posypka, sos, ciasteczka czy różnego rodzaju polewy smakowe,.

2. Czy spożywanie lodów w ciąży jest bezpieczne?

Lody, zarówno pakowane, jak i te sprzedawane w wafelku, mogą być zanieczyszczone, co jest wynikiem wielu czynników i zależy od technologii wytwarzania, dodatków i higieny produkcji. Wiele zależy też od poziomu higieny pracowników zajmujących się magazynowaniem, dystrybucją oraz sprzedażą lodów.

Do mikroflory zanieczyszczającej lody zaliczyć można bakterie z grupy coli, Staphylococcus aureus, Salmonellę oraz grzyby, a także groźną dla kobiet w ciąży Listeria monocytogenes.

Oprócz zagrożeń wynikających z potencjalnego zakażenia, trzeba też uważać z jedzeniem lodów w bardzo gorącą aurę. Gdy organizm jest rozgrzany, a my dostarczymy mu bardzo zimne lody albo napój z lodem, łatwo o skurcze naczyń krwionośnych gardła, co ułatwia wirusom przedostanie się do naszego organizmu i zainfekowanie go.

3. Jakie są potencjalne skutki uboczne spożywania lodów w ciąży?

W związku z tym, że lody zawierają surowe jaja mogą być źródłem zakażenia salmonellą. Zatrucie nią objawia się biegunką i może powodować odwodnienie, co stanowi bezpośrednie zagrożenie dla rozwijającego się płodu.

Jeśli lody nie są przygotowane zgodnie z zasadami higieny, mogą zawierać bakterię Listeria monocytogenes. Objawy zakażenia nie są charakterystyczne, przypominają grypę z wysoką gorączką. Toksyny wydzielane przez bakterię uszkadzają płód. Spokojnie jednak: nawet jeśli ktoś spożyje zanieczyszczoną żywność, ryzyko zakażenia L. monocytogenes jest niewielkie i na ogół prowadzi jedynie do łagodnego nieżytu żołądka lub objawów grypopodobnych.

Aby uniknąć zakażeń bakteryjnych, najlepiej kupować lody w lodziarniach o wysokim standardzie higienicznym oraz w sklepach, w których mamy pewność, że lody nie były odmrażane i zamrażane.

4. Jakie są najbezpieczniejsze rodzaje lodów do spożycia w ciąży?

Najbezpieczniej jest w ciąży jeść sorbety. Można je łatwo i szybko przygotować w domu i mieć zawsze pod ręką. Unikać należy ciężkich lodów śmietankowych, zwłaszcza pochodzących z niepewnego źródła. Jeśli mamy choć cień podejrzenia, że standardy higieniczne w lodziarni nie zostały zachowane, lepiej zrezygnować z kupowania tam deserów.

Alternatywy dla lodów dla kobiet w ciąży to m.in. mrożona kawa bezkofeinowa (bez warstwy śmietany), mrożony koktajl (np. arbuzowy) oraz domowe lody.

5. Czy istnieją badania naukowe potwierdzające bezpieczeństwo spożywania lodów w ciąży?

Naukowcy wilokrotnie badali jakość mikrobiologiczną lodów, np. pochodzących z rynku Trójmiasta (praca J. Stankiewicz i E. Cyrson). Ocenianio też prawdopodobieństwo zagrożenia związanego z obecnością gronkowców w lodach w zależności od sposobu wytwarzania (praca I. Steinki).

Z pierwszego z wymienionych badań płynie wniosek, że najwyższym stopniem zanieczyszczenia mikrobiologicznego charakteryzowały się lody o najbardziej zróżnicowanym składzie.

Przeczytaj również:

Następny artykuł: Luteina w ciąży
Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze