Lody w ciąży

Lody są produktem spożywczym charakteryzującym się dobrymi właściwościami odżywczymi. Dostarczają organizmowi pełnowartościowe białko, wapń oraz błonnik, jeśli zawierają kawałki owoców. Jednakże mogą być źródłem zakażenia bakteriami salmonelli oraz Listeria monocytogenes, które prowadzi do poronień.

1. Wartość odżywcza lodów

Kobieta w ciąży musi odpowiednio się odżywiać, aby dostarczyć wszystkie niezbędne składniki odżywcze do prawidłowego rozwoju płodu.

Lody są produktem otrzymywanym z mleka lub śmietanki, jaj oraz aromatów i owoców. Mleko obecne w lodach stanowi źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka, które jest niezbędne do prawidłowego rozwoju płodu. Ponadto wzmacnia odporność mamy. W mleku znajdują się spore ilości wapnia, które zapewniają prawidłową budowę kości dziecka oraz chronią kobietę w ciąży przed nadmierną utratą wapnia z organizmu, a tym samym przed rozwojem osteoporozy i złego stanu zębów.

Zobacz film: "Aktywność fizyczna w ciąży"

Bardzo często do lodów dodawane są owoce: truskawki, maliny, porzeczki, jagody. Zawierają one mnóstwo witaminy C, która jest niezbędna do prawidłowej syntezy kolagenu, przez co chroni skórę kobiet przed wystąpieniem rozstępów. Ponadto witamina C wzmacnia naczynia krwionośnie, dzięki czemu nie pojawiają się pękające naczynka. Owoce o barwie czerwonej lub niebieskiej to bogactwo beta-karotenu, który warunkuje prawidłowy stan skóry oraz nabłonków. Jest niezbędny do prawidłowego procesu widzenia. Co więcej, zarówno beta-karoten (witamina A), jak i witamina C oraz flawonoidy zawarte w owocach wykazują działanie antyoksydacyjne, zmiatają wolne rodniki oraz chronią przed rozwojem nowotworów.

2. Wady lodów

Lody stanowią bardzo częstą zachciankę kobiet w ciąży. Wiele osób zastanawia się, czy są one na pewno zdrowe i nie zagrażają płodowi.

Lody są kaloryczne, dlatego nadmierne ich spożywanie, zwłaszcza z dodatkiem czekolady, bakalii oraz bitej śmietany, może prowadzić do nadwagi lub zbyt dużego przyrostu masy ciała w ciąży. Dlatego też lody nie powinny stanowić przekąski między posiłkami, a posiłek – II śniadanie, podwieczorek.

W związku z tym, że lody zawierają surowe jaja mogą być źródłem zakażenia bakterią salmonellą. Zatrucie nią objawia się biegunką i może powodować odwodnienie, co stanowi bezpośrednie zagrożenie dla rozwijającego się płodu.

Jeśli lody nie są przygotowane zgodnie z zasadami higieny, mogą zawierać bakterię Listeria monocytogenes, która jest przyczyną obumarcia płodów oraz może powodować poronienia. Objawy zakażenia nie są charakterystyczne, przypominają grypę z wysoką gorączką. Toksyny wydzielane przez bakterię uszkadzają płód.

Aby uniknąć zakażeń bakteryjnych, najlepiej kupować lody w lodziarniach o wysokim standardzie higienicznym oraz w sklepach, w których mamy pewność, że lody nie były odmrażane i zamrażane.

Dieta ciężarnej
Luteina w ciąży

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.