Lody w ciąży: czy można je jeść bez obaw?

Lody w ciąży należy rozpatrywać w dwóch kategoriach: orzeźwiającej przekąski i źródła niebezpiecznych patogenów, które mogą zagrażać ciąży. Jak pogodzić obie kwestie? I czy istnieją lody, których należy unikać podczas ciąży?

Lody w ciążyLody w ciąży
Źródło zdjęć: © https://stock.adobe.com/
Agnieszka Gotówka

Czy spożywanie lodów jest bezpieczne w ciąży?

Składniki lodów i ich wpływ na zdrowie w ciąży to nie jest temat, który podejmuje się w szkole rodzenia. Jest grupa produktów zakazana w czasie ciaży (m.in. surowe mięso), o orzeźwiajacych przekąskach, dostępnych latem niemal na każdym kroku, mówi się natomiast niewiele. Przyjrzyjmy się więc temu bliżej.

Lody są produktem otrzymywanym z mleka lub śmietanki, jaj oraz aromatów i owoców. Mleko obecne w lodach stanowi źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka, które jest niezbędne do prawidłowego rozwoju płodu.

W mleku znajdują się też spore ilości wapnia (100 g porcja zawiera ok. 120–150 mg tego pierwiastka), które zapewniają prawidłową budowę kości dziecka oraz chronią kobietę w ciąży przed nadmierną utratą wapnia z organizmu, a tym samym przed rozwojem osteoporozy i złego stanu zębów.

Bardzo często do lodów dodawane są owoce: truskawki, maliny, porzeczki, jagody. Zawierają mnóstwo witaminy C, która jest niezbędna do prawidłowej syntezy kolagenu. Wzmacnia również naczynia krwionośnie, dzięki czemu nie pojawiają się pękające naczynka. Owoce o barwie czerwonej lub niebieskiej to bogactwo beta-karotenu, który warunkuje prawidłowy stan skóry oraz nabłonków. Jest niezbędny do prawidłowego procesu widzenia.

Co więcej, zarówno beta-karoten (witamina A), jak i witamina C oraz flawonoidy zawarte w owocach wykazują działanie antyoksydacyjne, zmiatają wolne rodniki oraz chronią przed rozwojem nowotworów.

Jakie są korzyści zdrowotne spożywania lodów w ciąży?

Lody to co prawda słodycze, ale w porównaniu z innymi przekąskami i słodyczami są one stosunkowo nisko energetyczne. Najmniej kaloryczne są sorbety, ponad 60 proc. ich składu stanowi woda. Nie zawierają mleka, śmietany ani jajek, stąd niewiele w nich kalorii. Są odpowiednie dla osób borykających się z alergią bądź stosujących dietę wykluczającą produkty mleczne.

Lodowy deser na patyku jest też lekkostrawny. Stanowi ponadto źródło przyjemności, co pozytywnie wpływa na nastrój.

Jak często można spożywać lody w ciąży?

Trudno wskazać konkretne ograniczenia w spożyciu lodów w ciąży. Z całą pewnością trzeba zwracać uwagę na ich kaloryczność, bo zdrowa dieta w ciąży zakłada jedzenie dla dwóch, a nie za dwoje. Nie można zatem bezkarnie objadać się lodowymi deserami, zwłaszcza jest podane są z wysokoenergetyczną czekoladą, bakaliami czy bitą śmietaną.

Najmniej kalorii mają:

  • sorbety
  • lody jogurtowe (ok. 100 kcal/100 g),
  • mleczno-owocowe (ok. 120 kcal/100 g),
  • waniliowe lub mleczne (140 kcal/100 g),
  • śmietankowe (160 kcal/100 g),
  • bakaliowe (180 kcal/100 g),
  • czekoladowe (200 kcal/100 g).

Wartość energetyczną lodów zwiększają też dodatki, m.in. bita śmietana, wafelek, czekolada, posypka, sos, ciasteczka czy różnego rodzaju polewy smakowe,.

Czy spożywanie lodów w ciąży jest bezpieczne?

Lody, zarówno pakowane, jak i te sprzedawane w wafelku, mogą być zanieczyszczone, co jest wynikiem wielu czynników i zależy od technologii wytwarzania, dodatków i higieny produkcji. Wiele zależy też od poziomu higieny pracowników zajmujących się magazynowaniem, dystrybucją oraz sprzedażą lodów.

Do mikroflory zanieczyszczającej lody zaliczyć można bakterie z grupy coli, Staphylococcus aureus, Salmonellę oraz grzyby, a także groźną dla kobiet w ciąży Listeria monocytogenes.

Oprócz zagrożeń wynikających z potencjalnego zakażenia, trzeba też uważać z jedzeniem lodów w bardzo gorącą aurę. Gdy organizm jest rozgrzany, a my dostarczymy mu bardzo zimne lody albo napój z lodem, łatwo o skurcze naczyń krwionośnych gardła, co ułatwia wirusom przedostanie się do naszego organizmu i zainfekowanie go.

Jakie są potencjalne skutki uboczne spożywania lodów w ciąży?

W związku z tym, że lody zawierają surowe jaja mogą być źródłem zakażenia salmonellą. Zatrucie nią objawia się biegunką i może powodować odwodnienie, co stanowi bezpośrednie zagrożenie dla rozwijającego się płodu.

Jeśli lody nie są przygotowane zgodnie z zasadami higieny, mogą zawierać bakterię Listeria monocytogenes. Objawy zakażenia nie są charakterystyczne, przypominają grypę z wysoką gorączką. Toksyny wydzielane przez bakterię uszkadzają płód. Spokojnie jednak: nawet jeśli ktoś spożyje zanieczyszczoną żywność, ryzyko zakażenia L. monocytogenes jest niewielkie i na ogół prowadzi jedynie do łagodnego nieżytu żołądka lub objawów grypopodobnych.

Aby uniknąć zakażeń bakteryjnych, najlepiej kupować lody w lodziarniach o wysokim standardzie higienicznym oraz w sklepach, w których mamy pewność, że lody nie były odmrażane i zamrażane.

Jakie są najbezpieczniejsze rodzaje lodów do spożycia w ciąży?

Najbezpieczniej jest w ciąży jeść sorbety. Można je łatwo i szybko przygotować w domu i mieć zawsze pod ręką. Unikać należy ciężkich lodów śmietankowych, zwłaszcza pochodzących z niepewnego źródła. Jeśli mamy choć cień podejrzenia, że standardy higieniczne w lodziarni nie zostały zachowane, lepiej zrezygnować z kupowania tam deserów.

Alternatywy dla lodów dla kobiet w ciąży to m.in. mrożona kawa bezkofeinowa (bez warstwy śmietany), mrożony koktajl (np. arbuzowy) oraz domowe lody.

Czy istnieją badania naukowe potwierdzające bezpieczeństwo spożywania lodów w ciąży?

Naukowcy wilokrotnie badali jakość mikrobiologiczną lodów, np. pochodzących z rynku Trójmiasta (praca J. Stankiewicz i E. Cyrson). Ocenianio też prawdopodobieństwo zagrożenia związanego z obecnością gronkowców w lodach w zależności od sposobu wytwarzania (praca I. Steinki).

Z pierwszego z wymienionych badań płynie wniosek, że najwyższym stopniem zanieczyszczenia mikrobiologicznego charakteryzowały się lody o najbardziej zróżnicowanym składzie.

Źródło artykułu: WP Parenting
Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące