Miód w ciąży
Wiele kobiet w ciąży zastanawia się, czy spożywanie miodu to dobry pomysł. Mimo iż miód należy do najzdrowszych produktów spożywczych, nie należy podawać go niemowlętom z powodu ryzyka zatrucia jadem kiełbasianym. W związku z tym niejedna ciężarna obawia się, że zjedzenie tego słodkiego przysmaku może zaszkodzić rozwijającemu się dziecku. Czy miód faktycznie może negatywnie wpłynąć na płód?
1. Czy miód jest bezpieczny dla ciężarnych?
Specjaliści uspokajają, że spożywanie miodu nie stanowi zagrożenia dla kobiet w ciąży. Mimo to niektórzy lekarze zalecają sięganie po miód pasteryzowany. Powodem, dla którego są zdania, iż miód nie jest właściwym produktem dla ciężarnych, jest zawartość zarodników botulinowych. Mogą one wydzielać toksyny w niedojrzałym jeszcze przewodzie pokarmowym niemowląt. Właśnie dlatego niemowlakom nie podaje się miodu.
Jednak w przypadku kobiet w ciąży sytuacja jest odmienna. Przewód pokarmowy przyszłej mamy jest środowiskiem kwasowym, przez co nie może dojść w nim do wzrostu zarodników botulinowych oraz produkcji toksyn. Wniosek jest prosty – spożywanie miodu przez ciężarne kobiety jest bezpieczne. Ponadto może pomóc w walce z dolegliwościami ciążowymi.
2. Miód na ciążowe dolegliwości
Jedną z najczęstszych przypadłości ciężarnych kobiet są poranne mdłości. Nudności i wymioty pojawiają się głównie na wczesnym etapie ciąży. Sprawdzonym sposobem na mdłości jest wypicie soku z cytryny z łyżeczką miodu. Można go dodać również do octu jabłkowego lub herbaty imbirowej.
Częstym problemem kobiet spodziewających się dziecka jest także zatkany nos. Ta dolegliwość jest spowodowana obrzękiem błon śluzowych. Zatkany nos przyczynia się do dyskomfortu kobiety i przeszkadza w codziennym funkcjonowaniu. Aby zaradzić tej kłopotliwej przypadłości, należy przyrządzić napój ze szklanki ciepłej wody, łyżki stołowej miodu oraz kilku kropli soku z limonki. Całość należy dokładnie wymieszać i wypić.
Spożywanie miodu w ciąży przynosi pożądane efekty także w przypadku zgagi, czyli uczucia pieczenia, które ma miejsce, gdy zawartość żołądka cofa się do przełyku i powoduje refluks kwasowy. Refluks podrażnia miękką wyściółkę przełyku.
Zgaga pojawia się zwykle w wyniku zmian hormonalnych zachodzących w ciele ciężarnej kobiety. Ta dolegliwość przyczynia się do dyskomfortu w górnej części brzucha, niestrawności oraz kwaśnego posmaku w ustach. Ciężka postać zgagi może powodować problemy ze snem oraz spadek apetytu.
Doskonałym rozwiązaniem kwestii zgagi jest miód, który zawiera zdrowe enzymy ułatwiające trawienie. Ma także silne właściwości lecznicze - zwalcza bakterie i przyspiesza gojenie tkanki przełyku, lecząc tym samym refluks kwasowy. Wystarczy wypijać przed śniadaniem szklankę wody z łyżką stołową miodu, by złagodzić objawy zgagi.
Jak się okazuje, miód nie tylko nie jest szkodliwy dla ciężarnych kobiet, ale wręcz wskazany. Nawet niewielka jego ilość pomaga bowiem uporać się z najczęstszymi dolegliwościami ciążowymi.