Luteina w ciąży

spis treści
rozwiń

Zdrowa, zbilansowana dieta bogata w składniki odżywcze wpływa korzystnie na ciążę i wspomaga właściwy wzrost oraz rozwój płodu. Kobiety w ciąży powinny przyjmować z pożywieniem więcej poszczególnych składników odżywczych, by zaspokoić zwiększone zapotrzebowanie organizmu. Jednym ze składników jest luteina, która jednak nie została dokładnie zbadana w kontekście ciąży. Mimo to może być ważna dla zdrowia ciężarnych i ich dzieci.

1. Co to jest luteina?

Luteina w czasie ciąży
Luteina w czasie ciąży

Zdrowa, zbilansowana dieta bogata w składniki odżywcze wpływa korzystnie na ciążę i wspomaga właściwy...

zobacz galerię

Luteina należy do grupy barwników pokarmowych znanych jako karotenoidy. Znajdują się one w dużych stężeniach w produktach roślinnych, na przykład owocach i warzywach. Im ciemniejszy kolor rośliny, tym wyższy poziom karotenoidów. Dzięki wprowadzeniu do swojego jadłospisu różnokolorowych owoców i warzyw możemy zapewnić sobie wystarczającą ilość karotenoidów, w tym luteiny. Obecne zaleca się spożywanie 6-10 mg luteiny każdego dnia. Oprócz warzyw i owoców dobrym źródłem luteiny jest żółtko jaj. Kobiety w ciąży powinny spożywać jaja ugotowane na twardo, by zmniejszyć ryzyko zatrucia pokarmowego i innych problemów z układem pokarmowym. Warto sięgnąć po zielone liściaste warzywa. W jadłospisie powinien znaleźć się na przykład szpinak. Inne zdrowe źródła luteiny to: groszek, dynia, brukselka, brokuły oraz słodka kukurydza.

Zobacz film: "Czego należy unikać w ciąży?"

2. Luteina a ciąża

Luteina jest potrzebna organizmowi człowieka, ponieważ chroni oczy i skórę przed negatywnym wpływem zanieczyszczenia środowiska. To właśnie oczy są bezpośrednio narażone na działanie czynników zewnętrznych. Luteina może chronić oczy również przed zwyrodnieniem plamki żółtej, a skórę przed działaniem światła. Warto uświadomić sobie, że luteina to ważny antyoksydant, który pomaga redukować uszkodzenia w organizmie powstałe na skutek działania wolnych rodników. Wolne rodniki mogą doprowadzić między innymi do powstania raka. Działanie luteiny w czasie ciąży nie jest do końca zbadane – badania na ten temat dopiero zaczynają się pojawiać. Przeprowadzone dotychczas analizy sugerują, że luteina może odgrywać rolę w formowaniu się niektórych układów w ciele nienarodzonego jeszcze dziecka. Luteinę wykryto w krwi pępowinowej, co może oznaczać, że poprzez pępowinę składnik ten jest przekazywany od matki do dziecka. Potrzebne są jednak dalsze badania, by określić, czy luteina jest wykorzystywana w formowaniu oczu i skóry dziecka, a także zachowaniu zdrowia tych narządów. Należy także ustalić, czy kobiety w ciąży powinny przyjmować większe ilości luteiny.

Nawet jeśli okaże się, że kobiety spodziewające się dziecka nie muszą przyjmować dodatkowych ilości luteiny, by zapewnić prawidłowy rozwój płodu, warto wzbogacić swój jadłospis o produkty zawierające ten składnik. Żółtko jaj, owoce i warzywa to samo zdrowie. Produkty te powinny znajdować się w diecie ciężarnej, gdyż dostarczają ważnych składników odżywczych. Zawarty w owocach i warzywach błonnik pomaga uniknąć zaparć, a liczne witaminy pozwalają zapobiec niekorzystnym niedoborom. Szczególnie ważną witaminą jest kwas foliowy, który warto przyjmować w formie suplementu diety.

Następny artykuł: Przyrost wagi w ciąży

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!