Luteina w ciąży - charakterystyka, działanie
Zdrowa, zbilansowana dieta bogata w składniki odżywcze wpływa korzystnie na ciążę i wspomaga właściwy wzrost oraz rozwój płodu. Kobiety w ciąży powinny przyjmować z pożywieniem więcej poszczególnych składników odżywczych, by zaspokoić zwiększone zapotrzebowanie organizmu. Jednym ze składników jest luteina, która jednak nie została dokładnie zbadana w kontekście ciąży. Mimo to może być ważna dla zdrowia ciężarnych i ich dzieci.
1. Luteina w ciąży - charakterystyka
Luteina należy do grupy barwników pokarmowych znanych jako karotenoidy. Luteina powinna być nieodłącznym składnikiem w ciąży. Znajdują się one w dużych stężeniach w produktach roślinnych, na przykład owocach i warzywach. Im ciemniejszy kolor rośliny, tym wyższy poziom karotenoidów. Dzięki wprowadzeniu do swojego jadłospisu różnokolorowych owoców i warzyw możemy zapewnić sobie wystarczającą ilość karotenoidów, w tym luteiny. Obecne zaleca się spożywanie 6-10 mg luteiny każdego dnia.
Oprócz warzyw i owoców dobrym źródłem luteiny jest żółtko jaj. Kobiety w ciąży powinny spożywać jaja ugotowane na twardo, by zmniejszyć ryzyko zatrucia pokarmowego i innych problemów z układem pokarmowym. Warto sięgnąć po zielone liściaste warzywa. W jadłospisie powinien znaleźć się na przykład szpinak. Inne zdrowe źródła luteiny to: groszek, dynia, brukselka, brokuły oraz słodka kukurydza.
2. Luteina w ciąży - działanie
Luteina jest potrzebna organizmowi człowieka, ponieważ chroni oczy i skórę przed negatywnym wpływem zanieczyszczenia środowiska. To właśnie oczy są bezpośrednio narażone na działanie czynników zewnętrznych. Luteina może chronić oczy również przed zwyrodnieniem plamki żółtej, a skórę przed działaniem światła. Warto uświadomić sobie, że luteina to ważny antyoksydant, który pomaga redukować uszkodzenia w organizmie powstałe na skutek działania wolnych rodników. Wolne rodniki mogą doprowadzić między innymi do powstania raka.
Działanie luteiny w czasie ciąży nie jest do końca zbadane – badania na ten temat dopiero zaczynają się pojawiać. Przeprowadzone dotychczas analizy sugerują, że luteina może odgrywać rolę w formowaniu się niektórych układów w ciele nienarodzonego jeszcze dziecka. Luteinę wykryto w krwi pępowinowej, co może oznaczać, że poprzez pępowinę składnik ten jest przekazywany od matki do dziecka. Potrzebne są jednak dalsze badania, by określić, czy luteina jest wykorzystywana w formowaniu oczu i skóry dziecka, a także zachowaniu zdrowia tych narządów. Należy także ustalić, czy kobiety w ciąży powinny przyjmować większe ilości luteiny.
Musisz to wiedzieć
Nawet jeśli okaże się, że kobiety spodziewające się dziecka nie muszą przyjmować dodatkowych ilości luteiny, by zapewnić prawidłowy rozwój płodu, warto wzbogacić swój jadłospis o produkty zawierające ten składnik. Żółtko jaj, owoce i warzywa to samo zdrowie. Produkty te powinny znajdować się w diecie ciężarnej, gdyż dostarczają ważnych składników odżywczych. Zawarty w owocach i warzywach błonnik pomaga uniknąć zaparć, a liczne witaminy pozwalają zapobiec niekorzystnym niedoborom. Szczególnie ważną witaminą jest kwas foliowy, który warto przyjmować w formie suplementu diety.