Trwa ładowanie...

Dieta – pierwszy trymestr

Avatar placeholder
07.10.2020 11:19
Dieta – pierwszy trymestr
Dieta – pierwszy trymestr (123rf)

Która kobieta nie martwi się o swoją figurę? Jedne próbują odpowiednich diet, żeby stracić niepożądane kilogramy, drugie dbają o odpowiednie odżywianie, żeby zachować sylwetkę nastolatki, a są i takie, które zupełnie nie przejmują się tym, co mają na talerzu. Jednak dla każdej kobiety ciąża jest momentem przełomowym – musimy dbać o siebie i o dziecko. Dieta na pierwszy trymestr ciąży powinna gwarantować odpowiednie ilości witamin i składników mineralnych rozwijającemu się intensywnie maleństwu.

spis treści

1. Odżywianie w ciąży

Pierwszy miesiąc ciąży zazwyczaj mija niezauważony, nawet przez te kobiety, które świadomie się na nią decydują – dopiero miesiączkowanie, a właściwie jego brak motywuje do sięgnięcia po testy ciążowe. Zdarza się, że kobiety są nieświadome swojego stanu nawet do połowy 3. czy 4. miesiąca ciąży. Jest to, niestety, niebezpieczna sytuacja, ponieważ nie dostarczają kształtującemu się płodowi odpowiednich substancji odżywczych i niezbędnych witamin, szczególnie z grupy B. Bardzo ważny (przyjmowany nawet już na co najmniej 4-7 tygodni przed zapłodnieniem) jest kwas foliowy w ciąży, który w bardzo dużym stopniu zapobiega powstaniu wad rozwojowych cewki nerwowej u dziecka i wystąpieniu związanych z tym nieuleczalnych chorób. Zatem już od samego początku ciąży nie można bagatelizować prawidłowo zbilansowanej diety, która nie tylko będzie korzystnie wpływała na dziecko, ale także będzie dbała o prawidłową wagę samej mamy i z pewnością pomoże szybko stracić dodatkowe kilogramyjuż w pierwszych miesiącach po porodzie.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

2. Dieta na pierwszy trymestr ciąży

Zobacz film: "Cyfrowe drogowskazy ze Stacją Galaxy i Samsung: część 2"

Na początku najważniejsze jest uświadomienie sobie, co jeść w ciąży. Pod względem odżywiania dieta na pierwszy miesiąc ciąży zasadniczo nie różni się od diety w trzecim czy siódmym miesiącu. Ważne, aby wiedzieć, jakie produkty wybierać częściej i jak je przygotowywać, co pić, a czego unikać. Już od pierwszego miesiąca należy unikać kaw, napojów alkoholowych i energetyzujących, o odstawieniu innych nałogów nie wspominając.

Pierwsze 3 miesiące ciąży są zwykle bardzo trudne dla zachowania odpowiedniej diety. Przeszkodą są nudności i wymioty, stałe zmęczenie i senność, które dezorganizują ustalony rytm dnia i pór żywieniowych oraz skutecznie zniechęcają w ogóle do jedzenia. Kobiety zamiast przybywać, tracą na wadze, chociaż nie ma to nic wspólnego z odchudzaniem. Zapotrzebowanie organizmu na witaminy i składniki mineralne wzrasta z każdym miesiącem. Średnio waga kobiety po trzech miesiącach ciąży wzrasta o 1,5-2,5 kg.

Czego nie może jeść kobieta ciężarna
Czego nie może jeść kobieta ciężarna [10 zdjęć]

Koniec z miękkimi serami. Spożywanie serwów pleśniowych podczas ciąży może być ryzykowne. Sery te wytworzone

zobacz galerię

3. Co jeść na początku ciąży?

Dieta w pierwszym okresie ciąży powinna uwzględniać różnorodne, zdrowe i świeże posiłki sporządzone z produktów z każdej z 5 grup: produkty zbożowe i ziarna, owoce i warzywa, nabiał, mięso i ryby. Przy tym należy pamiętać, żeby nie zmuszać się do jedzenia tego, na co nie ma się ochoty. Ciąża ma być przyjemnością, a nie wywoływać straszne wspomnienia restrykcyjnej diety. Należy pić duże ilości wody niegazowanej średnio zmineralizowanej, soków owocowych i mleka (nawet do 6-8 szklanek płynów dziennie). Co ważne, ograniczać słodycze, które są jedynie źródłem cukru i chwilowej przyjemności, a niepotrzebnie dodają tkanki tłuszczowej. Nie należy ograniczać spożycia soli kuchennej, chyba że lekarz zaleci inaczej.

Zobacz także

Najważniejsze są składniki budulcowe: pełnowartościowe białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B (do budowy komórek nerwowych) i cukry jako źródło energii. Warto uwzględnić w diecie jod, bowiem w ciąży wzrasta dwukrotne zapotrzebowanie na ten pierwiastek (wystarczająca zawartość jodu znajduje się w mleku i soli jodowanej – stąd zalecenia o nieograniczaniu soli w spożyciu). Codzienne menu w ciąży powinno zatem być bogate w zielone warzywa liściaste (ze względu na kwas foliowy), tłuste ryby morskie (oprócz tłuszczy są tam też duże ilości witaminy D, potrzebnej do budowy zębów i kości dziecka), orzechy włoskie. Zawsze i do wszystkiego można dodawać surowe lub lekko podgotowane warzywa i owoce. Ciąża to stan, w którym co chwila pojawia się mały głód, zatem ważne żeby sięgać tylko po to, co jest organizmowi potrzebne – surowa marchewka, jabłko czy gruszka i inne podobne przekąski.

Następny artykuł: Apetyt w ciąży
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze