Dieta – trzeci trymestr
Ostatnie miesiące ciąży potrafią być niezwykle uciążliwe dla przyszłej mamy. Nie dość, że już pochwalić się może dodatkowymi kilogramami, to jeszcze dokuczają jej różne dolegliwości, np. obrzęki, zgaga, bóle kręgosłupaitp. Jest jej wyjątkowo ciężko i niekomfortowo, a dziecko potrzebuje coraz więcej składników odżywczych. Co jeść w trzecim trymestrze, żeby uniknąć zbędnej nadwagi i poczuć się lżej i lepiej?
1. Odżywianie w trzecim trymestrze ciąży
Trzeci trymestr ciąży to nie czas na odchudzanie, ale w tym czasie z pewnością należy twardą ręką kontrolować to, co się znajduje na talerzu. Zakazane jest folgowanie swoim zachciankom bez ograniczeń, zwłaszcza, jeśli są niezdrowe lub wysokokaloryczne. Dieta w ciąży musi być racjonalna, urozmaicona, po to, by nieobciążony organizm poradził sobie szybko z wagą po urodzeniu dziecka. Zaleceniem dietetyków jest spożywanie większych ilości świeżych owoców i warzyw, kasz i ryżu z pełnego przemiału, ryb morskich, chudego mięsa.
Nie musisz poddawać się wszystkich zaleceniom, wybieraj te produkty, które lubisz najbardziej i staraj się przygotowywać z nich jak najwięcej potraw. Jabłka możesz zjadać jako przekąskę (świeże talarki z cynamonem, jogurt z syropem z jabłka), jako danie główne (pierś kurczaka duszona z jabłkami), jako deser (jabłecznik). Na wiele sposobów można podać, np. brokuły (źródło magnezu, żelaza, kwasu foliowego). Doskonałe będą brokuły gotowane na parze jako dodatek do mięsa, makaron z piersią kurczaka i brokułami, zapiekanka z brokułami i wiele innych. Istnieje wiele sposobów na poskromienie głodu pełnowartościowymi i smacznymi potrawami.
2. Dieta na dolegliwości ciążowe
Trzeci trymestr to także okres, kiedy przyszła mama może pochwalić się okazałym brzuszkiem, kiedy zaczyna przystawać na spacerach, robi jej się coraz częściej duszno i ciężko. Do tego dochodzą bóle kręgosłupa, głowy i nóg, obrzęki i opuchnięte stawy, skurcze łydek, zawroty głowy, wahania ciśnienia itp. Szczęśliwa ta, której to wszystko naraz nie dokucza. Jednak istnieją sposoby, jak np. odpowiednia dieta, które pozwolą załagodzić niedogodności fizyczne. Oto kilka dobrych rad na dolegliwości ciążowe.
- Obrzęki – pojawiają się wieczorami lub podczas upalnych dni. Jeśli nie towarzyszy im podwyższone ciśnienie krwi i obecność białka w moczu, nie są powodem do zmartwień. Przy obrzękach należy kontrolować spożycie soli i słonych pokarmów, które zatrzymują wodę w organizmie, co z kolei wywołuje powstawanie obrzęków i żylaków. Należy też sięgać po produkty bogate w witaminę C, która wspomaga produkcję kolagenu, od którego zależy sprawność naczyń krwionośnych.
- Skurcze łydek – dieta powinna być uzupełniona o dodatkowe pokłady magnezu, potasu, witaminy B6 i wapnia, najlepiej w formie multiwitaminowych suplementów diety.
- Anemia – niskiej zawartość hemoglobiny we krwi należy przeciwdziałać dodatkową suplementacją żelaza oraz spożywaniem większej ilości produktów bogatych w żelazo, m.in.: zielone warzywa, buraczki, mięso czerwone, ziemniaki, jednak aby poprawić przyswajalność tego pierwiastka, należy dodatkowo wspomagać się witaminą C, zawartą np. w natce pietruszki, cytrusach, czarnej porzeczce, truskawkach, malinach.
- Próchnica – przy pojawieniu się próchnicy, która jest stosunkowo popularna u kobiet ciężarnych ze względu na osłabienie ich odporności i obniżenie poziomu wapnia we krwi, w jadłospisie powinny się znaleźć nabiał, mleko, jogurty, kefiry, maślanki.
- Zgaga – najczęstsza dolegliwość kobiet w ostatnim trymestrze ciąży ze względu na wysoki poziom progesteronu. Aby uniknąć kwaśnego dyskomfortu, należy unikać spożywania potraw tłustych i ostrych. Śpij w pozycji półsiedzącej.