Zioła zakazane w ciąży

Kobiety spodziewające się dziecka muszą zwracać baczną uwagę na to, co ląduje na ich talerzu. Szczególną ostrożność należy zachować nie tylko w przypadku serów pleśniowych czy wysoko przetworzonych słonych przekąsek. Dotyczy to również przypraw roślinnych. Jakie zioła nie powinny urozmaicać smaku potraw przyszłych mam?

spis treści
Warzywa dla kobiet w ciąży
Warzywa dla kobiet w ciąży [9 zdjęć]

Odpowiednie odżywianie podczas ciąży jest bardzo ważne. Mięso, jajka i ryby są niezbędnym źródłem białka...

zobacz galerię

Zobacz film: "Czego unikać w ciąży?"

1. Żeń-szeń

([Zdjęcie żeń-szenia croppedPath=)

Roślina ta ze względu na szereg swoich prozdrowotnych właściwości podbija serca i kubki smakowe coraz większej liczby osób. Chociaż jej wpływ na nasze ciało jest rzeczywiście wszechstronnie pozytywny, nie zostało do końca wyjaśnione, w jaki sposób zawarte w nim substancje aktywne wpływają na płód. Przypuszcza się, że te same związki, które działają pobudzająco na nasz mózg, mogą negatywnie wpływać na rozwój dziecka. Pamiętajmy, że żeń-szeń bywa składnikiem różnego typu mieszanek ziołowych, a także smakowych herbat, dlatego zanim zdecydujemy się na ich zakup, zerknijmy na etykietę z zawartością.

2. Cynamon

([Zdjęcie croppedPath=)

Przyprawa kojarzona przede wszystkim ze świętami chętnie wykorzystywana jest także latem, jako dodatek do lodów i owocowych deserów. Ciężarne powinny jednak unikać wzbogaconych nią przysmaków przede wszystkim ze względu na obecność kumaryny – związku, który może doprowadzić do uszkodzenia wątroby. Wyniki przeprowadzonych badań sugerują, że kumaryna zwiększa ponadto ryzyko poronienia, a także powstania wad rozwojowych u dziecka – głównie zaburzenia w obrębie zmysłu wzroku i słuchu, a także wzrostu.

3. Rozmaryn i tymianek

([Zdjęcie croppedPath=)

Atrybutem letniego odpoczynku jest oczywiście grill, na którego ruszta prosto z pachnącej marynaty trafia soczyste mięso. Wykorzystywany w tym celu tymianek, a także rozmaryn nie sprzyjają jednak zdrowiu przyszłej mamy i także znajdują się na liście przypraw zabronionych w ciąży. Zwłaszcza wtedy, gdy ciąża nie przebiega prawidłowo. Przyprawy te, przede wszystkim tymianek, zwiększają niebezpieczeństwo poronienia. Nie są ponadto zalecane kobietom zmagającym się z problemami z sercem.

4. Szałwia

([Zdjęcie szałwii croppedPath=)

Lista dobroczynnych właściwości szałwii jest naprawdę długa: stanowi ona źródło witamin, flawonoidów, garbników warunkujących jej przeciwzapalne, odkażające, przeciwbakteryjne, grzybobójcze i napotne działanie. Mimo to jej stosowania nie zaleca się ciężarnym, gdyż zioło może przyczynić się do przedwczesnego porodu ****oraz poronienia. I choć badania nie wskazują jednoznacznie na takie ryzyko, zdecydowanie nie warto go podejmować. Pewne jest natomiast, że zawarte w szałwii substancje przyczyniają się do zmniejszenia ilości produkowanego pokarmu, dlatego unikać powinny jej kobiety karmiące piersią.

5. Aloes

([Zdjęcie aloesu croppedPath=)

Kolejną spośród roślin niewskazanych ciężarnym jest aloes znany ze swoich przyspieszających gojenie i bakteriobójczych właściwości. Choć poprawia on przemianę materii i świetnie spisuje się w roli naturalnego środka przeczyszczającego, przyszłe matki powinny zrezygnować z zażywania go czy to w postaci popularnego obecnie napoju chłodzącego, czy syropu. Okazuje się bowiem, że zawarte w aloesie związki powodują przekrwienie miednicy mniejszej oraz wywołują przedwczesne skurcze macicy.

Źródło: dzieci.pl

Następny artykuł: Czy w ciąży można pić kawę?

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.