Witamina E w ciąży
Witamina E jest to jedna z witamin, której niedobór jest zauważalny w organizmie. Warto ją więc suplementować w celach profilaktycznych. Niestety czasami przyjmowane są zbyt duże dawki witaminy E. Szczególnie niebezpieczne jest to w ciąży. Niebezpieczny jest także niedobór witaminy E w ciąży. Witamina ta wpływa bowiem na wzrok i naczynia krwionośne, zarówno matki, jak i nienarodzonego jeszcze dziecka.
1. Działanie witaminy E
Witamina E to jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Wychwytując wolne rodniki w organizmie, uniemożliwia utlenianie nienasyconych kwasów tłuszczowych czy fosfolipidów. Występuje w kilku formach, z których najważniejsza jest postać alfa, a więc alfa-tokoferol. Działa wzmacniająco na naczynia krwionośne oraz zapobiega przedwczesnemu rozpadowi krwinek czerwonych. Odpowiedzialna jest również za transport składników odżywczych do tkanek. Jej najważniejsza funkcja to zmniejszenie ryzyka wystąpienia zawału serca. Oprócz tego stosowana jest w leczeniu męskiej bezpłodności czy miażdżycy. Wpływa także na zwiększenie odporności.
Podawanie witaminy E w ciąży w odpowiedniej dawce jest bardzo ważne. W badaniach wykonanych w Stanach Zjednoczonych wykazano bowiem, iż w wyniku podawania witaminy E na kilka tygodni przed rozwiązaniem ciąży, mniejszy jest odsetek umieralności dzieci podczas porodu. Oprócz tego witamina E wpływa na wzrok dzieci. Jej podawanie, szczególnie w III trymestrze ciąży, a więc w czasie, gdy wzrok dziecka rozwija się, wpływa pozytywnie na prawidłowy rozwój oczu dziecka. Warto zauważyć również, iż witamina E wraz z kwasem foliowym zapobiega uszkodzeniu układu nerwowego i wadom wrodzonym nienarodzonego jeszcze dziecka.
2. Nadmiar i niedobór witaminy E w ciąży
Zarówno niedobór, jak i nadmiar witaminy E w ciąży jest szkodliwy. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę E wynosi 8-13 mg. U kobiet karmiących zaleca się podawanie 14 mg witaminy E na dobę. Niedobór witaminy E powoduje rozdrażnienie, osłabienie i zaburzenie pracy mięśni szkieletowych, zaburzenia koncentracji, nadmierne rogowacenie skóry i szybsze jej starzenie się, pogorszenie się wzroku, trudne gojenie się ran, niedokrwistość, zwiększone ryzyko chorób układu krążenia czy bezpłodność.
Nadmiar witaminy E może mieć natomiast wpływ na płód. Zbyt duża ilość tej witaminy przyjmowana w trakcie ciąży zaliczana jest do kategorii C leków. Oznacza to, iż wykazano wpływ tej witaminy na płód u zwierząt, u ludzi brak jest dotychczas odpowiednich badań na ten temat. Oprócz tego hiperwitaminoza witaminy E może wywołać zmęczenie, ból głowy, osłabienie mięśni czy zaburzenia widzenia.
Ważne jest więc suplementowanie witaminy E w trakcie ciąży, ale z umiarem. Najlepiej skonsultować się z lekarzem w sprawie przyjmowania jakichkolwiek preparatów witaminowych w ciąży. Witaminę E można łatwo dostarczać w produktach żywnościowych. Można ją znaleźć w oleju sojowym czy oleju kukurydzianym, oleju słonecznikowym, oleju z orzechów, migdałach, margarynie, jajkach, kiełkach pszenicy, mące pełnoziarnistej, brukselce czy mleku oraz zielonych warzywach.