Trwa ładowanie...

Luteina a ciąża

Zapotrzebowanie ciężarnych kobiet na witaminy i składniki mineralne jest większe, dlatego jadłospis sprzed ciąży powinien ulec pewnym modyfikacjom. Jednym ze składników, które mogą być przydatne jest luteina. Substancja ta nie została co prawda dogłębnie zbadana w związku z ciążą, ale jej spożywanie może mieć pozytywny wpływ na płód. Ciężarne, które mają watpliwości, czy konsumują wystarczająco dużo luteiny, powinny skonsultować się z lekarzem.

Zobacz film: "Najlepszy moment na zajście w ciążę"

1. Jak działa luteina?

Luteina należy do grupy karotenoidów, czyli barwników, które znajdują się w największym stężeniu w owocach i warzywach. Im ciemniejszy odcień ma dany produkt, tym więcej karotenoidów zawiera. Włączenie różnokolorowych owoców i warzyw do diety jest zdrowym sposobem na dostarczenie organizmowi luteiny. Obecnie zaleca się spożywanie 6-10 mg każdego dnia.

Substancja ta jest potrzebna, gdyż pomaga chronić oczy oraz skórę przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Ponadto chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej i uszkodzeniami skóry wywoływanymi przez promienie słoneczne. Luteina jest ważnym przeciwutleniaczem, który zwalcza wolne rodniki, które mogą przyczyniać się do wielu chorób (np. nowotworów).

 

2. Luteina dla ciężarnych

Badania dotyczące znaczenia luteiny w czasie ciąży dopiero zaczynają się ukazywać. Wyniki przeprowadzonych dotychczas analiz sugerują, że ten barwnik może odgrywać rolę w tworzeniu się niektórych układów u nienarodzonego jeszcze dziecka. Testy wykazały, że luteina znajduje się w krwi pępowinowej, co oznacza, że ten składnik odżywczy jest transportowany od ciała matki do organizmu dziecka. Potrzebne są jednak dalsze badania, by określić, czy sprzyja rozwojowi i zdrowiu oczu oraz skóry dziecka. Ponadto należy ustalić, czy w czasie ciąży zapotrzebowanie na luteinę u kobiety wzrasta.

Doskonałym źródłem substancji są żółtka jaj. Jaja można przygotowywać na wiele sposobów, ale w trakcie ciąży niezwykle istotne jest, by były one odpowiednio długo gotowane. W ten sposób można znacznie zmniejszyć ryzyko zatrucia pokarmowego. Luteina znajduje się również w zielonych liściastych warzywach (np. szpinaku). Można ją znaleźć także w groszku, dyni, brokułach i słodkiej kukurydzy.

 

Następny artykuł: Niepokalanek mnisi

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.