Grzyby w ciąży

Niejedna kobieta ma wątpliwości, czy w czasie ciąży można jeść grzyby. Specjaliści uspokajają jednak, że spożywanie jadalnych grzybów nie szkodzi ani przyszłej mamie, ani jej dziecku. Znajduje się w nich wiele składników odżywczych, a w dodatku są niskokaloryczne. Dostępnych jest wiele rodzajów grzybów, które pomagają ciężarnym dostarczyć płodowi ważnych dla niego mikro- i makroelementów. Szczególnie korzystne jest spożywanie odmian o ciemnym zabarwieniu.

Składniki odżywcze w grzybach

Grzyby są bogatym źródłem witamin z grupy B, które są niezbędne w czasie ciąży. Ryboflawina, czyli witamina B2, uczestniczy w wytwarzaniu energii, a także w utrzymywaniu oczu, skóry i czerwonych krwinek w dobrej formie. Niacyna – witamina B3 – jest niezbędna dla funkcjonowania układu nerwowego.

Polecane wideo:

Dla ciężarnych ważnym składnikiem odżywczym jest także żelazo. Jest bowiem niezbędne w produkcji hemoglobiny. Odpowiednia ilość żelaza w diecie chroni przed anemią i obniża ryzyko przedwczesnego porodu oraz zbyt niskiej wagi urodzeniowej dziecka. Doskonałym źródłem tego minerału jest smardz. Duże ilości żelaza znajdują się również w kurkach, pieczarkach oraz boczniaku.

Niektóre grzyby (na przykład boczniak, pieczarka, smardz, grzyby crimini oraz portobello) dostarczają także fosforu – ważnego minerału dla mocnych kości i zębów. Mają w sobie również potas. Spełnia on istotną rolę w utrzymaniu równowagi płynów w organizmie, balansuje ciśnienie krwi oraz wspomaga pracę mięśni. Smardz jest nie tylko bogaty w żelazo, ale zaspokaja też niemal 20 proc. dziennego zapotrzebowania ciężarnych na cynk. Ten minerał jest konieczny do produkcji enzymów i insuliny.

Przeciwutleniacze w grzybach

W czasie ciąży warto wprowadzić grzyby do swojego jadłospisu również ze względu na selen. Ten minerał działa jak przeciwutleniacz w komórkach człowieka, chroniąc je przed szkodliwym wpływem środowiska. Czynniki zewnętrzne mogą przyczynić się bowiem do problemów z narządami wewnętrznymi. Ponadto selen wzmacnia układ odpornościowy i pomaga uniknąć chorób w trakcie ciąży. Niewiele produktów roślinnych zawiera duże ilości selenu, ale grzyby crimini, portobello oraz pieczarki mają w sobie znaczące ilości tego minerału.

W wielu odmianach grzybów znajduje się również inny przeciwutleniacz – ergotioneina. Wzmacnia ona układ odpornościowy. Warto pamiętać o tym, układając swój jadłospis. Nawet niewielkie ilości grzybów w posiłkach mogą przysłużyć się zdrowiu ciężarnej.

Grzyby są smaczne i można przyrządzać je na wiele sposobów. Jadalne grzyby są zupełnie bezpieczne dla kobiet spodziewających się dziecka, dlatego można spożywać je bez obaw. Oprócz walorów smakowych na ich korzyść przemawia zawartość cennych składników odżywczych, dzięki którym można uniknąć niebezpiecznych niedoborów.  

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Kuchnia
Kuchnia

Wypróbuj 11 przepisów na dania bogate w wapń

Wypróbuj 11 przepisów na dania bogate w wapń

Grillowane sardynki z sosem aioli Sardynki są małe, jednak to giganty, jeśli chodzi o wapń, tłuszcze przyjazne sercu oraz intensywny smak. Wypróbuj świeże sardynki przyrządzone na grillu, które będą pyszną wędzoną przystawką. Do tego przygotuj sos aioli,...

Kuchnia

Zobacz, jakie produkty są bogate w witaminę C

Zobacz, jakie produkty są bogate w witaminę C

Czerwona papryka Kubek posiekanej czerwonej papryki zawiera trzykrotnie więcej witaminy C niż ta sama ilość pomarańczy. Znajdziemy tam 190,3 mg tego związku. Kiwi Kubek kiwi to potężne źródło witaminy C, która znajduje się tam w ilości 166,9 mg. Zielona...

Kuchnia

Te przyprawy możesz podawać dzieciom

Te przyprawy możesz podawać dzieciom

mięs, sałatek oraz dań na bazie roślin strączkowych. Bazylia Aromatyczne liście bazylii kojarzą się z kuchnią włoską. Warto jednak wiedzieć

Kuchnia

7 zdrowych produktów z zaskakującymi efektami ubocznymi

7 zdrowych produktów z zaskakującymi efektami ubocznymi

Kolendra Ludzie dzielą się na dwie grupy: tych, którzy uwielbiają kolendrę i tych, którzy jej nienawidzą. Dlaczego kolendra smakuje wyśmienicie dla tych pierwszych, a jak mydło dla drugich? Genetyka może mieć w tym swój udział, gdyż badania pokazały,...

Kuchnia

Fast food

Fast food

W zdrowo zbilansowanej diecie najlepiej jest wyeliminować, albo chociaż zdecydowanie ograniczyć spożywaniu fast foodów.

Kuchnia

6 zabawnych mitów na temat spożywania mięsa

6 zabawnych mitów na temat spożywania mięsa

Mity dotyczące mięsa Jeżeli jesteś miłośniczką mięsa to zapewne nieraz miałaś okazję usłyszeć niepokojące informację na temat jego negatywnego działania. Być może na skutek tego rozważałaś nawet rezygnację ze spożywania tego produktu. Całe szczęście,...

Kuchnia

Co tkwi w naszych ulubionych słodyczach?

Co tkwi w naszych ulubionych słodyczach?

Ulubione słodycze Kolorowe żelki, biała czekolada, błyszczące lizaki czy zapakowane w szeleszczące opakowanie ciastka. Kto z nas nie lubi słodyczy? Już garść żółtych miśków lub dwie kostki czekolady mogą poprawić humor. Przed sięgnięciem po kolejne opakowanie...

Kuchnia

9 ziół leczniczych, które możesz uprawiać w domu

9 ziół leczniczych, które możesz uprawiać w domu

Zioła - podstawa domowego ogródka Zioła to jedne z najłatwiejszych do hodowania roślin w domu. Nie potrzebują wiele miejsca, a świeże są znakomitym dodatkiem do sałatek, soków, zup i innych potraw. Poza tym posiadanie własnych ziół jest tańsze i nie kończy...

Kuchnia

Jedzenie wzmacniające kości

Jedzenie wzmacniające kości

Dieta a mocne kości Składniki odżywcze zawarte zdrowej żywności w mogą mieć ogromny wpływ na zdrowie i wytrzymałość kości. Wręcz mogą one zapobiegać wystąpieniu osteoporozy. Zastanawiasz się, które produkty spożywcze będą wzmacniać twoje kości? Łosoś...