Grzyby w ciąży

Niejedna kobieta ma wątpliwości, czy w czasie ciąży można jeść grzyby. Specjaliści uspokajają jednak, że spożywanie jadalnych grzybów nie szkodzi ani przyszłej mamie, ani jej dziecku. Znajduje się w nich wiele składników odżywczych, a w dodatku są niskokaloryczne. Dostępnych jest wiele rodzajów grzybów, które pomagają ciężarnym dostarczyć płodowi ważnych dla niego mikro- i makroelementów. Szczególnie korzystne jest spożywanie odmian o ciemnym zabarwieniu.

1. Składniki odżywcze w grzybach

Grzyby są bogatym źródłem witamin z grupy B, które są niezbędne w czasie ciąży. Ryboflawina, czyli witamina B2, uczestniczy w wytwarzaniu energii, a także w utrzymywaniu oczu, skóry i czerwonych krwinek w dobrej formie. Niacyna – witamina B3 – jest niezbędna dla funkcjonowania układu nerwowego.

Dla ciężarnych ważnym składnikiem odżywczym jest także żelazo. Jest bowiem niezbędne w produkcji hemoglobiny. Odpowiednia ilość żelaza w diecie chroni przed anemią i obniża ryzyko przedwczesnego porodu oraz zbyt niskiej wagi urodzeniowej dziecka. Doskonałym źródłem tego minerału jest smardz. Duże ilości żelaza znajdują się również w kurkach, pieczarkach oraz boczniaku.

Zobacz film: "Diagnostyka zatrucia grzybami"

Niektóre grzyby (na przykład boczniak, pieczarka, smardz, grzyby crimini oraz portobello) dostarczają także fosforu – ważnego minerału dla mocnych kości i zębów. Mają w sobie również potas. Spełnia on istotną rolę w utrzymaniu równowagi płynów w organizmie, balansuje ciśnienie krwi oraz wspomaga pracę mięśni. Smardz jest nie tylko bogaty w żelazo, ale zaspokaja też niemal 20 proc. dziennego zapotrzebowania ciężarnych na cynk. Ten minerał jest konieczny do produkcji enzymów i insuliny.

2. Przeciwutleniacze w grzybach

W czasie ciąży warto wprowadzić grzyby do swojego jadłospisu również ze względu na selen. Ten minerał działa jak przeciwutleniacz w komórkach człowieka, chroniąc je przed szkodliwym wpływem środowiska. Czynniki zewnętrzne mogą przyczynić się bowiem do problemów z narządami wewnętrznymi. Ponadto selen wzmacnia układ odpornościowy i pomaga uniknąć chorób w trakcie ciąży. Niewiele produktów roślinnych zawiera duże ilości selenu, ale grzyby crimini, portobello oraz pieczarki mają w sobie znaczące ilości tego minerału.

W wielu odmianach grzybów znajduje się również inny przeciwutleniacz – ergotioneina. Wzmacnia ona układ odpornościowy. Warto pamiętać o tym, układając swój jadłospis. Nawet niewielkie ilości grzybów w posiłkach mogą przysłużyć się zdrowiu ciężarnej.

Grzyby są smaczne i można przyrządzać je na wiele sposobów. Jadalne grzyby są zupełnie bezpieczne dla kobiet spodziewających się dziecka, dlatego można spożywać je bez obaw. Oprócz walorów smakowych na ich korzyść przemawia zawartość cennych składników odżywczych, dzięki którym można uniknąć niebezpiecznych niedoborów.  

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.