Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr Krystyna Pogoń

Grzyby w ciąży

Avatar placeholder
22.06.2020 19:13
Grzyby w ciąży
Grzyby w ciąży (Zdjęcie grzybów / Shutterstock)

Niejedna kobieta ma wątpliwości, czy w czasie ciąży można jeść grzyby. Specjaliści uspokajają jednak, że spożywanie jadalnych grzybów nie szkodzi ani przyszłej mamie, ani jej dziecku. Znajduje się w nich wiele składników odżywczych, a w dodatku są niskokaloryczne. Dostępnych jest wiele rodzajów grzybów, które pomagają ciężarnym dostarczyć płodowi ważnych dla niego mikro- i makroelementów. Szczególnie korzystne jest spożywanie odmian o ciemnym zabarwieniu.

spis treści

1. Składniki odżywcze w grzybach

Grzyby są bogatym źródłem witamin z grupy B, które są niezbędne w czasie ciąży. Ryboflawina, czyli witamina B2, uczestniczy w wytwarzaniu energii, a także w utrzymywaniu oczu, skóry i czerwonych krwinek w dobrej formie. Niacyna – witamina B3 – jest niezbędna dla funkcjonowania układu nerwowego.

Dla ciężarnych ważnym składnikiem odżywczym jest także żelazo. Jest bowiem niezbędne w produkcji hemoglobiny. Odpowiednia ilość żelaza w diecie chroni przed anemią i obniża ryzyko przedwczesnego porodu oraz zbyt niskiej wagi urodzeniowej dziecka. Doskonałym źródłem tego minerału jest smardz. Duże ilości żelaza znajdują się również w kurkach, pieczarkach oraz boczniaku.

Białko w grzybach

Zobacz film: "Diagnostyka zatrucia grzybami"

Również w grzybach znajdziecie dużą ilość białka, które przyczynia się do budowy masy mięśniowej płodu.

Potas w grzybach

Niektóre grzyby (na przykład boczniak, pieczarka, smardz, grzyby crimini oraz portobello) dostarczają także fosforu – ważnego minerału dla mocnych kości i zębów. Mają w sobie również potas. Spełnia on istotną rolę w utrzymaniu równowagi płynów w organizmie, balansuje ciśnienie krwi oraz wspomaga pracę mięśni. Smardz jest nie tylko bogaty w żelazo, ale zaspokaja też niemal 20 proc. dziennego zapotrzebowania ciężarnych na cynk. Ten minerał jest konieczny do produkcji enzymów i insuliny.

Witamina D w grzybach

Grzyby są świetnym źródłem witaminy D. Witamina D reguluje przyswajanie wapnia w organizmie, pomagając utworzyć zawiązki zdrowych zębów i silne kości. Jedna filiżanka grzybów z shiitake zawiera około 12,6 jednostek witaminy D.

2. Przeciwutleniacze w grzybach

W czasie ciąży warto wprowadzić grzyby do swojego jadłospisu również ze względu na selen. Ten minerał działa jak przeciwutleniacz w komórkach człowieka, chroniąc je przed szkodliwym wpływem środowiska. Czynniki zewnętrzne mogą przyczynić się bowiem do problemów z narządami wewnętrznymi. Ponadto selen wzmacnia układ odpornościowy i pomaga uniknąć chorób w trakcie ciąży. Niewiele produktów roślinnych zawiera duże ilości selenu, ale grzyby crimini, portobello oraz pieczarki mają w sobie znaczące ilości tego minerału.

W wielu odmianach grzybów znajduje się również inny przeciwutleniacz – ergotioneina. Wzmacnia ona układ odpornościowy. Warto pamiętać o tym, układając swój jadłospis. Nawet niewielkie ilości grzybów w posiłkach mogą przysłużyć się zdrowiu ciężarnej.

Grzyby są smaczne i można przyrządzać je na wiele sposobów. Jadalne grzyby są zupełnie bezpieczne dla kobiet spodziewających się dziecka, dlatego można spożywać je bez obaw. Oprócz walorów smakowych na ich korzyść przemawia zawartość cennych składników odżywczych, dzięki którym można uniknąć niebezpiecznych niedoborów.  

3. Jakie grzyby jeść w ciąży?

Najwazniejszą zasada jest, aby kupować grzyby w pewnego źródła. Przed spożyciem upewnij się, czy są świeże, umyte i dokładnie wyczyszczone. Poddaje je obróbce cieplnej. Najlepiej jeść:

  • smardze,
  • boczniaki,
  • kurki,
  • pieczarki,
  • borowiki,
  • podgrzybki,
  • grzyby shiitake.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze