Warzywa podczas karmienia piersią

spis treści
rozwiń

Warzywa są niezbędnym elementem diety. Zawierają duże ilości witamin, soli mineralnych oraz w przypadku nasion roślin strączkowych (fasola, soja, soczewica) również pełnowartościowe białko. Warzywa są źródłem błonnika, który reguluje pracę jelit i zapobiega zaparciom. Jednakże większość warzyw jest ciężkostrawna i podczas karmienia należy ich unikać, by nie bolał brzuszek niemowlęcia.

1. Warzywa w diecie mamy karmiącej

Warzywa są źródłem wielu niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników odżywczych. Zawierają witaminy regulujące przemiany biochemiczne w organizmie, sole mineralne (potas, magnez, wapń, cynk), które nie tylko budują tkanki, np. kość, ale również regulują gospodarkę wodną w organizmie (potas, sód). Zawarty w warzywach błonnik korzystnie wpływa na pracę jelit, zapobiegając zaparciom oraz otyłości czy nowotworom jelit.

Co jeść podczas karmienia piersią. Najbardziej wartościowe produkty
Co jeść podczas karmienia piersią. Najbardziej wartościowe produkty [7 zdjęć]

Wbrew powszechnej opinii, nie istnieje nic takiego jak dieta karmiącej kobiety. Świeżo upieczona mama...

zobacz galerię

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Dieta wegańska u dzieci i kobiet w ciąży"

Mimo wielu zalet warzywa mają również wady. Warzywa kapustne (wszystkie odmiany kapusty, kalafior), czosnek, cebula, a także fasola (zwłaszcza jaś, szparagowa) i świeże ogórki są ciężkostrawne i powodują wzdęcia. Ich spożywanie w okresie karmienia piersią bardzo często powoduje występowanie bólów brzuszka, kolek jelitowych oraz dyskomfortu u niemowląt. Dlatego nie należy jeść tych produktów oraz dań ich zawierających, zwłaszcza do ukończenia 3 miesiąca życia dziecka. Niektóre warzywa, zwłaszcza pomidory, wywołują alergie pokarmowe. Alergeny przechodzą do mleka kobiecego i mogą powodować objawy alergii u maluszka. Z tego powodu kobieta karmiąca piersią nie powinna spożywać więcej niż pół pomidora w ciągu dnia. Z kolei kobiety, w rodzinach których występują przypadki alergii nie powinny ich spożywać do 3 miesiąca życia niemowlęcia.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:  

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

2. Warzywa dla karmiącej mamy

Spośród dostępnych w sklepach warzyw najlepiej wybierać te pochodzące z uprawy ekologicznej, mające jędrną oraz nieuszkodzoną skórkę. Większość warzyw można spożywać na surowo, po dokładnym umyciu oraz obraniu ze skórki. Warzywa stanowią świetny dodatek do kanapek (ogórek kiszony, papryka czerwona, rzodkiewka, szczypiorek, natka pietruszki). Podawane do dań mięsnych wspomagają wchłanianie żelaza w jelitach, zapobiegając tym samym anemii.

Na deser mogą być podawane w postaci koktajli witaminowych. Jogurt naturalny lub grecki miksuje się z dodatkiem natki pietruszki, selera naciowego, papryki czerwonej, rzepy. Napój ten zawiera mnóstwo witamin i minerałów, które zapobiegają anemii po ciąży. Do warzyw spożywanych po ugotowaniu należą: pietruszka, seler, ziemniaki, brokuły. Zazwyczaj podaje się je do drugiego dania lub jako samodzielne danie w postaci sałatek. Z marchewki i buraków można przygotować soki będące źródłem witamin, zwłaszcza karotenu, który wzmacnia odporność organizmu, warunkuje prawidłowe procesy widzenia. Ponadto warzywa można spożywać pod postacią zup – ogórkowej, szczawiowej, warzywnej, brokułowej.

Zobacz także:

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!