Co jeść podczas karmienia piersią. Najbardziej wartościowe produkty
Wbrew powszechnej opinii, nie istnieje nic takiego jak dieta karmiącej kobiety. Świeżo upieczona mama może jeść wszystko, na co ma ochotę pod jednym jednak warunkiem: z umiarem. Co prawda pokarm kobiety wytwarzany jest z krwi, a nie z treści żołądka, lecz do mleka mogą przejść alergeny.
Jadłospis mamy karmiącej piersią powinien zatem zawierać wszystko to, co normalnie jedzą dorośli. Musi jednak mieć o około 300 kalorii więcej – wynika to ze zwiększonego zapotrzebowania. Warto też zadbać o to, by spożywać większej ilości warzyw i owoców. Co więc powinna jeść kobieta karmiąca?
Warzywa strączkowe i ziarna
Fasola, groch, soczewica, ciecierzyca - warzywa strączkowe są smaczne i bardzo zdrowe. Zawierają mnóstwo łatwo przyswajalnego białka, dobrych węglowodanów oraz witaminy z grupy B. Niestety, wciąż pokutuje opinia, że nie należy ich spożywać podczas karmienia piersią, ze względu na ich „wzdymające” właściwości, które rzekomo przechodzą do mleka. Pogląd ten jest nieprawdziwy i sprawia, że wiele kobiet omija niepotrzebnie warzywa strączkowe szerokim łukiem. Tymczasem są one bardzo odżywcze i pełnowartościowe.
Również pieczywo pełnoziarniste powinno znaleźć się w jadłospisie karmiącej mamy. Błonnik, kwas foliowy, wapń, cynk i witaminy z grupy B oraz witamina E – to wszystko zawiera chleb wypieczony z pełnoziarnistej mąki z dodatkiem nasion. Oprócz tego razowe pieczywo to doskonałe źródło żelaza, które podczas karmienia piersią jest niezbędne – chroni przed wystąpieniem anemii.
Marchew i buraki
Słodka, soczysta marchewka, czy to zjedzona w formie sałatki, czy wypita w formie soku – dostarczy organizmowi niemałą dawkę witaminy A, a co za tym idzie poprawi wygląd skóry, włosów, paznokci. Oprócz tego wpływa pozytywnie na wzrok. Ale marchewka ma więcej cennych składników. Zawarta w niej witamina C wzmacnia odporność, a witamina B6 reguluje poziom cukru we krwi. Oprócz tego marchew zawiera dobroczynny błonnik, który wspomaga układ trawienny.
W czasie karmienia piersią śmiało sięgaj także po buraki. Te brunatno-czerwone warzywa są magazynem wielu substancji odżywczych i składników mineralnych. Zawarte w nich żelazo chroni przed anemią, magnez niweluje stres, krzemionka wzmacnia skórę, włosy i paznokcie. Buraki podnoszą poziom hemoglobiny we krwi. Oprócz tego poprawiają pamięć i wzmacniają odporność.
Zielone warzywa
To jedne z najzdrowszych warzyw. Swój zielony kolor zawdzięczają chlorofilowi - barwnikowi, który ma dobroczynny wpływ na zdrowie człowieka. Szpinak, brokuły czy jarmuż są bogate w żelazo, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego. Oprócz witamin C i E oraz magnezu, fosforu, potasu czy niacyny, zawierają także wapń. Składnik ten jest z kolei potrzebny, by prawidłowo pracował układ kostny. Dodatkowo, witamina A pomaga w prawidłowym rozwoju twojego maleństwa. Oprócz tego brokuły, dzięki zawartości kwasów omega 3, wpływają pozytywnie na mózg i wzrok dziecka.
Truskawki, maliny, jagody
Wiele kobiet karmiących piersią odmawia sobie zjedzenia truskawek czy malin, obawiając się ich negatywnego wpływu na dziecko, a dokładniej powstania alergii na te owoce. Tymczasem naukowcy dowiedli, że to właśnie unikanie alergenów i zbytnie przestrzeganie higieny jest przyczyną wystąpienia wielu uczuleń pokarmowych. Dlatego jedz truskawki, maliny, poziomki, jagody. Te owoce są dobrym źródłem kwasu foliowego, czyli składnika, który odpowiada za prawidłowy wzrost i rozwój. Zawierają także przeciwutleniacze: antocyjany, kwercetynę i witaminę C, które zwalczają stres oksydacyjny indukowany przez wolne rodniki. Oprócz tego, jagody, truskawki i jeżyny wspomagają obniżanie ciśnienia krwi i poziom cholesterolu.
Nabiał
Mleko, masło, jogurt naturalny, maślanka, kefir, sery żółte i twarogi. To wszystko powinno się znaleźć na liście zakupów mamy karmiącej piersią. Nabiał to doskonałe (choć nie jedyne) źródło wapnia, który razem z witaminą D3 i fosforem wzmacniają kości. Jest więc niezbędny – szczególnie dla kobiet karmiących, które składnikami odżywczymi muszą niejako dzielić się z dzieckiem.
Do diety warto włączyć dość spore ilości jogurtów. Oprócz wapnia, zawierają bakterie probiotyczne, które regulują pracę układu pokarmowego. Natomiast ser żółty pomaga redukować ciśnienie krwi i wspomaga system odpornościowy.
Chude mięso i ryby
Podczas karmienia piersią najlepiej wybierać chude mięso. Jedz mięso kurczaka, indyka, królika. Sól zastąp ziołami: majerankiem, czosnkiem, tymiankiem i cząbrem. Zamiast smażenia, wybierz gotowanie lub duszenie. Taka forma obróbki cieplnej sprawi, że mięso zachowa więcej zdrowotnych właściwości.
Produkty pochodzenia zwierzęcego oprócz tego, że są źródłem białka i żelaza, dostarczają organizmowi witamin z grupy B, selen i cholinę.
Oprócz tego dwa-trzy razy w tygodniu spożywaj ryby. Możesz wybrać te tłuste (makrelę, śledzia) lub chude (np. pstrąga). Wszystkie zawierają kwasy DHA, które pozytywnie wpływają na pracę mózgu.