Produkty bogate w żelazo
Suszony tymianek to źródło błonnika oraz witamin A i C. W 100 gramach tymianku znajdziemy 123,6 mg żelaza. Ponieważ jest to około 687% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek, dozujemy go raczej łyżeczkami.
Pestki dyni
100 gramów pestek dyni zawiera 11,2 mg żelaza. Tymczasem dzienne zapotrzebowanie na ten składnik wynosi od 10 mg u niemowląt do 20 mg w przypadku kobiet karmiących.
Fasola biała
Fasola biała to około 10,44 mg żelaza na 100 g warzywa.
Wątroba wołowa
100 gramów wątroby wołowej to 9,4 mg żelaza. Charakteryzuje ją również niska zawartość tłuszczów w porównaniu do innych rodzajów wołowiny.
Quinoa
Roślina ta zawiera 8,2 mg żelaza w 100 g. Można przyrządzać ją podobnie jak szpinak.
Gorzka czekolada
Gorzka czekolada to nie tylko słodycz, ale również zdrowy produkt żywnościowy. Pozwala ona obniżyć poziom cholesterolu i ciśnienia tętniczego krwi. 100 g tego deseru dostarcza 4,4 mg żelaza.
Melasa
Melasa to dobry słodzik, pełen żelaza i wapnia. W 100 g znajdziemy 6,4 mg pierwszego z wymienionych pierwiastków.
Suszone morele
Suszone morele to zdrowe łakocie. Zawierają beta-karoten, błonnik i wiele innych składników odżywczych. Jeśli chodzi o żelazo, to jest go 6 mg w 100 g owoców. Stanowi to około 35% dziennego zapotrzebowania.
Soczewica
Soczewica, jeśli chodzi o żelazo, zawiera go 9 mg w 100 g produktu. Tymczasem dodatkowo, dzięki obecnemu w niej błonnikowi, wypełni twój żołądek na długi czas.