Wady i zalety spożywania fasoli
Z badań wynika, że osoby spożywające warzywa strączkowe obarczone są niższym ryzykiem chorób serca, a wszystko za sprawą fitoskładników. Związki te znane są bowiem z korzystnego wpływu na serce.
Skuteczne odchudzanie
Fasola zawiera błonnik, który przyczynia się do uczucia sytości i wolniej podnosi stężenie cukru we krwi. W ten sposób dłużej czujemy się najedzeni i utrzymujemy stały poziom energii.
Mniejsze ryzyko nowotworów
Fasola zawiera szereg związków chemicznych o właściwościach przeciwnowotworowych. Najkorzystniejsze pod tym względem są izoflawony i fitosterole.
Niższy poziom cholesterolu we krwi
Fasola dostarcza organizmowi rozpuszczalnego błonnika, który wspomaga kontrolę poziomu cukru we krwi. Jak wskazują specjaliści, spożywanie ok. 10 g fasoli dziennie prowadzi do redukcji poziomu cholesterolu LDL o 10%.
Zaburzone wchłanianie witamin
Fasola może zaburzać absorpcję beta-karotenu i witamin B12 oraz D. Problemy są najbardziej prawdopodobne po ugotowaniu warzywa – gorąca temperatura aktywuje większość negatywnie oddziałujących substancji znajdujących się w fasoli.
Częste migreny
Niektóre warzywa strączkowe mogą prowadzić do migren i reakcji alergicznych. Jeżeli podejrzewasz, że działają na ciebie w tak negatywny sposób, skonsultuj się z lekarzem, który stwierdzi, czy powinny zostać wykluczone z diety.
Wyższe ciśnienie tętnicze
Fasola może wchodzić w szkodliwe interakcje z niektórymi lekami. W połączeniu z inhibitorami monoaminooksydazy, stosowanymi w leczeniu depresji, może wpływać na podwyższenie ciśnienia tętniczego.
Częste gazy
Regularne spożywanie fasoli przyczyniać się może do występowania gazów. Aby zminimalizować ryzyko dolegliwości, w czasie gotowania zmieniaj wodę i zawsze płucz fasolę z puszki.