Wady i zalety spożywania fasoli

Z badań wynika, że osoby spożywające warzywa strączkowe obarczone są niższym ryzykiem chorób serca, a wszystko za sprawą fitoskładników. Związki te znane są bowiem z korzystnego wpływu na serce.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie fasoli / Shutterstock

/ 7Skuteczne odchudzanie

Obraz
© Zdjęcie fasoli / Shutterstock

Fasola zawiera błonnik, który przyczynia się do uczucia sytości i wolniej podnosi stężenie cukru we krwi. W ten sposób dłużej czujemy się najedzeni i utrzymujemy stały poziom energii.

/ 7Mniejsze ryzyko nowotworów

Obraz
© Zdjęcie fasoli / Shutterstock

Fasola zawiera szereg związków chemicznych o właściwościach przeciwnowotworowych. Najkorzystniejsze pod tym względem są izoflawony i fitosterole.

/ 7Niższy poziom cholesterolu we krwi

Obraz
© Zdjęcie fasoli / Shutterstock

Fasola dostarcza organizmowi rozpuszczalnego błonnika, który wspomaga kontrolę poziomu cukru we krwi. Jak wskazują specjaliści, spożywanie ok. 10 g fasoli dziennie prowadzi do redukcji poziomu cholesterolu LDL o 10%.

/ 7Zaburzone wchłanianie witamin

Obraz
© Zdjęcie jedzenia / Shutterstock

Fasola może zaburzać absorpcję beta-karotenu i witamin B12 oraz D. Problemy są najbardziej prawdopodobne po ugotowaniu warzywa – gorąca temperatura aktywuje większość negatywnie oddziałujących substancji znajdujących się w fasoli.

/ 7Częste migreny

Obraz
© Zdjęcie kobiety / Shutterstock

Niektóre warzywa strączkowe mogą prowadzić do migren i reakcji alergicznych. Jeżeli podejrzewasz, że działają na ciebie w tak negatywny sposób, skonsultuj się z lekarzem, który stwierdzi, czy powinny zostać wykluczone z diety.

/ 7Wyższe ciśnienie tętnicze

Obraz
© Zdjęcie pomiaru ciśnienia / Shutterstock

Fasola może wchodzić w szkodliwe interakcje z niektórymi lekami. W połączeniu z inhibitorami monoaminooksydazy, stosowanymi w leczeniu depresji, może wpływać na podwyższenie ciśnienia tętniczego.

/ 7Częste gazy

Obraz
© Zdjęcie kobiety / Shutterstock

Regularne spożywanie fasoli przyczyniać się może do występowania gazów. Aby zminimalizować ryzyko dolegliwości, w czasie gotowania zmieniaj wodę i zawsze płucz fasolę z puszki.

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące