Paulinia gwarana – pobudza bardziej niż kawa!
Paulinia gwarana, znana także jako Paulinia guarana lub Paulinia cupana, to wiecznie zielona roślina pochodząca z Ameryki Południowej. Ma niezwykle nietypowo wyglądające owoce, które przypominają czerwoną, trójkomorową torebkę z dobrze wykształconym nasieniem na kształt oka. To właśnie te nasiona są surowcem farmaceutycznym. Jednak najbardziej roślinę tę docenili producenci napojów energetycznych – nic dziwnego skoro paulinia gwarana jest najbogatszą w kofeinę rośliną!
1. Moc zamknięta w małych nasionach
Paulinia gwarana ma w sobie 2 razy więcej kofeiny niż kawa (w dojrzałych nasionach znajduje się jej ok. 6 proc.), ale zawiera dodatkowo inne związki pobudzające: teobrominę i teofilinę. Kofeina pochodząca z guarany jest uwalniana stopniowo, a ponadto jest znacznie łagodniejsza dla żołądka niż kawa.
Ale oprócz tego, że paulinia guarana jest doskonałym środkiem pobudzającym, roślina ta ma o wiele więcej zastosowań.
- guarana doskonale oddziałuje na nasz umysł: poprawia pamięć i koncentrację poprzez stymulowanie pracy mózgu,
- poprawia nastrój i naprężenie w depresji,
- działa przeciwbólowo,
- doskonale nadaje się do przeprowadzenia detoksu,
- poprawia krążenie krwi i wzmacnia serce,
- usprawnia funkcjonowanie wątroby,
- wchodzi w skład środków odchudzających,
- zwalcza cellulit.
2. Czy guaranę można przedawkować?
Paulinia gwarana jest rośliną leczniczą, ale jej nadmierne stosowanie może mieć działanie uboczne. Przede wszystkim może wystąpić bezsenność, kołatanie serca i wewnętrzny niepokój, skutki te nie są jednak tak poważne i powszechne jak przy wypiciu kilku filiżanek kawy, czarnej herbaty lub coli.
Niestety, ze względu na dużą zawartość kofeiny kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny rozsądnie stosować preparaty w guaraną, bądź w ogóle z nich zrezygnować. Na guaranę muszą także uważać osoby z wysokim ciśnieniem krwi, cukrzycą, chorobą serca i padaczką.