Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr inż. Marcelina Szulżycka

Dieta, która szkodzi płodności

 Sylwia Stachura
01.09.2016 08:38
Dieta, która szkodzi płodności
Dieta, która szkodzi płodności (Zdjęcie jedzenia / Shutterstock)

Staracie się o dziecko? Przyjrzyjcie się dokładnie swojej diecie. Naukowcy odkryli, że duże spożycie tłuszczów zmniejsza szanse na zapłodnienie. Jakie produkty są zakazane dla par, które planują powiększenie rodziny?

Chcecie mieć dziecko? Sprawdź, jak twój mężczyzna może zwiększyć swoją płodność
Chcecie mieć dziecko? Sprawdź, jak twój mężczyzna może zwiększyć swoją płodność [8 zdjęć]

Czy wiesz, że codzienne nawyki i tryb życia mają negatywny wpływ na jakość spermy? Jeśli staracie się

zobacz galerię

1. Tłusta pułapka

Podczas tegorocznej Konferencji Amerykańskiego Towarzystwa Medycyny Rozrodu w Baltimore przedstawiono trzy różne badania o wpływie diety na płodność. Wyniki są niepokojące – żywność zawierająca dużo tłuszczu uszkadza jajniki i negatywnie wpływa na jakość spermy.

Lekarze nie mają wątpliwości, że złe nawyki żywieniowe i spożywanie produktów niskiej jakości to jedna z głównych przyczyn problemów z płodnością wśród par na całym świecie.

Zobacz film: "Dieta przed ciążą"

Naukowcy z Harwardzkiej Szkoły Zdrowia Publicznego sprawdzili, jak tłuszcze wpływają na płodność kobiet. Okazało się, że nawet szczupłe panie mogą mieć problem z zajściem w ciążę, jeśli często jedzą tłustą żywność. Powinny więc zrezygnować ze smażonych potraw, a także ograniczyć ilość tłustego mięsa, olejów oraz słodyczy w codziennym menu.

2. Zabójcze tłuszcze trans

To nie wszystko, ponieważ naukowcy wykazali, że mężczyźni, którzy często sięgają po produkty zawierające tłuszcze trans, mają mniejsze szanse na spłodzenie potomka.

Wyniki pokazują, że w ciągu ostatnich 30 lat znacznie pogorszyła się jakość spermy. Światowa Organizacja Zdrowia była zmuszona zmienić nawet wytyczne dotyczące męskiej niepłodności – kiedyś mówiono o zaburzeniu w przypadku 20 milionów plemników na mililitr spermy, a obecnie jest to 15 milionów.

Wskaźniki płodności są najniższe wśród mężczyzn, którzy jedzą dużo żywności zawierającej tłuszcze trans. Gdzie jest ich najwięcej? Przede wszystkim w gotowych daniach, produktach wysoko przetworzonych, słodyczach. Tłuszcze trans poprawiają smak i konsystencję żywności, a także przedłużają jej trwałość.

Zdrowy mężczyzna, który rzadko sięgają po taką żywność, ma 83 proc. szans na zostanie ojcem. Dla porównania, u panów, którzy lubią tłuste i słodkie potrawy bogate w tłuszcze trans, prawdopodobieństwo spada do 47 procent.

Pary, które starają się o dziecko, powinny zadbać o zdrowie, również poprzez zmianę nawyków żywieniowych. Nie liczy się wyłącznie waga – nawet szczupłe osoby, których dieta obfituje w tłuszcze (w tym trans), a także cukry i jedzenie przetworzone mają mniejsze szanse na przedłużenie rodu.

Następny artykuł: Kofeina dwukrotnie zwiększa ryzyko poronienia
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze