Dlaczego warto gotować dziecku na parze?

Każda mama pragnie zapewnić dziecku wszystko to, co najlepsze. Zasada ta dotyczy także przygotowywanych posiłków – chcemy, aby serwowane maluchowi dania były nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Wszystko to możemy mu zapewnić, decydując się na gotowanie na parze. Dlaczego?

Polecane wideo:

1. Zalety gotowania na parze

Rezygnując z tradycyjnego smażenia, pieczenia czy gotowania, nic nie tracimy, a możemy jedynie zyskać. Zawarte w warzywach, chudym mięsie czy kaszach witaminy i minerały ulegają rozpuszczeniu w wysokich temperaturach, natomiast – kiedy pozbawiamy je kontaktu z wodą – zachowują nie tylko swe cenne właściwości, ale także walory smakowe i zapachowe. Dzięki temu możemy zmniejszyć ilość stosowanych przypraw, przede wszystkim szkodliwej dla naszego organizmu soli, której szczególnie unikać powinniśmy w diecie dziecka.

Wykorzystując parowar, zachowujemy dla przykładu ok. 70 proc. obecnej w produktach witaminy C, 1/5 więcej żelaza ze szpinaku i taką samą ilość kwasu foliowego zawartego w brokułach – w stosunku do ich ilości pozostałej po tradycyjnym gotowaniu w wodzie. Rozbieżność jest, jak widać, zaskakująco duża.

Produkty, które zamierzamy przyrządzić w ten sposób, nie wymagają właściwie większego przygotowania. Umyte warzywa i owoce możemy obrać ze skórki i pokroić na mniejsze części, dzięki czemu szybciej będą gotowe. Tak samo postępujemy z mięsem, którego smak świetnie wzbogacą delikatne zioła. Naszemu dziecku z pewnością zasmakują także gotowane w ten sposób ryby. Godny polecenia jest zwłaszcza świeży filet z łososia z odrobiną koperku i soku z cytryny.

2. Kilka ważnych zasad

Jeżeli nie posiadamy elektrycznego parowara, równie dobrze spisze się garnek i sitko. Dobrze jest wykorzystać ich kilka – dzięki temu całe danie przygotujemy za jednym podejściem. Sprawdzą się również wykonane ze stali nierdzewnej wkłady do parowania lub bambusowe koszyczki, których rozmiar dostosować możemy do wielkości garnka.

Pamiętajmy, by produkty nie stykały się z powierzchnią wody. Postarajmy się także nie łączyć ich ze sobą – mięso czy kasze gotują się zazwyczaj dłużej niż warzywa i owoce. Czas odmierzamy od chwili, kiedy woda zacznie wrzeć i parować. W razie potrzeby jej ilość należy uzupełniać. Warto pamiętać, by sitko z mięsem znalazło się pod sitkiem z warzywami. Dobrym sposobem na wzbogacenie smaku potraw jest dodanie do wody ziół – przy okazji przygotujemy smaczną bazę do sosu.

Pamiętajmy, że podczas gotowania na parze temperatura przekracza 100 stopni Celsjusza, dlatego bardzo łatwo o rozgotowanie produktów, które stają się wówczas niesmaczne. Zadbajmy również o to, by woda nie wrzała zbyt gwałtownie - wystarczy jeżeli będzie delikatnie bulgotała.

Przygotowany w ten sposób i apetycznie podany posiłek z pewnością przekona niejednego marudę. To świetna metoda, by wyrobić w dziecku nawyk sięgania po zdrową żywność i udowodnić mu, że może być ona jednocześnie pyszna.

Anna Kołodziejczyk, 5 miesięcy temu

Dieta dla malucha

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Dieta dla malucha
Dieta dla malucha

Dieta atopika

atopowej. Zapominają jednak często, że tak samo jak pomagają emolienty oraz ubrania z niedrażniących tkanin, tak i dieta może w znacznym stopniu (...) wiekowych. Testy skórne plasują się na pierwszej pozycji w rankingu metod potwierdzania...

Dieta dla malucha

Zdrowe frytki? To możliwe!

Zdrowe frytki? To możliwe!

Czy twoje dziecko, podobnie jak inne maluchy, uwielbia tłuste frytki? Dzięki cyklowi artykułów merytorycznych powstałych

Dieta dla malucha

Śniadania dla dzieci

Chociaż śniadanie jest najważniejszym punktem dnia, to wiele z nas zamiast tego posiłku wybiera kubek kawy, albo całkowicie rezygnuje z jedzenia do pory obiadowej. Skąd więc nasze dzieci mają wiedzieć, że śniadanie zapewni im energię...

Dieta dla malucha

Roczny maluch

Roczny maluch

Ile mleka powinno pić roczne dziecko? - to pytanie nasuwa się rodzicom, którzy wychowują malucha, który skończył pierwszy rok życia. Niestety

Dieta dla malucha

Szparagi - delikatne warzywo idealne dla dzieci

Szparagi - delikatne warzywo idealne dla dzieci

Jakie szparagi podawać dziecku? Szparagi w diecie dziecka można wprowadzić już od 8. miesiąca życia malucha. Najlepsze dla najmłodszych będą szparagi (...) na pracę jelit. Warzywo pomoże maluchom cierpiącym na zaparcia....

Dieta dla malucha

Najlepsze produkty dla dziecka bogate w błonnik

Najlepsze produkty dla dziecka bogate w błonnik

Właściwości błonnika Błonnik to bardzo cenny składnik codziennej diety. Usprawnia pracę układu pokarmowego, pobudza perystaltykę jelit, dzięki czemu pozwala na wyeliminowanie problemu zaparć. To bardzo ważne, zwłaszcza że problem ten często dotyczy dzieci....

Dieta dla malucha

Zdrowe odżywianie dzieci

Zdrowe odżywianie dzieci

Zdrowa dieta powinna zawierać odpowiednią ilość witamin, minerałów i składników odżywczych.

Dieta dla malucha

InFavit baby witamina C

InFavit baby witamina C

Preparat InFavit baby witamina C za pomocą wygodnego apliktora uzupełnia niedobór witaminy C w diecie dziecka.

Dieta dla malucha

Zanim wyeliminujesz gluten z diety dziecka

Zanim wyeliminujesz gluten z diety dziecka

. Jeśli maluch jest karmiony piersią, proces można rozpocząć po ukończeniu czwartego miesiąca życia. Jeśli mlekiem modyfikowanym - po ukończeniu (...) zdiagnozowano celiakię - musisz być jeszcze bardziej czujny. Wprowadzać czy wyeliminować?...