Kakao rozpuszczalne, czyli słodka trucizna o poranku
Kakao dla wielu kojarzy się z okresem dzieciństwa. Serwowane przez mamy i babcie smakowało najlepiej. Dzisiaj również napój ten podaje się najmłodszym. Niestety, często w wersji, która niewiele wspólnego ma ze zdrowiem.
Zobacz film: "Jak twój maluszek rozwija się w brzuchu?"
W sklepach kupić można, m.in. kakao w granulkach lub kakao w proszku typu instant. Są błyskawiczne w przygotowaniu i – jak przekonują niektórzy – bardzo smaczne. Tu jednak lista ich zalet się kończy.
Wiele w nich bowiem substancji poprawiających smak i zapach produktu, takich jak: sól, lecytyna sojowa (emulgator), aromat, węglan wapnia, węglan magnezu. I dlatego producenci nie nazywają swojego produktu „kakao”, tylko „napój kakaowy”.
W składzie tego typu produktów najważniejsze są substancje słodzące. To one stanowią główny składnik błyskawicznego kakao. W 100 g proszku znaleźć można aż 85 g cukru!
A więc zamiast pożywnego śniadania dziecko otrzymuje o poranku prawdziwą bombę kaloryczną. Taka dawka cukru nie tylko nie doda energii, ale też negatywnie wpłynie na koncentrację i sprawi, że zanim nasza pociecha zacznie pierwsza lekcję, już będzie głodna.
Kakao w granulkach jest też bardzo kaloryczne. A to sprzyja nadwadze i otyłości.
Przeczytaj koniecznie
- Ruszamy w podróż! Zobacz, jak przygotować się na wyjazd z dzieckiem
- Pokaż nam całuśną minkę swojego dziecka i wygraj!
- Twoje dziecko jest chore? Zapytaj lekarza o dolegliwości maluszka
- Weź udział w konkursie i zostań mamą miesiąca
- Czy wiesz wszytko o rozwoju motorycznym i fizycznym malucha? Pobierz ebook!
Zdaniem dietetyka, w diecie dziecka nie ma miejsca na napoje kakaowe typu instant. – I to nie tylko ze względu na ilość zawartych w nich kalorii, ale też znikomą wartość odżywczą. Największy sprzeciw budzi biały cukier w składzie, często lokowany na pierwszej pozycji. Zauważmy, że by przygotować napój, producent zleca wsypanie do kubka co najmniej czterech łyżeczek proszku, z czego trzy to sam cukier! Zbędnymi dodatkami jest też lecytyna sojowa i aromaty – zauważa Patrizia Polańska, dietetyk medyczny.
1. Witaminy w proszku
By zachęcić rodziców do zakupu napoju kakaowego, producenci wzbogacają swój produkt witaminami i minerałami. W ten sposób przekonują, że to świetna propozycja dla dzieci. Należy jednak pamiętać, że w takiej formie są one mało przyswajalne.
Rozpuszczalne kakao w swoim składzie często zawiera również dodatki, które nie powinny znajdować się w diecie dziecka. Często ukryta jest w nim sól, której na co dzień spożywamy za dużo (najczęściej właśnie wraz z produktami przetworzonymi).
2. Jak wybrać dobre kakao?
Kupując kakao należy zwracać uwagę na jego skład. Zdecydowanie najlepszym wyborem będzie zakup tradycyjnego proszku (im ciemniejszy, tym lepiej).
Kakao ma w swoim składzie wiele cennych substancji, m.in. flawonole, związki organiczne o właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych.
Związki flawonowe to silne antyoksydanty, które obniżają krzepliwość krwi, jak również chronią przed miażdżycą.
Kakao w swoim składzie kryje również teobrominę – alkaloid purynowy, który pozytywnie wpływa na układ nerwowy człowieka. Ma działanie pobudzające organizm, a ponadto przyspiesza pracę serca, rozszerza naczynia krwionośne, obniża ciśnienie tętnicze.
– Gorzkie kakao jest ponadto naturalnym źródłem minerałów (magnezu, potasu, cynku, wapnia) i tzw. biologicznie aktywnych związków o właściwościach przeciwutleniających, które działają ochronnie na cały organizm – mówi Patrizia Polańska.
Kakao można podawać dziecku, które ukończyło pierwszy rok życia. Warto pamiętać, że substancja ta jest silnym alergenem, jak również ma właściwości zapierające. Jeśli więc dziecko ma problem z wypróżnianiem, kakao nie powinno w tym okresie być obecne w jego diecie.
Z kolei surowe kakao to jeden z domowych sposobów leczenia biegunki u dzieci. Zaleca się jego przygotowanie na wodzie i podawanie w czasie tzw. diety biegunkowej.
Komentarze