Jak wybrać dobre kakao?

Dzieci uwielbiają kakao, i z pewnością warto im je serwować, jednak zakup dobrego produktu tego typu może okazać się bardzo trudny.

Produkowane jest z nasion owoców kakaowca, które mieli się na proszek. To drzewo rosnące w Ameryce Południowej i Ameryce Środkowej. Jego cenne właściwości docenili już Aztekowie i Majowie.

Polecane wideo:

Ziarna kakaowca mają wiele cennych składników odżywczych – witamin i składników mineralnych, m.in. potas, magnez, wapń, fosfor i żelazo. Zawierają ponadto polifenole i antyoksydanty, które są niezwykle istotne dla organizmu człowieka.

Najwięcej wartości odżywczych zawierają surowe ziarna kakaowca, które poddaje się jedynie procesowi suszenia.

Znane konsumentom kakao w postaci proszku otrzymuje się poprzez poddawanie ziaren działaniu wysokich temperatur, która w pewnym stopniu niszczy niektóre witaminy i składniki odżywcze.

Kakao na lepszą pamięć

Naukowcy z Columbia University Medical Center dowiedli, że kakao hamuje proces pogarszania się funkcji poznawczych mózgu. Badacze zauważyli, że osoby regularnie pijące kakao mają lepszą pamięć.

Najprawdopodobniej odpowiadają za to flawonole, związki organiczne o właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych.

Dowiedziono ponadto, że kakao może chronić organizm przed nowotworami, chorobami serca i cukrzycą. Związki flawonowe to silne antyoksydanty, które obniżają krzepliwość krwi, jak również chronią przed miażdżycą.

Napój, który daje radość

Kakao w swoim składzie kryje teobrominę - alkaloid purynowy, który pozytywnie wpływa na układ nerwowy człowieka. Ma działanie pobudzające organizm, a ponadto przyspiesza pracę serca, rozszerza naczynia krwionośne, obniża ciśnienie tętnicze.

Teobrominę wykorzystywała dawniej medycyna, stosując ją jako środek moczopędny. To substancja wspomagająca leczenie astmy oskrzelowej, udowodniono bowiem, że ma działanie przeciwkaszlowe.

Kakao działa rozluźniająco i uspokajająco. Zawiera bowiem tryptofan, którego przemiana jest źródłem serotoniny, tzw. „hormonu szczęścia”.

Jak kupić dobrej jakości kakao?

W sklepach kupić można, m.in. kakao w granulkach lub kakao w proszku typu instant. Niestety, w tych produktach prozdrowotnych właściwości kakao zachowało się niewiele.

Wiele w nich natomiast substancji poprawiających smak i zapach produktu, tj. sól, lecytyna sojowa (emulgator), cukier, aromat, węglan wapnia, węglan magnezu. I dlatego też niektórzy producenci nie nazywają swojego produktu „kakao”, tylko „napój kakaowy”.

Kupując kakao należy zwracać uwagę na jego skład. Najlepszy będzie o wysokiej zawartości kakao i bez dodatku cukru (im ciemniejsze, tym lepsze).

Niektórzy dietetycy podpowiadają, by nie przyrządzać kakao z dodatkiem mleka krowiego. Znacząco obniża ono prozdrowotne właściwości tego surowca, a ponadto niekorzystnie wpływa na smak napoju. Sugerują, że najlepiej przygotować je na wodzie z dodatkiem cynamonu, miodu lub cukru trzcinowego.

Kakao w diecie dziecka

Zdecydowanie najlepszym wyborem będzie naturalne kakao, w czasie którego przyrządzania możemy kontrolować jego dosładzanie. Będzie ono nie tylko najzdrowsze, ale i najsmaczniejsze.

Kakao można podawać dziecku, które ukończyło pierwszy rok życia. Warto pamiętać, że substancja ta jest silnym alergenem, jak również ma właściwości zapierające. Jeśli więc dziecko ma problem z wypróżnianiem, kakao nie powinno w tym okresie gościć w jego menu.

Z kolei to jeden z domowych sposobów leczenia biegunki u dzieci. Zaleca się jego przygotowanie na wodzie i podawanie w czasie tzw. diety biegunkowej.

Kakao jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Wielu dorosłym kojarzy się z dzieciństwem, kiedy to uznawane było za rarytas. Warto sięgać po kakao i dzisiaj, mając jednak na uwadze jakość tego produktu.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Melisa

Pati518 • ostatni post 3 tygodnie temu

1

Po porodzie

~młoda mama oli • ostatni post 3 tygodnie temu

3
Artykuły Niemowlę
Niemowlę

Kosmetyki dla dziecka na zimę

Kosmetyki dla dziecka na zimę

Pielęgnacja skóry dziecka zimą Skóra dziecka jest bardzo wrażliwa, dlatego potrzebuje szczególnej ochrony w każdych warunkach pogodowych.

Niemowlę

Dziecięce choroby, które nie dają objawów

Dziecięce choroby, które nie dają objawów

Choroby przebiegające bezobjawowo Kaszel, katar, gorączka - te objawy niemal natychmiast łączymy z infekcją. Podajemy odpowiednie leki, udajemy się do lekarza. Są jednak takie choroby, które przebiegać mogą w sposób bezobjawowy. Ich rozpoznanie jest...

Niemowlę

Produkty, które wzmacniają nasze kości

Produkty, które wzmacniają nasze kości

Ruch, słońce i bogata w wapń i witaminę D dieta służy naszym kościom Słońce, ruch, a przede wszystkim odpowiednia dieta, w której nie może zabraknąć witaminy D, K oraz wapnia, sprzyjają mocnym kościom i elastycznym ścięgnom. Najmocniejsze kości mamy w...

Niemowlę

Na logopedę nigdy nie jest zbyt późno

Jak wspierać mowę dziecka? Wprowadzenie odpowiednich ćwiczeń w formie zabawy usprawni aparat mowy dziecka i spowoduje, że będzie ono w stanie mówić szybciej, płynniej i bardziej zrozumiale. O tym, jak korygować wadę wymowy u dziecka opowiada aktorka...

Niemowlę

Letnie owoce w diecie dziecka

Letnie owoce w diecie dziecka

Sezon na witaminy Latem bardzo łatwo o świeże warzywa i owoce. O tej porze roku są one nie tylko najsmaczniejsze, ale i najzdrowsze (o ile dojrzewały w pełnym słońcu i bez chemicznych dodatków). Warto nimi wzbogacić dietę dziecka, zwłaszcza że dostarczają...

Niemowlę

Czarny orzech - mniej znany kuzyn orzecha włoskiego

Czarny orzech - mniej znany kuzyn orzecha włoskiego

Czarny orzech - co warto o nim wiedzieć Orzech czarny (Juglans nigra) to gatunek drzewa, należący do rodziny orzechowatych. Może osiągać wysokość nawet 35 metrów. Naturalnie występuje w środkowej i wschodniej części Stanów Zjednoczonych. Jego korona...

Niemowlę

Jak wybrać dobry jogurt naturalny?

Jak wybrać dobry jogurt naturalny?

Wybieramy najlepszy jogurt Zalet jogurtów jest wiele. Są lepiej przyswajalne od mleka, pozytywnie wpływają na układ trawienia, zawierają cenne dla organizmu bakterie i często to probiotyki. Jednak jogurt jogurtowi nie równy. Na półkach w sklepie znajdziemy...

Niemowlę

Gwiazdy, które zostały babciami w młodym wieku

Gwiazdy, które zostały babciami w młodym wieku

Młode babcie celebrytki Babcia - osoba starsza z siwym koczkiem na czubku głowy, owinięta grubym kocem i robiąca na drutach? Absolutnie nie. **Współczesne babcie są młode, seksowne i aktywne zawodowo. **Takie są też babcie celebrytki. Poznaj gwiazdy,...

Niemowlę

Czym zastąpić sól?

Czym zastąpić sól?

Szczypiorek Ta niezwykle aromatyczna roślina stanowi doskonały dodatek do wędlin, jaj, ziemniaków, sosów czy warzyw. Jej długie, zielone listki mają naturalnie słony smak i mocny, świeży zapach. Szczypiorek najlepiej dodawać na surowo, wtedy potrawa zyska...