Cynamon pomaga w uczeniu się
Wyobraź sobie, że aby poprawić wyniki twojego dziecka w nauce, wystarczy tylko zmienić jego dietę. Zespół naukowców Uniwersytetu Medycznego Rush stwierdzili właśnie, że jedynie szczypta mielonego cynamonu dodawana regularnie do posiłków rozwija umysł i procesy poznawcze. Odkrycie zostało opublikowane w "Journal of Neuroimmune Pharmacology". Ujawnia ono, że ta przyprawa może stać się kluczem do lepszego uczenia się.
- To najbezpieczniejszy i najłatwiejszy sposób by zmienić niedostatecznego ucznia w dobrego – mówi Kalipada Pahan z Uniwersytetu Ruch, koordynator badań.
- Zrozumienie mechanizmów, jakie zachodzą w mózgu i prowadzą do nieefektywnego uczenia się jest ważne dla opracowania skutecznych strategii, które mogą poprawić pamięć i zdolność uczenia się – zaznacza.
Naukowcy pod kierownictwem prof. Pahan'a badali dwa białka o nazwie GABRA5 i CREB znajdujące się w hipokampie mózgu. Wcześniejsze badania wykazały, że uczniowie, którzy słabiej się uczą mają niższy poziom GABRA5 i wyższy poziom CREB. Oba odgrywają kluczową rolę w procesie uczenia się i zapamiętywania.
Na tej podstawie naukowcy postanowili przeprowadzić własne badania. Wykorzystali do tego celu myszy z upośledzoną zdolnością do uczenia się i umieścili je w labiryncie czekając aż zwierzęta trafią do wyjścia. Przez cały czas gryzonie były monitorowane.
Następnie, raz dziennie przez miesiąc podawano im dawkę cynamonu i umieszczono je w innym labiryncie o takim samym poziomie trudności.
Naukowcy zauważyli, że myszy były w stanie dwukrotnie szybciej odnaleźć wyjście niż robiły to przed podaniem cynamonu.
- Podczas trawienia cynamon zmienia się w organizmie w benzoesan sodu, który niejako zmusza do pracy neurony, niezbędne z kolei do uczenia się – mówi prof. Pahan
Co ważne, gdy naukowcy powtórzyli eksperyment na myszach bez zaburzeń poznawczych – nie zauważyli znaczącej poprawy w ich zachowaniu.
- U słabych uczniów cynamon mógłby odwrócić zmiany zachodzące w mózgach tak, jak to było u muszy z problemami poznawczymi. Ma to ogromne znaczenie, jeśli pod uwagę weźmiemy fakt, iż coraz więcej dzieci na świecie ma problemy z nauką. Widać to szczególnie w biedniejszych krajach. Jedzenie cynamonu do każdego posiłku mogłoby ten problem rozwiązać – stwierdza Pahan.
To nie pierwsze badania na wpływem cynamonu na pracę mózgu. W 2014 roku prof. Pahan i jego zespół odkryli, że cynamon ma zdolność do hamowania choroby Parkinsona.