Niepozorne produkty, które mogą wywołać chorobę u dzieci

Zatrucia pokarmowe – zwłaszcza w przypadku dzieci mogą być bardzo niebezpieczne zarówno dla zdrowia, jak i dla życia młodego, rozwijającego się organizmu. Takie objawy jak: biegunka, skurcze żołądka, gorączka, ból głowy, wymioty czy bóle stawów nigdy nie powinny być bagatelizowane.

Warto również zwracać większą uwagę na produkty, które kupujesz i podajesz swojemu dziecku. Niestety wielu rodziców nawet nie zdaje sobie sprawy z tego, że pozornie bezpieczne i zdrowe artykuły spożywcze mogą być przyczyną poważnych zatruć.

1. Warzywa liściaste

Zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych i powinny znaleźć się w każdej zbilansowanej diecie. Należy jednak pamiętać, że sałata, cykoria, szpinak, kapusta, kapusta włoska, rukola czy boćwina mogą być skażone bakteriami pochodzącymi z obornika, brudnej wody, zanieczyszczonych zbiorników wodnych czy nieumytych rąk.

Zobacz film: "Niebanalne pomysły na rodzinny obiad"

Aby uniknąć  zachorowania, należy przed każdym podaniem myć dokładnie warzywa pod bieżącą wodą. Dotyczy to również produktów pakowanych. Eksperci zalecają także używanie osobnych desek do krojenia warzyw.

2. Pomidory

Pomidory są najczęściej przyczyną zatruć pokarmowych pojawiających się u dzieci latem. Pomidory mogą być zanieczyszczone, ale możesz zapobiec rozwojowi i rozmnażaniu się bakterii, które się na nich znajdują. Zawsze myj dokładnie wszystkie warzywa i owoce i nie trzymaj ich w pobliżu innej surowej żywności pochodzenia zwierzęcego, np. mięsa czy jajek.

3. Owoce jagodowe

Truskawki, jeżyny, maliny – również te w mrożonej postaci mogą wywołać niebezpieczne dolegliwości zarówno u dzieci, jak i dorosłych. Mrożone mieszanki, a także świeże owoce jagodowe mogą przyczynić się do rozwoju zapalenia wątroby typu A. Na przestrzeni lat odnotowywano również zatrucia malinami, które powodowały u dzieci biegunki, wymioty, odwodnienia i omdlenia.

4. Jaja

Jajka są produktem powodującym zakażenie salmonellą, na które dzieci są wyjątkowo podatne. W ekstremalnych przypadkach choroba może prowadzić nawet do śmierci, gdyż młode organizmy nie są jeszcze w stanie bronić się przed niebezpiecznymi bakteriami.

Zakażenia powodują biegunkę i wymioty, przez które organizm malucha szybko się odwadnia. Bakterie salmonelli możesz znaleźć również w mięsie, mleku oraz jego przetworach. Kluczem do zabicia zarazków jest ugotowanie pokarmów. Nie zaleca się również podawania dzieciom produktów, które zawierają surowe jaja, np. ciasta, ciasteczka czy kogel-mogel.

5. Tuńczyk

Spożywanie ryb zawierających cenne kwasy tłuszczowe jest zalecane osobom w każdym wieku. Niestety na pewne rodzaje ryb należy zawrócić szczególną uwagę. Tuńczyk może być skażony bakterią scombrotoxin, która powoduje bolesne dla dzieci skurcze oraz bóle głowy.

Jeśli po złowieniu tuńczyk był przechowywany w temperaturze powyżej 60 st. C (nietrudno o to w rejonach, gdzie poławia się te ryby), może uwalniać toksyny, których nie będzie w stanie zabić obróbka termiczna w wysokich temperaturach. Zarówno w przypadku ryb, jak i owoców morza najważniejsza jest ich świeżość i sposób przechowywania, zanim trafią na talerz.

Zdrowe i szybkie do przygotowania przekąski zobacz galerię
Zdrowe i szybkie do przygotowania przekąski 11 zdjęć

6. Ziemniaki

Świeże, odpowiednio ugotowane ziemniaki bardzo rzadko są sprawcami zatruć pokarmowych. Jeśli przyrządzasz je w domu z zachowaniem wszystkich niezbędnych środków higieny, możesz spać spokojnie.

Eksperci nie zalecają jednak spożywania sałatek ziemniaczanych w restauracjach czy barach – tam ugotowane warzywa mogą być przechowywane w pobliżu surowych mięs oraz jajek, a to już niewielki krok od zarażenia się bakteriami listerii, pałeczkami czerwonki (shigella), E.coli czy salmonelli.

7. Lody

Które dziecko nie uwielbia lodów? Przysmaki, zwłaszcza te kupowane w budkach czy małych sklepikach, nakładane prosto z pojemnika, mogą powodować zatrucia pałeczkami okrężnicy, bakteriami salmonelli, wirusem wywołującym żółtaczkę typu A, bakteriami gronkowca złocistego, a także laseczkami jadu kiełbasianego.

Zwłaszcza latem ryzyko zatruć lodami wzrasta – temperatury sprzyjają rozwojowi bakterii i drobnoustrojów. Oczywiście do zakażenia może dojść również w domu, jeśli lody dla malucha przygotowujesz z surowych jajek.

Bezpieczne zioła dla dzieci
Kakao rozpuszczalne, czyli słodka trucizna o poranku

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.