Przejdź na WP

Uczymy dobrych nawyków – mycie owoców i warzyw

Niektóre osoby uważają, że nie ma potrzeby myć owoców i warzyw przed ich zjedzeniem. Jest to bardzo mylne przekonanie. Na owocach i warzywach można znaleźć wiele bardzo groźnych bakterii czy substancji, np. stosowanych w rolnictwie. Szczególnie wrażliwe są na nie dzieci, toteż wyrabianie w nich nawyku mycia przekąsek przed ich zjedzeniem jest bardzo ważne.

1. Zdrowe jabłuszko? Czy aby na pewno?

Zdarzyło się wam kupić jabłko, które aż kleiło się do rąk lub na drugi dzień nie nadawało się do jedzenia? Albo marchewkę, która szybko robi się czarna i zwiędła? To dość częste, szczególnie jeśli kupujemy warzywa i owoce w supermarketach. Niestety, te pochodzące z targu również nie zawsze są idealne.

Obecnie, aby owoce i warzywa wyglądały ładnie i były dostępne przez cały rok, stosuje się bardzo duże ilości substancji konserwujących i przedłużających świeżość. Niestety, mogą one powodować uczulenia, biegunki czy zatrucia pokarmowe. Organizm dziecka jest bardzo wrażliwy na tego typu substancje, dlatego przed podaniem dziecku jabłka czy gruszki należy ją porządnie umyć ciepłą wodą. Nawet takie owoce jak pomarańcze czy banany przed obraniem powinno się umyć, a najlepiej też sparzyć wrzątkiem, bowiem osiadają na naszych palcach i w czasie obierania skórki przedostają się na miąższ owocu.

Innym zagrożeniem związanym z niemytymi owocami są inwazyjne jaja pasożytów, które mogą znajdować się na skórce. Są one niewidoczne gołym okiem, więc nie można ich zobaczyć. Jaja pasożytów są bardzo lekkie, więc swobodnie mogą unosić się w powietrzu i osiadać na produktach spożywczych. Najczęściej można zarazić się owsicą, glistnicą oraz tasiemcem.

Owoce i warzywa należy myć również ze względu na bakterie, które znajdują się na ich powierzchni. Mogą one powodować biegunki i zatrucia pokarmowe. Warto pamiętać o tym, jaką drogę przebyły produkty spożywcze – szczególnie egzotyczne.

Na początku musiały zostać zebrane i magazynowane, potem trafiły do skrzynek, w których zostały przetransportowane do kolejnego magazynu lub sklepu. Taka podróż może być naprawdę długa i podczas jej trwania produkty są dotykane przez wiele osób, które mogą przenieść na nie chorobotwórcze drobnoustroje.

2. Jak myć owoce i warzywa?

Pierwszym krokiem jest opłukanie produktów zimną wodą w celu pozbycia się piasku, ziemi, kurzu, resztek liści czy traw.

Następnie, aby pozbyć się bakterii, sporządzamy 2-3-minutową kąpiel w roztworze octu jabłkowego albo winnego (pół szklanki octu na 1 litr wody) lub kwasku cytrynowego (2-3 łyżki kwasku na 1 litr wody) i wody. Po jej zakończeniu owoce i warzywa należy wypłukać pod bieżącą wodą. To jednak nadal nie zapewni, że nasze przysmaki będą czyste.

Kolejnym krokiem jest ponowna 2-3-minutowa kąpiel, tym razem w wodzie z sodą (1 łyżka sody na 1 litr wody). W ten sposób pozbywamy się resztek pestycydów i nawozów. Później dokładnie je płuczemy. Cytrusy, takie jak pomarańcze, cytryny czy mandarynki, warto przed obraniem sparzyć i wyszorować szczoteczką.

Niemycie owoców i warzyw przed ich spożyciem może doprowadzić do poważnego zatrucia lub zakażenia pasożytami nie tylko dziecka, ale także całej rodziny. Z kolei ich czyszczenie w bardzo łatwy sposób pozwoli uniknąć wielu nieprzyjemnych sytuacji. Właśnie dlatego już od najmłodszych lat warto uczyć dzieci prawidłowego mycia owoców i warzyw.

Następny artykuł: Leczenie

Polecane dla Ciebie

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.