Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Przepisy dla dzieci - składniki odżywcze, przykładowe dania

 Katarzyna Krupka
24.01.2017 17:11
Przepisy dla dzieci powinny być bogate w składniki odżywcze
Przepisy dla dzieci powinny być bogate w składniki odżywcze (Źródło: 123RF)

Jedzenie dla dzieci w puszkach czy słoiczkach potrafi rozczarować. Nie chodzi o składniki odżywcze, bo wiele firm dba o to, aby wraz z pożywieniem dostarczać maluchom cennych witamin i składników mineralnych, ale dzieciakom nie zawsze takie jedzenie smakuje.

Dzięki prostym i zdrowym przepisom dla dzieci, które nie wymagają gotowania, w każdej chwili będziesz w stanie przygotować dziecku pożywny i smaczny posiłek, którego potrzebuje.

1. Przepisy dla dzieci - składniki odżywcze

Jeśli zdecydujesz się na wykorzystanie surowych produktów (warzywa, owoce) do przygotowania posiłków dla dziecka, pamiętaj, aby wszystkie składniki, które wykorzystasz, były jak najlepszej jakości. Dobrze jeśli pochodzą z ekologicznych upraw. W przepisach dla dzieci to bardzo ważne.

Przed przygotowywanie dokładnie umyj jej pod letnią, bieżącą wodą, żeby pozbyć się wszystkich zanieczyszczeń. Postaraj się również, aby nie znajdowały się blisko surowego mięsa, ryb czy owoców morza, ponieważ w ten możesz bardzo szybko doprowadzić do niebezpiecznego zatrucia pokarmowego.

Zobacz film: "Niebanalne pomysły na rodzinny obiad"

Wśród składników w przepisach dla dzieci powinny znaleźć się takie warzywa i owoce jak: awokado, banany, zielony groszek, gruszki, truskawki, jagody, przecier z jabłek, świeży szpinak, pełnotłusty jogurt naturalny czy mango. Każdy z tych produktów dostarczy maluchowi niezbędnych witamin, składników mineralnych oraz składników odżywczych, dzięki czemu potrawy będą nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe.

2. Przepisy dla dzieci - owocowe puree

Okazuje się, że puree dla dzieci nie musi być przygotowywane wyłącznie z ziemniaków czy brokuł. Jeśli chcesz zrobić zdrowy i do tego naturalnie słodki posiłek wybierz puree z awokado z borówkami i mango. Do przygotowania tego przepisu dla dzieci będziesz potrzebować: pół szklanki borówek amerykańskich lub polskich jagód, jeden gruby plaster mango oraz połówkę awokado. Składniki możesz rozgnieść widelcem lub po prostu zblendować – nic prostszego.

3. Przepisy dla dzieci - mus z białej fasoli

Fasola jest bogata w żelazo, proteiny i błonnik, dzięki któremu twój maluch uniknie problemów trawiennych takich jak np. zaparcia. Dodatkowo obecny w tym przepisie dla dzieci koperek zapobiega bolesnym kolkom. Wystarczy szklanka ugotowanej fasoli, łyżka oliwy z oliwek, kilka kropli soku z cytryny i szczypta świeżego szczypiorku. Składniki wymieszaj za pomocą widelca lub zblenduj.

4. Przepisy dla dzieci - pudding dyniowy

Jeśli maluchom znudział się owsianka czas przygotować dla nich pyszny i pożywny pudding z dyni. Do tego przepisy dla dzieci będziesz potrzebować 150 g jogurtu greckiego, pół szklanki mleka kokosowego, 300 g dyni z puszki oraz łyżkę stołową miodu naturalnego. Wszystkie składniki wymieszaj z misce do uzyskania gładkiej konsystencji. Zmrożony smakuje jeszcze lepiej.

Mleko kokosowe ma właściwości antywirusowe, antybakteryjne i antygrzybiczne, zawiera kwas laurynowy niszczący drobnoustroje, a także tłuszcze wspomagające rozwój mózgu dziecka. Dynia jest niskokaloryczna, zawiera beta karoten, witaminę A, potas, wapń, fosfor oraz witaminy z grupy B, do tego jest pozbawiona sodu.

5. Przepisy dla dzieci - twaróg z owocami

Dzieci go uwielbiają. Żeby stworzyć coś oryginalnego wybierz do tego przepisu dla dzieci np. owoce egzotyczne takie jak mango czy ananas. Na początek przygotuj z nich mus za pomocą blendera lub miksera. Do wysokiej szklanki przełóż zmiksowane owoce i przykryj je twarogiem.

Biały twaróg dostarczy dziecku białko, wapń, a także witamin z grupy B. Jest idealny zarówno na śniadanie jak i kolację. Owoce egzotyczne są pełne witaminy C wzmacniającej odporność dziecka, ale zawierają również potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor i siarkę oraz witaminy B1 i PP.

6. Przepisy dla dzieci - wędzony halibut z awokado

Ryby w diecie dziecka już od najmłodszych lat jest bardzo ważna. Dostarczają bowiem maluchom dużych ilości wapnia, potasu, fosforu, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A i D oraz witamin z grupy B. Dodatkowo znajdziesz w nich białko i dobre tłuszcze. Połączenie ryby z awokado jest idealne.

250 g wędzonego halibuta pokrój lub rozdziel widelcem na małe kawałki, dodaj do niego rozdrobnione awokado, łyżkę stołową oliwy z oliwek i kilka kropli soku z limonki. Wymieszaj wszystkie składniki. To prosty i pożywny przepis dla dzieci.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze