Najzdrowszy ser. Wpływa pozytywnie na pracę jelit i podnosi odporność
Wśród jedzenia serów narosło wiele mitów. Staramy się ich unikać, ze względu na dużą zawartość tłuszczu. Warto jednak wiedzieć, że sery są również źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka, a także wapnia i innych składników mineralnych.
Dlatego nie warto z nich rezygnować, jeśli nie stoją za tym wskazania medyczne.
Na sklepowych półkach znajdziemy kilkanaście rodzajów serów żółtych i białych. Które wybrać?
Zobacz galerię i poznaj najzdrowsze sery.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Sery, których nie wolno jeść w ciąży
Najzdrowsze rodzaje serów - mozzarella
Ser mozzarella kojarzy się głównie z kuchnią włoską. W oryginale wytwarzany jest z mleka bawolego pozyskiwanego od określonego gatunku bawolic. W sklepie częściej możemy spotkać mozzarellę wyprodukowaną z mleka krowiego.
Oryginalna mozzarella jest bardziej kremowa, miękka i delikatniejsza niż ta z mleka krowiego. Mozzarella należy do zdrowszych serów.
Zawiera 15 g tłuszczu w 100 g, przez co jest dość kaloryczna. Podstawą są jednak mocno zróżnicowane kwasy tłuszczowe, w tym kwas linolowy. Wspomaga on spalanie tkanki tłuszczowej i budowanie tkanki mięśniowej. Ma też działanie antybakteryjne.
Mozzarella zawiera też niewiele sodu, za to jest dobrym źródłem wapnia, potasu, magnezu, fosforu, cynku i selenu.
Dodatkowo jest źródłem witamin z grupy B oraz witamin A, D i E.
Zobacz też: Sery nie zawsze są zdrowe. Zwróć uwagę na skład
Najzdrowsze rodzaje serów – feta
Ser feta to z kolei przysmak kojarzony z kuchnią grecką. Oryginalna feta powstaje z pasteryzowanego mleka owczego. Czasem dodaje się też odrobinę mleka koziego.
Chociaż zawartość tłuszczu w serze feta jest duża - ok. 40 g w 100 g produktu - warto włączyć go do jadłospisu.
Feta jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka. Zawiera też mnóstwo wapnia oraz witaminy A i K.
Jest też naturalnym probiotykiem, który wpływa pozytywnie na pracę jelit i podnosi odporność .
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Najzdrowsze rodzaje serów – ricotta
Kolejnym wartym uwagi serem jest ricotta. To również typowo włoski ser.
Co ciekawe, do jego przygotowania wykorzystuje się serwatkę z mleka owczego, bawolego, koziego lub krowiego. To sprawia, że jest mniej kaloryczna od pozostałych serów.
Ricotta to świetne źródło łatwo przyswajalnego białka. Zawiera też sporo witamin.
Na uwagę zasługuje obecność witaminy A, witamin z grupy B oraz minerałów, takich jak magnez, potas, selen, wapń, żelazo i sód.
Najzdrowsze rodzaje serów – pecorino
Ser pecorino jest serem bardzo twardym. Produkuje się ze świeżego, pełnotłustego mleka owczego. Czasem wzbogacany jest o naturalne kultury bakterii fermentujących typowych dla danego obszaru produkcji.
Zaletą sera pecorino jest wysoka zawartość sprzężonego kwasu linolowego, który wspomaga profilaktykę chorób układu krążenia i nowotworów.
Pecorino jest też dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, magnezu, potasu, wapnia i dobrze przyswajalnego białka.
Ponadto ma niewielką ilość laktozy i jest znacznie lepiej tolerowany przez alergików. Ze względu na wysoką kaloryczność, nie powinien być spożywany w nadmiernych ilościach.
Zobacz też: Groźny niedobór. Sprawia, że serce wysiada
Najzdrowsze rodzaje serów – twaróg
Warto też zwrócić uwagę na twaróg. Produkowany jest on zwykle z mleka krowiego. W zależności od zawartości tłuszczu w twarogu, może on mieć konsystencję ziarnistą lub kremową.
W 100 g półtłustego twarogu znajduje się ok. 133 kcal.
Twaróg jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka.
Jest polecany dla osób przebywających na diecie proteinowej. Ponadto twaróg zawiera też magnez, cynk, jod, potas, sód, wapń i fosfor. Jest też źródłem witamin z grupy B oraz witamin A, D i E.
Warto włączyć go do jadłospisu.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl