Najzdrowszy ser. Wpływa pozytywnie na pracę jelit i podnosi odporność

Wśród jedzenia serów narosło wiele mitów. Staramy się ich unikać, ze względu na dużą zawartość tłuszczu. Warto jednak wiedzieć, że sery są również źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka, a także wapnia i innych składników mineralnych.

Dlatego nie warto z nich rezygnować, jeśli nie stoją za tym wskazania medyczne.

Na sklepowych półkach znajdziemy kilkanaście rodzajów serów żółtych i białych. Które wybrać?

Zobacz galerię i poznaj najzdrowsze sery.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Zobacz też: Sery, których nie wolno jeść w ciąży

najzdrowsze rodzaje sera [123rf.com]najzdrowsze rodzaje sera [123rf.com]
Źródło zdjęć: © Niektóre sery są znacznie zdrowsze od innych [123rf.com]

/ 5Najzdrowsze rodzaje serów - mozzarella

Ser mozzarella kojarzy się głównie z kuchnią włoską. W oryginale wytwarzany jest z mleka bawolego pozyskiwanego od określonego gatunku bawolic. W sklepie częściej możemy spotkać mozzarellę wyprodukowaną z mleka krowiego.

Oryginalna mozzarella jest bardziej kremowa, miękka i delikatniejsza niż ta z mleka krowiego. Mozzarella należy do zdrowszych serów.

Zawiera 15 g tłuszczu w 100 g, przez co jest dość kaloryczna. Podstawą są jednak mocno zróżnicowane kwasy tłuszczowe, w tym kwas linolowy. Wspomaga on spalanie tkanki tłuszczowej i budowanie tkanki mięśniowej. Ma też działanie antybakteryjne.

Mozzarella zawiera też niewiele sodu, za to jest dobrym źródłem wapnia, potasu, magnezu, fosforu, cynku i selenu.

Dodatkowo jest źródłem witamin z grupy B oraz witamin A, D i E.

/ 5Najzdrowsze rodzaje serów – feta

najzdrowszy rodzaj sera [123rf.com]
najzdrowszy rodzaj sera [123rf.com] © Ser feta jest naturalnym probiotykiem [123rf.com]

Ser feta to z kolei przysmak kojarzony z kuchnią grecką. Oryginalna feta powstaje z pasteryzowanego mleka owczego. Czasem dodaje się też odrobinę mleka koziego.

Chociaż zawartość tłuszczu w serze feta jest duża - ok. 40 g w 100 g produktu - warto włączyć go do jadłospisu.

Feta jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka. Zawiera też mnóstwo wapnia oraz witaminy A i K.

Jest też naturalnym probiotykiem, który wpływa pozytywnie na pracę jelit i podnosi odporność .

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 5Najzdrowsze rodzaje serów – ricotta

Kolejnym wartym uwagi serem jest ricotta. To również typowo włoski ser.

Co ciekawe, do jego przygotowania wykorzystuje się serwatkę z mleka owczego, bawolego, koziego lub krowiego. To sprawia, że jest mniej kaloryczna od pozostałych serów.

Ricotta to świetne źródło łatwo przyswajalnego białka. Zawiera też sporo witamin.

Na uwagę zasługuje obecność witaminy A, witamin z grupy B oraz minerałów, takich jak magnez, potas, selen, wapń, żelazo i sód.

/ 5Najzdrowsze rodzaje serów – pecorino

najzdrowszy rodzaj sera [123rf.com]
najzdrowszy rodzaj sera [123rf.com] © Spożywanie sera pecorino korzystnie wpływa na nasze zdrowie [123rf.com]

Ser pecorino jest serem bardzo twardym. Produkuje się ze świeżego, pełnotłustego mleka owczego. Czasem wzbogacany jest o naturalne kultury bakterii fermentujących typowych dla danego obszaru produkcji.

Zaletą sera pecorino jest wysoka zawartość sprzężonego kwasu linolowego, który wspomaga profilaktykę chorób układu krążenia i nowotworów.

Pecorino jest też dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, magnezu, potasu, wapnia i dobrze przyswajalnego białka.

Ponadto ma niewielką ilość laktozy i jest znacznie lepiej tolerowany przez alergików. Ze względu na wysoką kaloryczność, nie powinien być spożywany w nadmiernych ilościach.

/ 5Najzdrowsze rodzaje serów – twaróg

Najzdrowszy rodzaj sera [123rf.com]
Najzdrowszy rodzaj sera [123rf.com] © Twaróg polecany jest dla osób na diecie proteinowej [123rf.com]

Warto też zwrócić uwagę na twaróg. Produkowany jest on zwykle z mleka krowiego. W zależności od zawartości tłuszczu w twarogu, może on mieć konsystencję ziarnistą lub kremową.

W 100 g półtłustego twarogu znajduje się ok. 133 kcal.

Twaróg jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka.

Jest polecany dla osób przebywających na diecie proteinowej. Ponadto twaróg zawiera też magnez, cynk, jod, potas, sód, wapń i fosfor. Jest też źródłem witamin z grupy B oraz witamin A, D i E.

Warto włączyć go do jadłospisu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu: WP Parenting
Wybrane dla Ciebie
Kreatywność nie ma ograniczeń. Kort tenisowy zamieniony w Świąteczną Strefę Zabawy
Kreatywność nie ma ograniczeń. Kort tenisowy zamieniony w Świąteczną Strefę Zabawy
"Survival rodzicielski". Zakupy z dziećmi bywają wyzwaniem. Jak sobie z tym radzić?
"Survival rodzicielski". Zakupy z dziećmi bywają wyzwaniem. Jak sobie z tym radzić?
Rodzice i dzieci mijają się w rozmowie. Kampania Mów Do Mnie #TokTuMi pokazuje skalę problemu
Rodzice i dzieci mijają się w rozmowie. Kampania Mów Do Mnie #TokTuMi pokazuje skalę problemu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu