Właściwości sera feta. To jeden z najzdrowszych gatunków
Oryginalny ser feta powstaje z pasteryzowanego mleka owczego. Czasem jest też wzbogacany mlekiem kozim. Zawartość tłuszczu w fecie to ok 40 proc.
Dodatkowo ser zawiera sporą porcję białka, wapń, sód, witaminy A i K.
Tradycyjna grecka feta nie zawiera mleka krowiego, konserwantów i środków barwiących. Uznawana jest za jeden z najzdrowszych rodzajów sera.
Obejrzyj galerię i poznaj wszystkie jego właściwości.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Przyłóż plasterek czosnku do stopy. Efekty zauważysz po kilku zastosowaniach
Naturalny probiotyk
Ser feta powstaje w procesie fermentacji mleka przy użyciu odpowiednio wyselekcjonowanych drobnoustrojów.
Powstałą podczas koagulacji serwatkę umieszcza się w zalewie solnej, która nadaje serowi specyficzny smak.
Feta jest naturalnym probiotykiem. Wpływa korzystnie na pracę układu pokarmowego, wspiera naturalną florę bakteryjną występującą w jelitach.
Wspomaga też prawidłową przemianę materii i wzmacnia odporność organizmu.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Zwiększają płodność, chronią przed rakiem prostaty. Kupisz przez cały rok
Wzmacnia kości
Ser feta jest bogaty w wapń, który w połączeniu z witaminą D korzystnie wpływa na układ kostny.
Dieta bogata w wapń chroni zęby przed próchnicą i zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy.
Wysoka zawartość wapnia wpływa też korzystnie na proces krzepnięcia krwi.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Chroni przed rakiem i wzmacnia odporność
Oryginalny ser feta jest źródłem aminokwasu alfa-laktoalbuminy, który w połączeniu z wapniem i witaminą D ma działanie chroniące przed nowotworami.
W serze feta znajdziemy też histydynę, która w połączeniu z witaminą B6, wspomaga proces uwalniania histaminy.
W ten sposób wpływa na aktywizację układu odpornościowego i wzmacnia go.
Warto spożywać ser feta wraz z produktami bogatymi w antyoksydanty.
Na następnym slajdzie objerzysz WIDEO
Zobacz też: 5 herbat, które mogą być szkodliwe dla zdrowia
Pomaga na migrenę
Ryboflawina zawarta w serze feta znana jest jako naturalny lek na ból głowy.
Ryboflawina, czyli witamina B2 obniża też ryzyko zachorowania na jaskrę i zaćmę.
Trzeba pamiętać, że ser feta zawiera duże ilości tłuszczów nasyconych, dlatego nie powinniśmy spożywać go w nadmiarze.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zobacz też: Po urodzeniu dziecka ważyła 160 kg. Wyrzuciła z diety 4 produkty