5 herbat, które mogą szkodzić zdrowiu. Nie wolno pić ich w ciąży
Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Pije się ją w wielu krajach, a w niektórych jej parzenie to prawdziwy rytuał.
Picie herbaty jest bardzo korzystne dla zdrowia. Niektóre odmiany uznawane są wręcz za lecznicze. Tak jest m.in. z białą herbatą, bogatą w antyoksydanty. Jej regularne spożywanie (co najmniej dwie filiżanki dziennie) zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca niemal o połowę.
Są jednak i takie rodzaje, do których należy podchodzić z rozwagą. Mogą bowiem nie tylko negatywnie wpłynąć na zdrowie, ale też przyczynić się do rozwoju poważnych chorób. Niektóre połączenia z kolei mogą przynieść więcej szkody niż pożytku. Szczególnie na te gatunki muszą uważać przyszłe mamy.
Przeczytaj więcej: Niebezpieczny arsen w jedzeniu dla dzieci. Eksperci alarmują
Herbaty oczyszczające
W ostatnim czasie panuje moda na oczyszczanie organizmu z toksyn. Specjaliści są zdania, że takie działania mają sens, jeśli są prowadzone rozsądnie.
Niestety, czasem ulegamy w tej kwestii reklamom i kupujemy herbatki, dzięki którym mamy pozbyć się z organizmu szkodliwych substancji. Niestety, kuracja tego typu niesie ze sobą poważne ryzyko.
Zanim zdecydujemy się regularnie pić herbatkę oczyszczającą, sprawdźmy, jaki ma skład. Uważać powinniśmy zwłaszcza na liście senny. Organizm bardzo szybko się do nich przyzwyczaja, co może powodować problem z wypróżnianiem.
Przeciwskazaniem do stosowania senesu są ponadto owrzodzenia i niewydolność nerek oraz stany zapalne jelit. Przyjęcie zbyt dużej ilości tej substancji może wywołać biegunkę, jak również utratę soli mineralnych i odwodnienie. W konsekwecji to najgorsza herbata dla jelit.
Przeczytaj również: Najlepsza rzecz na kolację dla dziecka. Będzie prymusem
Herbata z żywokostu
W Polsce żywokost występuje powszechnie. Wiele osób sięga po herbatę z niego przygotowaną. Nie wszystkim jednak wychodzi to na zdrowie.
Żywokost zawiera alkaloidy, które działają hepatoksycznie (uszkadzają wątrobę). Z tego właśnie powodu w wielu krajach wycofano ze sprzedaży herbatki i nalewki z żywokostu. Według oficjalnych zaleceń można roślinę tę stosować jedynie zewnętrznie. I z całą pewnością warto to robić, bo zioło to niezwykle skutecznie leczy owrzodzenia, rany i otarcia. Szybko zasklepia uszkodzoną skórę i nie dopuszcza do rozwoju infekcji.
Na następnej stronie obejrzysz WIDEO
Przeczytaj również: Kupujesz to na pierwszą komunię? Możesz otruć dziecko
Pieprz metystynowy (kava)
Kava to gatunek roślin, których ojczyzną są wyspy Mikronezji. Najbardziej rozpowszechniona jest na terenach zachodniego Pacyfiku, ostatnio również w Australii i w Stanach Zjednoczonych.
Spożywanie kavy ma swój rytuał. Napój ten serwuje się w czasie spotkań towarzyskich i politycznych. Częstuje się nim również turystów, którzy jednak mogą być nieco zdziwieni jego działaniem, zwłaszcza jeśli wypiją herbatę na pusty żołądek.
Kava wykazuje działanie psychoaktywne (co ciekawe, podobno nie można się od niej uzależnić). Jej spożywaniu towarzyszy uczucie lekkiego mrowienia w ustach i gardle. Gdy wypije się ją w nadmiarze, pojawić się mogą silne objawy ze strony mózgu: nadmierna senność, zaburzenia widzenia oraz problemy z utrzymaniem równowagi. Osoby na co dzień ją pijące przekonują, że kava ich rozluźnia i uspokaja. Niektórzy widzą w tej roślinie naturalny lek na depresję i stany lękowe.
Na mocy ustawy z 2009 roku w Polsce posiadanie oraz spożywanie ekstraktów z kavy jest zakazane.
Przeczytaj również: Naturalny lek na zmęczenie. Opóźnia proces starzenia
Herbata z cytryną
O herbacie z dodatkiem cytryny najczęściej przypominamy sobie jesienią i zimą. Napój ten skutecznie rozgrzewa i poprawia samopoczucie. Okazuje się jednak, że może również szkodzić zdrowiu.
W liściach herbaty znajduje się glin (aluminium). 25 proc. tego pierwiastka przedostaje się do naparu, gdy zalejemy susz wodą. Nasz organizm jednak go nie przyswaja, chyba że… do herbaty dodamy cytrynę. Zachodzi wówczas reakcja chemiczna, której efektem jest powstanie cytrynianu glinu. A ten już z łatwością przenika do organizmu i kumuluje się w mózgu. Zdaniem naukowców może się to przyczynić do wystąpienia choroby Alzheimera.
Najwyższe stężenie glinu występuje w czarnych herbatach. Ich suche liście mogą zawierać do 30 gramów glinu na kilogram. W mniejszej ilości obecny jest on w herbatach owocowych.
Przeczytaj również: Pijesz te napoje? Sprawdź, co dzieje się z twoim mózgiem
Herbata z mlekiem
Picie herbaty z dodatkiem mleka polecane jest zwłaszcza kobietom w ciąży. Panuje bowiem przekonanie, że napój ten wspomaga laktację.
Dodanie do herbaty mleka daje ciekawe połączenie, ale czy warto "bawarkę" pić każdego dnia? Niekoniecznie, gdyż w ten sposób znacząco zmniejszymy działanie antyoksydacyjne roślinnego suszu. Szacuje się, że w wyniku dodania mleka, herbata traci ok. 25 proc. swoich cennych właściwości.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.
Przeczytaj również: Przypadkowo odkryli lek na raka? Obiecujące wyniki badań