Powody, dla których warto jeść cytrynę
Po cytrynę sięgamy najczęściej, gdy dopadnie nas przeziębienie. Jednakże, oprócz wspomagania podczas osłabienia odporności, cytryna wykazuje wiele innych, cennych właściwości. Czy wiesz, że roztwór soku cytrynowego i lnu przyśpiesza usuwanie zbędnych produktów przemiany materii z organizmu?
Kamienie nerkowe
Pół kubka soku cytrynowego każdego dnia zwiększa poziom cytrynianów w moczu. Badania wykazały, że spożywanie cytryny może zapobiec powstawaniu wapniowych kamieni w nerkach.
Dodatkowo, sok ze świeżo wyciskanych cytryn z samego rana to porcja witaminy C oraz stymulator przewodu pokarmowego. Organizm będzie wówczas bardziej skłonny do pracy.
Zobacz także: Cytryna dla urody-poznaj jej moc
Normalizacja pH
Jeśli dieta twoja bogata jest w mięso, nabiał, tłuszcz zwierzęcy, produkty oczyszczone, jaja czy słodycze, jesteś narażony jest na zakwaszenie organizmu. Cytryna ma odczyn zasadowy (o dziwo!). Jej obecność w diecie wpływa na odczyn pH w żołądku i pomaga go znormalizować, jeśli spożywamy pokarmy o odczynie kwaśnym.
Utrata wagi
Badania wykazały, że zawarte w soku cytrynowym pektyny (rozpuszczalne włókna) mają wpływ na redukcję wagi u osób, które go spożywają.
Inną właściwością cytryny jest przynoszenie ulgi przy ukąszeniu przez owady. Roztwór soku cytrynowego i skrobi kukurydzianej może ukoić swędzenie związane z ukąszeniem.
Zobacz także: Niezawodny sposób na bóle głowy-woda z cytryną i solą
Ochrona przed nowotworami
100 gramów cytryny to aż 150 mg potasu, który wpływa pozytywnie na pracę serca i całego układu krążenia. Co więcej, limonidy obecne w cytrusach wykazują właściwości przeciwutleniające i chronią komórki przed zmianami nowotworowymi.
Ból gardła
Sok cytrynowy z miodem pomaga uśmierzyć nieprzyjemności związane z bólem gardła towarzyszącym anginie. Co więcej, kiedy czujesz, że łapie cię przeziębienie, zafunduj sobie cytrynową miksturę, która wesprze twój układ odpornościowy i pomoże stanąć na nogi.
Zobacz także: Najzdrowsze cytrusy, które powinnaś jeść zimą