Najzdrowsze owoce cytrusowe, które powinieneś jeść zimą
Soczyste, bardzo smaczne i o wielu właściwościach zdrowotnych – takie są owoce cytrusowe. Cytryny, grejpfruty czy pomarańcze jemy w ich naturalnej postaci, ale także w sokach czy w potrawach, którym nadają charakterystyczny zapach i smak.
Cytrusy to jednak nie tylko cytryny czy pomarańcze. Poznaj najzdrowsze owoce cytrusowe, które powinieneś włączyć do swojego menu zimą.
Grejpfruty
Popularnym cytrusem jest grejpfrut, znany ze swojego gorzko-kwaśnego smaku. Nie wszyscy wiedzą jednak, że rośnie on podobnie jak winogrona – w kiściach.
Dzięki zawartości enzymów, które wspierają spalanie tłuszczu, grejpfrut przyspiesza proces odchudzania. Wspiera profilaktykę nowotworową, pozytywnie wpływa na trawienie oraz wzmacnia układ immunologiczny.
To bogactwo magnezu, żelaza, kwasu foliowego, wapnia, potasu i manganu. W składzie grejpfruta znajdziemy także zestaw witamin z grupy B.
Cytryny
Cytryny to owoce o wielu właściwościach zdrowotnych. Działają antybakteryjnie, przeciwwirusowo oraz wzmacniają odporność organizmu. Są także skutecznym narzędziem w walce o smukłą sylwetkę, ponieważ wspomagają trawienie i oczyszczają wątrobę z toksyn.
W cytrynach znajduje się kwas cytrynowy, witamina C, wapń, magnez, bioflawonoidy, pektyny i limonen. Temu ostatniemu zawdzięczamy piękny zapach tych owoców.
Pomarańcze
Jednymi z najbardziej lubianych przez Polaków cytrusów są pomarańcze. To źródło witaminy C, potasu oraz beta-karotenu, czyli prowitaminy A. Włączone do diety obniżą poziom cholesterolu i pozytywnie wpłyną na serce i nerki. Podobne właściwości wykazuje słodsza odmiana czerwonych pomarańczy.
W owocach znajdziemy także błonnik pokarmowy, który wspiera proces przemiany materii. Olejek pomarańczowy, który uwalnia się podczas obierania, ukoi, uspokoi i pomoże w stanach depresyjnych.
Limonki
Zielone limonki są częstym dodatkiem do drinków i azjatyckich potraw. Dzięki zawartości witaminy A opóźniają procesy starzenia się skóry. To bogactwo witaminy C, żelaza, potasu, magnezu oraz innych składników mineralnych. Spożywanie limonek zapobiega także tworzeniu się kamieni nerkowych.
W limonkach znajdują się także flawonoidy, które walczą z komórkami nowotworowymi. Świeżo wyciskany sok z tych małych owoców optymalizuje także poziom glukozy we krwi oraz wykazuje działanie odkażające. Limonka jest źródłem wapnia i fosforu, dzięki czemu polecana jest w leczeniu chorób układu nerwowego.
Pomelo
Pomelo, czyli największy z cytrusów, wyglądem może przypominać nieco grejpfruta. Różni ich jednak smak. W jego składzie znajdziemy bogaty zestaw witamin A, B1 i B2 oraz C. To także źródło bioflawonoidów, białka, błonnika, zdrowych tłuszczów, potasu i przeciwutleniaczy.
Pomelo wspiera pracę układu trawiennego, pozytywnie wpływa na serce oraz stan jamy ustnej. Wzmacnia także odporność, więc szczególnie polecany jest w okresach jesienno-zimowych infekcji.
Mandarynki
Mandarynki, czyli owoce najczęściej kojarzące się nam ze świętami Bożego Narodzenia, są o wiele słodsze od pomarańczy. W ich składzie znajdziemy witaminę C, kwas foliowy i prowitaminę A. Te małe cytrusy wspierają układ trawienny, leczą rany i skaleczenia oraz zmniejszają ryzyko otyłości.
W mandarynkach znajduje się również flawonoid zwany nobiletyną. Walczy on z otyłością, działa profilaktycznie w cukrzycy typu 2 oraz zapobiega miażdżycy naczyń krwionośnych.