Statystyczny Polak je 6 kg rocznie. Wyrzucisz, gdy poznasz skład

Ser to bardzo dobre źródło wapnia i białka. Jego gatunki i rodzaje różnią się technologią produkcji, pochodzeniem, czasem dojrzewania i konsystencją. Mają niepowtarzalny smak i aromat.

Sery wytwarzane są z mleka krowiego, owczego i koziego. Nie sposób wspomnieć o wszystkich jego gatunkach. W samej Francji jest ich podobno tyle, ile dni w roku.

Dietetycy ostrzegają jednak, że sery nie dla wszystkich są wskazane, choćby z uwagi na wysoką zawartość tłuszczu i soli. Producenci często również wzbogacają swoje produkty szkodliwymi dla zdrowia konserwantami.

Dobry serDobry ser
Agnieszka Gotówka

/ 6Właściwości mozzarelli

Mozzarella to podpuszczkowy ser wywodzący się z Włoch, niedojrzewający. Ma delikatny smak i kremową konsystencję, stąd stanowi doskonały dodatek do sałatek. Może też być lekką przekąską, zwłaszcza w duecie z pomidorami.

Produkt najczęściej dostępny jest w postaci większych lub mniejszych kulek w serwatkowej zalewie. Jest to ser stosunkowo tłusty, zawiera ok. 300 kcal w 100 g. Nie jest więc wskazany w diecie tych osób, które dbają o swoją sylwetkę lub chcą pozbyć się nadmiaru zbędnych kilogramów.

Ze względu na wysoką zawartość tłuszczy nasyconych ser mozzarella z ostrożnością powinny spożywać pacjenci z chorobami układu krążenia i cukrzycą typu 2, której często towarzyszy otyłość.

Dyskomfort po jego spożyciu mogą ponadto odczuwać osoby zmagające się z zespołem jelita drażliwego.

Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO

/ 6Właściwości sera feta

Oryginalna grecka feta jest niezwykle zdrowa. To bogactwo witamin z grupy B oraz składników mineralnych: wapnia, sodu, fosforu i selenu.

Feta to nic innego jak odciśnięty twaróg z mleka owczego z dodatkiem koziego. Produkt konserwowany jest w solance.

Większość serów feta oferowanych w polskich sklepach to jednak podróbki produkowane z mleka krowiego. Ich smak i kształt nieco różni się od oryginalnego produktu.

Jeśli jednak uda się nam kupić fetę dobrej jakości, pamiętajmy, by sięgać po nią z rozwagą. Stanowi bowiem źródło sodu i tłuszczów nasyconych, które to składniki nie są wskazane w diecie osób z nadciśnieniem tętniczym.

Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO

/ 6Serki topione i homogenizowane

Produkty te są często spulchniane azotem. W ich wersjach smakowych wiele jest barwników, konserwantów i aromatów.

Nieciekawy skład mają również serki dla dzieci, w których znaleźć można dodatek cukru lub syropu glukozowo-fruktozowego. Lukrowane groszki, często dołączane do tego rodzaju produktów, to również nie najlepszy pomysł na deser dla kilkulatka.

Substancje słodzące dodawane do serków podnoszą poziom neuroprzekaźników: dopaminy, serotoniny, noradrenaliny i adrenaliny. Powoduje to duże wahania insuliny we krwi, co z kolei prowadzi do nadpobudliwości, rozdrażnienia, rodzi problemy z koncentracją.

Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO

/ 6Tłuszcze i konserwanty w serach

Statystyczny Polak każdego roku zjada ponad 6 kilogramów sera. Powinniśmy więc zadbać o to, by kupować jedynie produkt dobrej jakości. Wówczas w umiarkowanych ilościach można sięgać po ten przysmak nawet wówczas, gdy jesteśmy na diecie odchudzającej.

Obecne w serach tłuszcze nasycone przysparzają im złej sławy. Ostatnie doniesienia naukowców z Uniwersytetu Cambridge dowodzą jednak, że spożywanie produktów mlecznych może przyczynić się do wzrostu "dobrego” cholesterolu w organizmie.

/ 6Produkty, które udają ser

"Ser” to nazwa chroniona. Producent ma prawo jej użyć tylko wówczas, gdy jego wyrób w 100 proc. wykonany jest z mleka. Jeśli dodał do niego choćby tłuszcz roślinny, wówczas jego produkt staje się seropodobny.

Przepisy te jednak udaje się niektórym obejść, np. poprzez użycie określeń wskazującej na rodzaj: "morski”, "gouda”, a przy pominięciu nazwy "ser”.

– W takich produktach znaleźć można niepożądane składniki, np. konserwanty (np. azotan sodu, E251), stabilizatory (np. polifosforany, E452), emulgatory, regulatory kwasowości, tłuszcze roślinne, soję i mleko w proszku. Spożywanie ich w nadmiarze jest niekorzystne dla zdrowia, zwłaszcza dla dzieci – mówi Emilia Kołodziejska, dietetyk.

Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO

/ 6Sery warto jeść po posiłku

Według ostatnich doniesień w profilaktyce chorób dziąseł pomaga żółty ser. Zjedzony pod koniec posiłku wspomaga produkcję śliny i zabija bakterie, jak również zawiera wapń, korzystny dla kości i zębów.

By zatem cieszyć się zdrowym i pięknym uśmiechem warto kilka razy w tygodniu włączyć do diety dobrej jakości ser.

– W jego składzie znajdować się powinny jedynie: mleko, bakterie kwasu mlekowego, podpuszczka i sól. Nieszkodliwe składniki to również chlorek wapnia (E509) oraz barwnik annato (E160b) – podpowiada Emilia Kołodziejska, dietetyk.

Najlepiej kupować sery na wagę, a jeśli skład nie jest widoczny, należy poprosić sprzedawcę o jego okazanie.

Źródło artykułu: WP Parenting
Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące