Trwa ładowanie...

4-latka trafiła do szpitala z powodu tajemniczych problemów z wątrobą. "Uważam, że zachorowała, bo zjadła jajko niespodziankę"

 Anna Klimczyk
Anna Klimczyk 29.04.2022 11:47
4-latka trafiła do szpitala z powodu tajemniczych problemów z wątrobą
4-latka trafiła do szpitala z powodu tajemniczych problemów z wątrobą (Facebook)

Pewna mama zauważyła, że skóra i oczy jej córeczki zżółkły. Zaniepokojona kobieta udała się z dziewczynką do szpitala. Lekarze zdiagnozowali u czterolatki ostrą niewydolność wątroby. Mama dziewczynki uważa, że jej córeczka zachorowała, ponieważ zjadła czekoladowe jajko niespodziankę. Produkt zostały niedawno wycofany ze sprzedaży ze względu na podejrzenie powiązania z ogniskiem zatruć pokarmowych spowodowanych salmonellą.

spis treści

1. Jej twarz i oczy były żółte

38-letnia Gemma Grey z Maghull opowiedziała, jak pewnego ranka zobaczyła, że skóra i oczy jej córeczki Kyi Fenwick są żółte. Zaniepokojona kobieta natychmiast zabrała dziewczynkę do najbliższego szpitala.

- Jak co dzień przyszłam do pokoju, aby ją obudzić. Jej twarz i oczy były żółte. Nie wiedziałam, co jej jest. Byłam przerażona - wspomina.

Czterolatka trafiła do szpitala w Ormskirk (miejscowość położona w Anglii, na północ od Liverpoolu), jednak gdy jej stan się pogorszył, została przeniesiona do Leeds Liver Unit. Po wykonaniu szczegółowych badań lekarze stwierdzili ostrą niewydolność wątroby.

- Nie wiedzieli, co jest przyczyną niewydolności. Ponadto jej krew nie chciała krzepnąć - opowiada kobieta.

Mama dziewczynki uważa, że jej córeczka zachorowała, ponieważ spożyła jajko Kinder z niespodzianką. Produkty zostały wycofane ze względu na podejrzenie powiązania z ogniskiem zatruć pokarmowych spowodowanych salmonellą.

- Zawsze kupuję jej jajka Kinder po szkole. Uwielbia je. Kilka tygodni temu Kyia zaczęła wymiotować. Wcześnie rano budziła się z krzykiem i po prostu wymiotowała. Uważam, że zachorowała, bo zjadła jajko niespodziankę - relacjonuje mama dziewczynki.

Po dwóch tygodniach stan Kyii poprawił się i dziewczynka mogła wrócić do domu.

- Wyszła ze szpitala kilka dni temu, jednak nadal jest słaba. Musi przyjmować bardzo dużo leków. Dwa razy w tygodniu robimy badania krwi. Jej oczy nadal są żółte. Mam nadzieję, że moja córeczka wyzdrowieje - mówi Gemma.

Szpital nie przeprowadził u Kyii testów na salmonellę.

2. Wycofanie produktów Kinder. GIS ostrzega przed salmonellą

Belgijski zakład Ferrero, który odpowiada za produkcję słodyczy marki Kinder (w tym także popularnych wśród najmłodszych: jajek Kinder z niespodzianką), poinformował, że wstrzymuje produkcję fabryki czekolady, a wszystkie produkty bez względu na numer partii oraz datę minimalnej trwałości, podlegają obecnie wycofaniu. Ferrero Polska Commercial zdecydował się na ten ruch ze względu na podejrzenie wystąpienia Salmonella Typhimurium, ponieważ wykryto ognisko zatruć pokarmowych.

Wycofane produkty Kinder
Wycofane produkty Kinder (gov.pl)

Poniżej przedstawiamy produkty wprowadzone na rynek Polski:

  • Kinder Schoko-bons 46 g, 125 g, 200 g, wszystkie daty minimalnej trwałości, wszystkie partie,

  • Kinder Niespodzianka Maxi 100 g, wszystkie daty minimalnej trwałości, wszystkie partie,

  • Kinder Maxi MIX z maskotką 133 g, wszystkie daty minimalnej trwałości, wszystkie partie,

  • Kinder Mini EGGS 100 g, wszystkie daty minimalnej trwałości, wszystkie partie.

"Nie należy spożywać produktów objętych komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego, po spożyciu wyżej wymienionych produktów, należy skontaktować się z lekarzem" - informuje GIS.

## Jakie dolegliwości zgłaszają pacjenci zakażeni Salmonellą?

Salmonella należy do grupy chorób zakaźnych. Wywoływana jest przez bakterie Salmonella typhimurium oraz Salmonella enteritidis. Są to dwa typy bakterii, które są najczęstszą przyczyną zakażeń w Polsce i innych krajach.

Do zakażenia pałeczkami paraduru dochodzi najczęściej po zjedzeniu lodów, surowych jaj czy niedogotowanego mięsa. To właśnie zwierzęta są głównymi nosicielami pałeczek salmonelli, dlatego wszelkie produkty i potrawy wytworzone z produktów odzwierzęcych, takich jak mleko, jaj czy mięso, są potencjalnymi zagrożeniami.

Pierwsze objawy salmonelli mogą pojawić się od 6 godzin do nawet 10 dni po zakażeniu. W zależności od organizmu, w zatruciu salmonellą objawy mogą być bardziej lub mniej nasilone.

Zazwyczaj jednak na początku zatrucia salmonellą objawy to:

  • wodnista biegunka,

  • ból brzucha,

  • nudności i wymioty,

  • wysoka gorączka,

  • ogólne zmęczenie,

  • brak siły.

Niekiedy bagatelizujemy te objawy, tłumacząc je niegroźnym zatruciem pokarmowym. Zazwyczaj wtedy przyjmujemy tabletki przeciw biegunce i czekamy, aż choroba minie.

Tymczasem każdy przypadek zatrucia pokarmowego, którego przyczyny nie znamy, powinien być skonsultowany z lekarzem.

Anna Klimczyk, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze