Salmonella w surówce z kapusty. Dzieci ze żłobka w Zabrzu trafiły do szpitala
Sanepid zbadał sprawę zatruć wśród dzieci w żłobkach w Zabrzu i Świerklańcu. Salmonella pojawiła się w surówce z kapusty, która była podawana dzieciom. Dom Dziennego Pobytu "Rodzina" Caritas w Zabrzu prowadzi trzy żłobki, w których zgłaszano przypadki zatrucia.
1. Salmonella w kapuście
Pierwsze informacje o groźnej bakterii pojawiły się już pod koniec września, kiedy uczniowie Szkoły Podstawowej w Świerklańcu zgłaszali się z objawami zatrucia. Miało do niego dojść po zjedzeniu naleśników w szkolnej stołówce, za której obsługę odpowiedzialna była Kuchnia Domu Dziennego Pobytu "Rodzina".
4 października, Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Gliwicach poinformowała, że wykryto bakterie salmonelli u trójki dzieci ze żłobka w Zabrzu. Wszystkie trafiły do szpitala.
"Kontrola sanitarna wykazała szereg nieprawidłowości w zakresie stanu sanitarnego i procedur higienicznych" - poinformowała Hanna Nabrdalik, Zastępca Dyrektora Państwowej Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gliwicach.
Bakterie miały znajdować się w surówce z białej kapusty. Za przygotowanie jej odpowiadała Kuchnia Domu Dziennego Pobytu "Rodzina" Diecezji Gliwickiej.
Skąd wzięły się bakterie salmonelli w surówce? Prawdopodobnie zostały przeniesione przez pracowników. U trzech z nich wykryto jej obecność, jednak badania trwają.
2. Zatrucie salmonellą u dzieci
Zatrucie salmonellą jest bardzo niebezpieczne zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. W ciągu roku dochodzi do ok. 30 tysięcy przypadków zatrucia.
Najczęstszymi objawami są ostre bóle brzucha, biegunki, wymioty. Może pojawić się gorączki. Przypadki wśród dzieci wymagają hospitalizacji.
Przy leczeniu salmonelli ważne jest nawodnienie organizmu i odpowiednia dieta.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl