Przejdź na WP

Produkty zbożowe – dlaczego są tak ważne w diecie dziecka?

Na etapie rozszerzania diety maluszek poznaje nowe pokarmy – od tego, czy je zaakceptuje i polubi, mogą zależeć jego wybory żywieniowe w przyszłości. Właśnie dlatego ważne, aby rodzice świadomie wprowadzili niemowlę w świat nowych smaków, w którym istotną rolę pełnią produkty zbożowe. Są one źródłem energii, ważnej m.in. dla rozwijającego się organizmu oraz codziennej aktywności dziecka. Jak wybrać te, które będą dopasowane do potrzeb młodego, rozwijającego się organizmu?

Zobacz film: "Ibuprofen i paracetamol. Jakie mają działanie na dzieci?"

1. Czy to już czas?

Eksperci zalecają, aby dążyć do wyłącznego karmienia piersią przez 6 pierwszych miesięcy życia dziecka. W pewnym momencie mleko mamy przestaje jednak wystarczać niemowlęciu, które potrzebuje coraz większej ilości składników odżywczych. Właśnie dlatego konieczne jest zapoznanie maluszka z nowymi smakami.

Zgodnie z rekomendacjami ESPGHAN (Europejskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci) żywność uzupełniającą należy wprowadzić do diety dziecka nie wcześniej niż przed ukończeniem przez nie 4. miesiąca życia i nie później niż po skończeniu 6. miesiąca. Pierwszymi nowymi pokarmami powinny być warzywa (ze względu na ich mniej słodki, a przez to trudniejszy do zaakceptowania smak), kolejno owoce (podawane po około 2 tygodniach od wprowadzenia warzyw), a następnie do menu wprowadza się produkty zbożowe, mięso, jaja i inne pokarmy.

Noworodek z alergią pokarmową
Noworodek z alergią pokarmową

Pokarmy spożywane przez matkę mogą wywołać alergię pokarmową u noworodka karmionego piersią.

zobacz galerię

2. Czy wszystkie zboża są odpowiednie dla maluszka?

Produkty zbożowe, takie jak kaszki czy kleiki, są ważnym elementem urozmaiconego, zbilansowanego jadłospisu. Na początku rozszerzania diety ich konsystencja pozwala rozwijać umiejętności w zakresie jedzenia, a także przejść z diety opartej na mleku na produkty o bardziej stałej konsystencji. Z czasem stają się ważnym źródłem węglowodanów złożonych, m.in. skrobi, dostarczają maluszkowi energii, której tak bardzo potrzebuje do intensywnego wzrostu i rozwoju.

Produkty na bazie zbóż spożywane przez starszych członków rodziny mogą być jednak nieodpowiednie dla małego dziecka. Dlaczego? W okresie 1000 pierwszych dni życia młody organizm jest bardzo wrażliwy na wpływ czynników zewnętrznych, w tym żywność, którą spożywa.

- Produkty ogólnodostępne, czyli te przeznaczone dla dorosłych, mogą zawierać pozostałości szkodliwych substancji, np. pestycydów czy azotanów. Te ilości nie są niebezpieczne dla dojrzałego organizmu. Niemowlę nie jest jednak małym dorosłym, a jego układ pokarmowy czy odpornościowy dopiero się rozwijają. Wątroba nie ma jeszcze w pełni wykształconych zdolności broniących przed toksynami, a bariery ochronne organizmu wciąż dojrzewają – zarówno pod względem anatomicznym, jak i czynnościowym.

To dlatego zboża bezpieczne dla dorosłych mogą nie być odpowiednie dla niemowlęcia. Dla tej najbardziej wymagającej grupy konsumentów najlepszym wyborem będą produkty ze wskazaniem wieku na opakowaniu, które spełniają wyjątkowo rygorystyczne normy jakości i bezpieczeństwa – nawet do kilku tysięcy bardziej surowe w porównaniu do produktów ogólnodostępnych – tłumaczy Ewa Wróblewska, ekspert BoboVita.

Karmienie piersią - jak prawidłowo karmić piersią?
Karmienie piersią - jak prawidłowo karmić piersią? [9 zdjęć]

Karmienie piersią to najcudowniejsza chwila w życiu debiutującej mamy. Tuląc swojego maluszka przekazujesz...

zobacz galerię

3. Gwarancja odpowiedniej jakości i bezpieczeństwa

Produkty zbożowe zawierające na opakowaniu wskazanie wieku, od jakiego można podać je dziecku, są odpowiednie dla najmłodszych. Zgodnie z prawem nie zawierają konserwantów, barwników i wzmacniaczy smaku, a zawarte w nich różnorodne zboża, jak np. ryż, owies, pszenica, kukurydza, jęczmień, żyto, gryka i proso, muszą spełniać nawet do 1000 razy bardziej restrykcyjne normy niż te przeznaczone dla dorosłych.

Właśnie dlatego wymagają określonego sposobu uprawy, którego dostawca musi się nauczyć. Każda partia zbóż jest także sprawdzana pod kątem zawartości pozostałości szkodliwych substancji. Tylko z takich, które spełniają określone prawem wymagania, powstają kaszki. Dzięki temu rodzice mogą mieć pewność, że podają swojemu dziecku to, co najlepsze – odpowiedniej jakości i bezpieczny produkt, dostarczający ważnych składników odżywczych. Bo jesteśmy tym, co jemy!

Produkty zbożowe – dlaczego są tak ważne w diecie dziecka?
Produkty zbożowe – dlaczego są tak ważne w diecie dziecka? (123RF)

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.