Kasza manna dla niemowląt

Kasze to pierwszy produkt poza mlekiem mamy jakie należy wprowadzać do diety dziecka. Można je podawać dziecku już po ukończeniu 6. miesiąca życia niemowlęcia (gdy jest karmione piersią) i po ukończeniu 4-5 miesiąca – gdy jest karmione mieszanką mlekozastępczą.

System trawienny małego człowieka rozwija się w pewnym tempie. Nie od razu możemy podawać niemowlakowi to, co jedzą dorośli. Dlatego rodzice wprowadzają najpierw dietę łatwą do strawienia. Zwykle na pierwszy ogień idzie kaszka manna. Chyba wszystkie dzieci mają z nią wspomnienia – niektóre ją lubią, inne nie znoszą. Dzisiaj kaszki nie tylko mają rozmaite smaki, dzięki czemu każdy malec może mieć swoje ulubione danie, ale także wzbogacane są w różne wartościowe składniki wspomagające proces rozwoju dziecka.

Zobacz film: "Jak gotować kaszę, by nie straciła wartości odżywczych?"

1. Co podać i kiedy?

Uważa się, że na samym początku należy dodać niewielką ilość glutenowej kaszki do przecieru jarzynowego. W przypadku dziecka karmionego piersią danie najlepiej wprowadzić do jadłospisu między 5, a 6 miesiącem życia. Z kolei maluchy karmione butelką poznają nową potrawę w 6 miesiącu. Obie grupy niemowląt od 7 miesiąca życia mogą delektować się także niewielkimi porcjami kaszki bezglutenowej, przyrządzonej na wodzie lub mleku. Kolejną pozycją w ich menu jest wspomniany przecier warzywny, połączony z kaszą manną oraz innymi dodatkami, np. mięsem, rybą lub połową żółtka.

Fakty i mity na temat alergii pokarmowych zobacz galerię
Fakty i mity na temat alergii pokarmowych 9 zdjęć

W przypadku kaszki glutenowej najlepiej jest wybrać kaszę mannęogólnodostępną w sklepach spożywczych. Większość z nich jednak zawiera dodatki owoców, które wprowadza się do diety dzieci nieco później. Dużo łatwiej wybierzemy odpowiednią kaszkę bezglutenową, np. kukurydzianą lub ryżową. Najlepiej zaopatrzyć się w produkt najprostszy – pozbawiony mleka i innych dodatków. Może to być zarówno kaszka, jak i kleik. Ten drugi jest bardziej rozdrobniony i po rozmieszaniu ma bardziej gładką konsystencję. Najlepiej sprawdzić, co bardziej smakuje maluszkowi.

Najlepiej jest podawać dziecku jedną nowość w ciągu tygodnia i dopiero gdy będzie wiadomo, że nie powoduje ona alergii czy nietolerancji pokarmowej, można włączyć do posiłków następny nowy produkt. Dlatego najlepiej zacząć od kaszek bez dodatków smakowych i sprawdzić, jak organizm niemowlaka poradził sobie z samym zbożem. Lepiej także wybrać kaszkę bezmleczną i rozmieszać ją z wodą, własnym pokarmem lub dobrze przez malucha tolerowanym mlekiem modyfikowanym. Po pewnym czasie można zaproponować dziecku kaszki z owocami.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

2. Jak podawać kaszki?

Kaszę mannę, glutenową, powinno się namoczyć w niewielkiej ilości wody, następnie zalać wrzątkiem i ugotować na miękko. Wskazane jest, aby przyrządzać odpowiednią ilość kaszki w zależności od wieku dziecka i nie próbować wtłaczać jedzenia na siłę. Na początek normą jest płaska łyżeczka suchej kaszy. Na szczęście na opakowaniach kaszek bezglutenowych dla niemowląt w większości przypadków znajdziemy dokładnie opisany sposób przygotowania, który warto mieć na uwadze. Odmierzoną ilość pokarmu trzeba wymieszać z letnią wodą lub mlekiem. Danie należy podać od razu po przygotowaniu.

Zobacz także

Kaszkę glutenową na samym początku najlepiej dodać do przecieru jarzynowego. Kaszki na mleku z kolei podaje się w formie gęstej lub półpłynnej. Ten pierwszy rodzaj warto trzymać w miseczce i podawać wyprofilowaną łyżeczką. Z czasem można uczyć dziecko samodzielnego jedzenia. Kaszki półpłynne podaje się albo łyżeczką, co jest dobre dla rozwoju jamy ustnej i zgryzu, albo w butelce. Jeśli rodzice zdecydują się na butelkę, należy zakupić odpowiedni smoczek, przez który przejdzie gęstszy od mleka płyn. Co ważne, kaszkę bezmleczną możemy przyrządzić nie tylko na mleku – równie dobrze nadaje się do tego celu woda źródlana. Należy jednak pamiętać, aby płyn najpierw przegotować, a następnie ostudzić. Jest to idealne rozwiązanie szczególnie dla mam karmiących piersią, które nie chcą by ich dziecko spożywało mleko modyfikowane.

Przyprawy dla dzieci
Warzywa dla niemowląt

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.