Dieta dla karmiącej matki
Dieta karmiącej matki to nic innego, jak zróżnicowane, zdrowe jedzenie. Trzeba pamiętać o tym, aby nie jeść ani nie pić produktów szkodliwych dla dziecka, zawierających kofeinę czy alkohol. Niezalecane są także potrawy smażone na tłuszczu. Ilość kalorii spożywana przez świeżo upieczoną mamę powinna być nieco większa niż w ostatnim trymestrze ciąży. Połóg to jeszcze nie czas na odchudzanie po ciąży.
1. Ogólne zalecenia żywieniowe dla matek karmiących
Odchudzanie po ciąży jest niezalecane dla kobiet, które karmią piersią. Tłuszcz to miejsce, gdzie odkładane są szkodliwe substancje, takie jak metale ciężkie i pestycydy. Gwałtowne rozbijanie komórek tłuszczowych i pozbywanie się ich pozwala zgromadzonym w nich substancjom przedostawać się do krwiobiegu, a w efekcie także do pokarmu, które trafia do dziecka. Dlatego karmienie piersią powinno być czasem dbania o zróżnicowaną dietę, która nie powinna być zbyt niskokaloryczna. Z drugiej strony objadanie się także nie posłuży dziecku. Zapotrzebowanie na kalorie jest podobne jak w czasie ciąży i zależy od trybu życia matki, jej wzrostu i wagi.
Nawadnianie organizmu jest dla matki bardzo ważne. Powinna pić nawet 2-2,5 litra wody dziennie. Może stosować także herbatki ziołowe, herbatki owocowe i soki naturalne. Mocna herbata, kawa i napoje energetyzujące są niezalecane, ze względu na zawartość kofeiny. Alkohol jest całkowicie zakazany. Nie wiadomo, czy istnieje jakakolwiek bezpieczna granica ilości alkoholu w czasie karmienia piersią. Wiadomo tylko, że alkohol bez trudu przenika do pokarmu. Przyjmuje się więc, że żadna ilość alkoholu nie jest bezpieczna dla dziecka karmionego naturalnie.
2. Co jeść w czasie karmienia piersią?
Po urodzeniu dziecka mamy z reguły nie wiedzą, czy ich dziecko jest alergikiem, czy nie. Nie jest więc wskazana dieta eliminacyjna. Alergię powinien stwierdzić lekarz. Obserwacje dziecka, a przede wszystkim jego zachowania po konkretnych produktach, pozwoli na stwierdzenie uczulenia np. na cytrusy, mleko czy orzechy. Z nabiału nie należy rezygnować, gdyż jest to cenne źródło białka dla.
Najważniejszą grupą produktów dla karmiącej mamy są produkty zbożowe. Wybieramy jednak odmiany pełnoziarniste i ciemne. Ciemne pieczywo zamiast białego, brązowy ryż zamiast białego, a także ciemny makaron zamiast "klasycznego". Do tej grupy wliczamy także wszelkiego rodzaje kasze i stosujemy w diecie 4-5 razy dziennie.
Na uwagę mam zasługują także owoce i warzywa, cenne źródło witamin, szczególnie witaminy C. Zjadamy je 3-4 razy dziennie jako przekąski lub dodatki do posiłków. Nabiał, czyli kefiry, jogurty, sery i mleko, wystarczy spożywać 2 razy dziennie. Z mięs wybieramy chude odmiany i kawałki, raz na jakiś czas sięgamy także po czerwone mięso - nie rezygnujemy z niego, gdyż zawiera potrzebne mamie i dziecku żelazo i witaminy z grupy B. Ryby morskie, jako cenne źródło kwasów tłuszczowych Omega-3, wspomagających rozwój układu nerwowego dziecka, mama powinna zjadać 2-3 razy w tygodniu. Kwasy wielonienasycone znajdują się także w oliwie z oliwek i olejach roślinnych, które można dodawać w niewielkich ilościach do sałatek.
Dieta karmiącej mamy to także drobne wyrzeczenia. Pierwsze trzy miesiące karmienia piersią to miesiące bez produktów wzdymających, ostrych przypraw i smażonych potraw, aby nie podrażnić delikatnego żołądka dziecka. Po tym czasie można spokojnie jeść wszystkie warzywa strączkowe, gdyż są bardzo zdrowe.