Dieta odchudzająca dla matki karmiącej
Po narodzinach dziecka wiele mam zastanawia się, jak wrócić do rozmiaru i sylwetki sprzed ciąży. Podczas karmienia piersią lepiej jednak zrezygnować z drakońskich diet na rzecz regularnych, odpowiednio zbilansowanych posiłków. Zanim zdecydujemy się na odchudzanie, warto skorzystać z porad profesjonalnego dietetyka oraz wspólnie z nim ustalić jadłospis najlepiej dopasowany do potrzeb karmiącej mamy i dziecka.
1. Zadbaj o swoją dietę!
W okresie karmienia piersią szczególnie ważna jest odpowiednio zbilansowana dieta. Można wtedy zaobserwować u kobiet wyraźnie zwiększone zapotrzebowanie kaloryczne. Gwałtowne odchudzanie może doprowadzić do niedoborów podstawowych składników odżywczych, co negatywnie wpływa na jakość mleka i stwarza zagrożenie dla dziecka. Z rozpoczęciem kuracji warto poczekać na moment, w którym maluch poza mlekiem matki zacznie spożywać inne produkty.
Bardzo ważne jest również dbanie o to, by w diecie nie zabrakło żelaza. W mleku matki jest łatwo przyswajalne dla maluszka, jednak przy podawaniu mu stałych pokarmów może otrzymywać żelazo, które będzie trudniej się wchłaniało. Karmiąca mama musi więc dbać o to, by w codziennym menu nie zabrakło źródeł tego związku mineralnego.
2. Nie zapominaj o zasadach zdrowego odżywiania
Posiłki spożywane w okresie karmienia piersią powinny zawierać tłuszcze, białka oraz węglowodany. Szczególne znaczenie mają nienasycone kwasy tłuszczowe, które wzmacniają system odpornościowy oraz regulują pracę układu krwionośnego. Ich źródłem są ryby oraz oleje roślinne. Dieta matki karmiącej musi być bogata również w mikroelementy oraz witaminy, które można dostarczyć organizmowi w postaci świeżych owoców i warzyw. Powinno się z kolei unikać białego pieczywa oraz tłustych ciężkostrawnych potraw. W tym okresie lepiej także ograniczać spożywanie cukru i zrezygnować ze słodyczy oraz kalorycznych przekąsek, a słodkie soki zastąpić niegazowaną wodą mineralną, która znacznie przyśpiesza procesy metaboliczne.
3. Odchudzaj się stopniowo
Odchudzanie powinno przebiegać stopniowo. Szybka utrata wielu kilogramów powoduje bowiem uwalnianie się z organizmu toksyn, które z kolei mogą przedostać się do mleka matki. W przypadku, kiedy planujemy zakończenie laktacji, można zmniejszyć dzienną dawkę kalorii, co pomoże nam pozbyć się nawet od 3 do 4 kilogramów miesięcznie. Poza tym, wytwarzając mleko, kobiecy organizm traci nawet 200-500 kalorii dziennie.
Musimy jednak pamiętać o tym, że powrót do wagi sprzed ciąży nie zawsze przebiega u wszystkich kobiet w jednakowym tempie. Niektóre z mam mogą potrzebować trochę więcej czasu, aby osiągnąć wymarzone rezultaty. Dobrym pomysłem będzie połączenie diety z umiarkowaną aktywnością fizyczną, która dodatkowo wzmocni mięśnie i poprawi samopoczucie.
Okres po ciąży i karmienie piersią wcale nie oznaczają, że musimy zrezygnować z atrakcyjnego wyglądu. Zamiast stosowania radykalnych diet, lepszym pomysłem jest wzbogacenie dotychczasowych posiłków o pełnowartościowe składniki odżywcze oraz wyeliminowanie z jadłospisu tych szkodliwych. W tym czasie w dążeniu do idealnej figury trzeba jednak zachować umiar i rozsądek, od tego zależy bowiem zdrowie naszego dziecka.