Trwa ładowanie...

Woda mineralna a źródlana

Avatar placeholder
12.02.2024 16:48
Woda mineralna a źródlana
Woda mineralna a źródlana

Organizm człowieka składa się w 70% z wody, nie dziwi więc fakt, iż jest ona niezbędna do jego właściwego funkcjonowania. Duże ilości wody znajdują się w owocach i warzywach, ale w kontekście nawadniania ciała częściej mówi się o napojach. Co ciekawe, mimo iż herbata, soki i kawa nadal cieszą się popularnością, dla wielu osób ulubionym płynem jest woda w butelkach. Nabywców znajduje zarówno woda mineralna, jak i źródlana. Czym się różnią?

spis treści

1. Woda źródlana czy mineralna?

Podstawową różnicą między tymi dwoma rodzajami wody jest zawartość składników mineralnych. Woda źródlana ma ich mniej, dzięki czemu jest „miękka” i doskonale sprawdza się podczas parzenia kawy lub herbaty. Z kolei woda mineralna ma w swoim składzie stosunkowo duże ilości minerałów, które nadają jej wyrazisty smak. Większa zawartość pierwiastków mineralnych to wynik pozyskiwania wody mineralnej ze źródeł bogatych w minerały.

Woda, która ma stałą styczność ze składnikami mineralnymi z czasem zaczyna je wchłaniać. Miano „mineralnej” może jednak zyskać dopiero wtedy, gdy w jej składzie znajduje się co najmniej 250 ppm minerałów. Najczęściej są to: wapń, magnez, cynk i żelazo. Pierwiastki te mają istotny wpływ na funkcjonowanie organizmu, biorą bowiem udział w wielu procesach zachodzących w ciele człowieka (sam magnez uczestniczy w 300 procesach biochemicznych!). Spożywanie wysokozmineralizowanej wody mineralnej może więc mieć istotny wpływ na nasze zdrowie.

Woda źródlana jest zwykle uzyskiwana z głęboko położonych źródeł, dlatego jest poddawana naturalnej filtracji i nie ma potrzeby usuwania z niej zanieczyszczeń. W większości przypadków umieszcza się ją w butelkach już w miejscu wydobycia.

2. Jaką wodę do picia wybrać?

Zobacz film: "Pomysły na rodzinną aktywność fizyczną"

Wybór wody bywa podyktowany względami zdrowotnymi, ale większość osób decyduje się na dany rodzaj na podstawie preferencji smakowych. Jeśli jednak oba typy smakują nam w podobnym stopniu, warto rozważyć korzyści płynące ze spożycia wody mineralnej.

Alkaliczna woda mineralna może łagodzić objawy nadkwasoty i zgagi. Co więcej, zawartość pierwiastków mineralnych pozwala na uniknięcie niedoborów składników w sytuacjach zwiększonego zapotrzebowania na nie (ciąża, wysoka temperatura powietrza, aktywność fizyczna, odchudzanie po ciąży itp.).

Minerały możemy wprawdzie przyjmować z pożywieniem lub w postaci suplementów, ale dzięki włączeniu do swojego jadłospisu wody mineralnej mamy możliwość uzupełniania ich zapasów na bieżąco. W ten sposób nie dopuszczamy do braków składników mineralnych w organizmie i zapewniamy mu optymalne warunki do sprawnego funkcjonowania. Picie wody małymi łykami przez cały dzień ma dodatkową zaletę – zapobiega odwodnieniu, które może mieć poważne następstwa dla zdrowia.

Bez względu na to, czy wybierzesz wodę mineralną, czy źródlaną, pamiętaj, by w upalne dni odpowiednio zwiększyć podaż płynów. Wysoka temperatura sprawia, że organizm zaczyna się pocić, dążąc do obniżenia swojej temperatury. Gdy nie uzupełniamy strat wody, narażamy się na osłabienie, odwodnienie i problemy zdrowotne (np. z nerkami).

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze