Woda mineralna a źródlana
Organizm człowieka składa się w 70% z wody, nie dziwi więc fakt, iż jest ona niezbędna do jego właściwego funkcjonowania. Duże ilości wody znajdują się w owocach i warzywach, ale w kontekście nawadniania ciała częściej mówi się o napojach. Co ciekawe, mimo iż herbata, soki i kawa nadal cieszą się popularnością, dla wielu osób ulubionym płynem jest woda w butelkach. Nabywców znajduje zarówno woda mineralna, jak i źródlana. Czym się różnią?
1. Woda źródlana czy mineralna?
Podstawową różnicą między tymi dwoma rodzajami wody jest zawartość składników mineralnych. Woda źródlana ma ich mniej, dzięki czemu jest „miękka” i doskonale sprawdza się podczas parzenia kawy lub herbaty. Z kolei woda mineralna ma w swoim składzie stosunkowo duże ilości minerałów, które nadają jej wyrazisty smak. Większa zawartość pierwiastków mineralnych to wynik pozyskiwania wody mineralnej ze źródeł bogatych w minerały.
Woda, która ma stałą styczność ze składnikami mineralnymi z czasem zaczyna je wchłaniać. Miano „mineralnej” może jednak zyskać dopiero wtedy, gdy w jej składzie znajduje się co najmniej 250 ppm minerałów. Najczęściej są to: wapń, magnez, cynk i żelazo. Pierwiastki te mają istotny wpływ na funkcjonowanie organizmu, biorą bowiem udział w wielu procesach zachodzących w ciele człowieka (sam magnez uczestniczy w 300 procesach biochemicznych!). Spożywanie wysokozmineralizowanej wody mineralnej może więc mieć istotny wpływ na nasze zdrowie.
Woda źródlana jest zwykle uzyskiwana z głęboko położonych źródeł, dlatego jest poddawana naturalnej filtracji i nie ma potrzeby usuwania z niej zanieczyszczeń. W większości przypadków umieszcza się ją w butelkach już w miejscu wydobycia.
2. Jaką wodę do picia wybrać?
Wybór wody bywa podyktowany względami zdrowotnymi, ale większość osób decyduje się na dany rodzaj na podstawie preferencji smakowych. Jeśli jednak oba typy smakują nam w podobnym stopniu, warto rozważyć korzyści płynące ze spożycia wody mineralnej.
Alkaliczna woda mineralna może łagodzić objawy nadkwasoty i zgagi. Co więcej, zawartość pierwiastków mineralnych pozwala na uniknięcie niedoborów składników w sytuacjach zwiększonego zapotrzebowania na nie (ciąża, wysoka temperatura powietrza, aktywność fizyczna, odchudzanie po ciąży itp.).
Minerały możemy wprawdzie przyjmować z pożywieniem lub w postaci suplementów, ale dzięki włączeniu do swojego jadłospisu wody mineralnej mamy możliwość uzupełniania ich zapasów na bieżąco. W ten sposób nie dopuszczamy do braków składników mineralnych w organizmie i zapewniamy mu optymalne warunki do sprawnego funkcjonowania. Picie wody małymi łykami przez cały dzień ma dodatkową zaletę – zapobiega odwodnieniu, które może mieć poważne następstwa dla zdrowia.
Bez względu na to, czy wybierzesz wodę mineralną, czy źródlaną, pamiętaj, by w upalne dni odpowiednio zwiększyć podaż płynów. Wysoka temperatura sprawia, że organizm zaczyna się pocić, dążąc do obniżenia swojej temperatury. Gdy nie uzupełniamy strat wody, narażamy się na osłabienie, odwodnienie i problemy zdrowotne (np. z nerkami).