Trwa ładowanie...

Naturalne sposoby na wzmocnienie odporności

 Magdalena Pietras
Magdalena Pietras 13.03.2015 12:47
Naturalne sposoby na wzmocnienie odporności
Naturalne sposoby na wzmocnienie odporności

W okresie jesienno-zimowym bardzo często słyszymy, że powinniśmy szczególnie zatroszczyć się o system odpornościowy swój i swojej rodziny. Tymczasem to nie do końca prawda. O odporność powinniśmy przecież dbać przez cały rok. Na szkodliwe działanie wirusów i bakterii jesteśmy narażeni nawet wtedy, gdy za oknem mamy piękne słońce, a termometr wskazuje wysoką temperaturę.

spis treści

1. Dieta a odporność

Każdy z nas doskonale zna powiedzenie: jesteś tym, co zjesz. Jeśli mówimy o odporności, możemy nieco zmodyfikować to zdanie: jesteś tak odporny, jakie potrawy spożywasz. Nasze wewnętrzne mechanizmy obronne w dużej mierze opierają się na naszej diecie. Dlatego tak ważne jest, aby mądrze komponować rodzinne posiłki. Należy przede wszystkim unikać dań typu fast food oraz innych ciężkostrawnych potraw, które tak uwielbiają nasze dzieci. Specjaliści od żywienia nieustannie podkreślają, że powinniśmy pamiętać o tym, aby każdego dnia zjadać śniadanie. Posiłek ten ma fundamentalne znaczenie dla naszego zdrowia. Dzięki niemu mamy siłę do tego, aby dobrze przeżyć czekający nas dzień. Nie zapominajmy również o ciepłym posiłku każdego dnia. Pożywna zupa jest wręcz obowiązkowa w chłodnych miesiącach jesiennych i zimowych, szczególnie dla dzieci w wieku szkolnym. Jeśli nie mamy na to czasu w domu, warto zapisać pociechę do szkolnej stołówki.

2. Co jeść, aby wzmocnić odporność?

Wiemy już, że nasza dieta ma ogromny wpływ na funkcjonowanie systemu odpornościowego. Co powinniśmy w takim razie jeść, aby skutecznie ochronić się przed różnymi chorobami? W naszym codziennym menu powinno znaleźć się jak najwięcej warzyw i owoców. Od wieków znane są dobroczynne właściwości czosnku. Często określa się go mianem naturalnego antybiotyku. Posiada on właściwości bakteriobójcze, przeciwmiażdżycowe, przeciwgrzybiczne, doskonale wpływa na działanie układu trawiennego, oddechowego oraz krwionośnego. Każdego dnia powinniśmy zadbać o dostarczenie organizmowi odpowiedniej dawki witaminy C. Możemy ją znaleźć w żurawinie, truskawkach, szpinaku, szczypiorku, pietruszce czy czarnej porzeczce. W porze jesienno-zimowej nieco ograniczmy spożywanie cytrusów, ponieważ wychładzają one organizm. Jako ochrona przed szkodliwym działaniem zarazków, doskonale sprawdza się miód. Można go dodać do ciepłego mleka, syropu cebulowego lub wielu własnoręcznie przyrządzanych zdrowotnych preparatów. Dzięki temu będą nie tylko bardziej wartościowe, ale również smaczniejsze.

3. Wpływ stylu życia na odporność

Zobacz film: "Profilaktyka grypy i przeziębienia"

Jak się okazuje, nie tylko codzienny jadłospis może mieć wpływ na naszą odporność. Nie mniej ważny jest nasz styl życia. Jeśli ciągle jesteśmy niewyspani, bierzemy na siebie mnóstwo obowiązków, wówczas nasz system odpornościowy jest znacznie osłabiony. Do tego często dochodzi stres. Niestety, wtedy musimy liczyć się z tym, że będziemy częściej odwiedzać gabinet lekarski i pobliską aptekę. Aby uniknąć częstych zachorowań, pozwólmy sobie na relaks. Nasz organizm z pewnością odwdzięczy nam się za to. Kiedy nadejdą chłody, pamiętajmy, aby ciepło się ubierać, najlepiej na tzw. cebulkę.

Jeśli postaramy się dobrze organizować swój dzień, znajdziemy czas zarówno na pracę, jak i odpoczynek, a ponadto zaczniemy regularnie spożywać zdrowe produkty żywnościowe, wtedy na pewno zaoszczędzimy na lekarstwach dla dzieci i dorosłych. Nie czekajmy więc ze zmianami w swoim życiu i zadbajmy o swoją odporność.

Następny artykuł: Syrop z cebuli na dziecięce dolegliwości
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze