Mrożona cytryna na wzmocnienie odporności
Cytryna w naszych domach bardzo często pojawia się w okresie zimowym, kiedy to pijemy rozgrzewające napoje z jej dodatkiem. Mało popularne jest natomiast mrożenie cytrusów. A szkoda, bo to prawdziwa witaminowa bomba.
Zwolennicy tego przysmaku przekonują, że zamrożona cytryna wykazuje zdolność hamowania choroby nowotworowej. Są osoby, które wykorzystują ją jako uzupełnienie terapii onkologicznej. Pozwala zminimalizować nieprzyjemne skutki chemioterapii, jak również wzmacnia organizm.
1. Skórka pełna witamin
W skórce cytryny wiele jest substancji antyoksydacyjnych, jak również witaminy C (jest jej aż 10 razy więcej niż w soku!). Obecne są w niej również pektyny oraz związki flawonowe.
Przeczytaj koniecznie
- Znana blogerka opowiada o przełomie w swoim życiu. Dowiedz się, co go spowodowało
- 5 faktów na temat karmienia piersią, o których nie miałaś pojęcia
- Tran czy olej z wątroby rekina? Poznaj różnicę i wybierz świadomie
- Te kolory będą stymulowały rozwój Twojego dziecka
- Większość rodziców w okresie jesienno-zimowym popełnia ten błąd. Skutki mogą być fatalne
Te prozdrowotne substancje są niemal w całości zachowane, jeśli cytryna zostanie zamrożona. Jest przy tym łatwa do użycia (wystarczy ją zetrzeć) i smaczna.
Tak przygotowane cytrusy można wykorzystywać w ramach profilaktyki chorób wirusowych, jak również w czasie ich trwania w celu wzmocnienia układu odpornościowego. Po mrożoną cytrynę warto sięgać w czasie grypy i przeziębienia.
Składniki zawarte w cytrynie ponadto oczyszczają organizm, pomagają w walce z pasożytami, jak również regulują ciśnienie krwi, działają przeciwdepresyjnie i odprężająco.
2. Jak przygotować cytrynę do mrożenia?
Przed włożeniem cytrusa do zamrażalnika, trzeba dobrze umyć jego skórkę. Należy to zrobić pod bieżącą wodą (najlepiej bardzo ciepłą) przy pomocy przygotowanej do tego celu szczoteczki.
W ten sposób z powierzchni skórki cytryny zostaną usunięte środki, którymi pryska się owoce, by przetrwały długą podróż. Po oczyszczeniu cytrusa trzeba bardzo dokładnie umyć ręce.
Następnie należy włożyć cytrynę do zamrażalnika na co najmniej 12 godzin. Po tym czasie wystarczy zetrzeć ją na tarce (w całości, nie obierając jej ze skórki i nie usuwając pestek). I gotowe!
Tak przygotowaną cytryną można posypywać desery i dania przygotowane z owoców. Warto dodawać ją również do herbaty, soku owocowego lub wody.
Mrożoną cytrynę można serwować wszystkim członkom rodziny. I dzieci mogą korzystać z jej dobrodziejstw, co warto uwzględnić w okresie zwiększonej aktywności wirusów, by wspomóc odporność naszych pociech.