Trwa ładowanie...

Dieta dzieci, które nigdy nie chorują

Avatar placeholder
04.02.2017 14:34
Dieta dzieci, które nigdy nie chorują
Dieta dzieci, które nigdy nie chorują (Żródło: 123RF)

Spójrz za okno – chlapa, wilgoć, deszcz, temperatury powyżej zera – to doskonała pogoda do rozmnażania się bakterii i wirusów. Nic więc dziwnego, że coraz więcej dzieci choruje. W aptekach dostaniesz mnóstwo preparatów i suplementów diety wzmacniających odporność najmłodszych, ale możesz ją wspomóc jeszcze lepiej - stosując naturalne produkty, z których większość na pewno znajdziesz w swojej kuchni – będzie i zdrowiej, i taniej. Włącz je do diety dziecka, a szybko zauważysz różnicę w zdrowiu i samopoczuciu twojej pociechy.

1. Kasza gryczana

Kasza gryczana to doskonałe źródło cynku, który jest niezbędny do produkcji przeciwciał – jego niedobór osłabia odporność i zmniejsza apetyt. Jest niezbędny do produkcji limfocytów T czyli białych krwinek, które potrafią niszczyć bakterie i wirusy. Jeśli w organizmie dzieci brakuje limfocytów T, to znacznie częściej chorują. Cynk znajdziesz również w takich produktach jak mięso, ryby oraz przetwory zbożowe z pełnego ziarna.

2. Rosół

Nie od wczoraj wiadomo, że 70 proc. odporności organizmu zapewniają zdrowe jelita. Zaburzenia ich pracy to również słabe działanie układu immunologicznego. Domowy rosół przygotowany na bazie bulionu mięsno – warzywnego to naturalne lekarstwo stosowane już setki lat temu przez mnichów, którzy uważali, że to zupa zmieniająca życie.

Domowy rosół to koktajl witaminowy na ciepło, więc postaraj się, aby jak najczęściej pojawiał się w rodzinnym menu. W bulionie znajdują się również związki purynowe usprawniające procesy trawienne, co zwiększa produkcję komórek układu odpornościowego, zmniejsza stany zapalne organizmu, łagodzi objawy przeziębienia takie jak suchość śluzówek, katar i kaszel.

3. Miód

Zobacz film: "Domowe sposoby na grypę i przeziębienie"

Nie bez powodu jest uznawany za naturalny antybiotyk – miód zawiera inhibinę, która niszczy drobnoustroje znajdujące się w błonie śluzowej górnych dróg oddechowych. Najlepszy miód to ten naturalny - gryczany lub lipowy.

Najlepiej podawać dziecku jedną łyżeczkę miodu dziennie na czczo, ale możesz równie dobrze stosować go jako alternatywę dla cukru i słodzić nim ulubione napoje czy dania dziecka.

4. Marchew

Marchew wykazuje działanie antyoksydacyjne oraz wzmacniające, jest pełna przeciwutleniaczy, pobudza naturalne siły odpornościowe organizmu do działania, chroniąc go przed infekcjami. Najwięcej właściwości leczniczych ma surowe warzywo, więc doskonałym pomysłem będzie przygotowanie świeżego soku z dodatkiem innych owoców, które uatrakcyjnią smak warzywa. Możesz do tego wykorzystać np. banany lub pomarańcze.

5. Ryby morskie

Ryby są niezbędne w diecie dziecka i powinny się w niej znaleźć już od najmłodszych lat. Dostarczają dzieciom cennych kwasów tłuszczowych nie tylko wspomagających prawidłowy rozwój mózgu, ale także pracę całego układu odpornościowego.

Kwas linolenowy, eikozapentaenowy oraz dokozaheksaenowy, które pobudzają wytwarzanie hormonów przeciwzapalnych w organizmie i łagodzą objawy przeziębienia związane z układem oddechowym.

Jedzenie ryb w czasie ciąży
Jedzenie ryb w czasie ciąży [2 zdjęcia]

Ryby są niezastąpionym źródłem wielonasyconych kwasów tłuszczowych omeg –3, białka, jodu i witaminy

zobacz galerię

6. Owoce cytrusowe i natka pietruszki

Są doskonałym źródłem witaminy C, która uszczelnia naczynia krwionośne, czyniąc ich ściany silnymi i mocnymi, a tym samym sprawia, że większa staje się odporność błon śluzowych na zakażenie. Witamina C zwiększa poziom interferonu, czyli specjalenego białka wytwarzanego i uwalnianego przez komórki ciała, jako odpowiedź na obecność patogenów (np. wirusy, bakterie, pasożyty jak również komórki nowotworowe). To pozwala znacząco skrócić czas trwania choroby.

7. Wzmocnienie odporności przez zdrowe nawyki

Wzmacnianie odporności nie oznacza jedynie włączenia do diety dziecka konkretnych produktów, ale także wyeliminowanie pewnych przyzwyczajeń. Z diety malucha należy wykreślić słodzone napoje gazowane, zbyt duże ilości soli, słodyczy i produktów przetworzonych.

Warto również pamiętać, że dziecko nie powinno być przekarmiane i zmuszane do jedzenia. Jako rodzic nie zapominaj także o najważniejszym posiłku w ciągu dnia, jakim jest śniadanie i podawaj dziecku codziennie porcję zdrowych przekąsek tak, aby nie musiało podjadać słodyczy między posiłkami.

Dziecko powinno mieć również zapewnioną odpowiednią ilość snu i odpoczynku, dlatego staraj się nie nakładać na niego zbyt dużo zajęć pozalekcyjnych czy obowiązków w domu. Hartuj organizm dziecka, ubieraj malucha odpowiednio do temperatury panującej na dworze czy w domu i zadbaj o jego aktywność fizyczną - najlepiej jak najczęściej spędzaj z dzieckiem czas na świeżym powietrzu, a będzie zdrowe jak ryba!

Następny artykuł: Spacer z dzieckiem
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze