Czarnuszka – naturalny sposób na odporność

O dobroczynnym wpływie czarnuszki siewnej na zdrowie wiedzieli już starożytni Egipcjanie. Olej z niej tłoczony miał szczególne znaczenie, zwykło się o nim mówić "złoto faraonów".

Zobacz film: "Na jakie dolegliwości może pomóc czarnuszka?"

Lecznicze działanie czarnuszki potwierdzone jest dzisiaj wieloma badaniami naukowymi. Wykazuje ona działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Ponadto wspomaga leczenie chorób górnych dróg oddechowych (astmy, zapalenia oskrzeli), kataru siewnego oraz zmian skórnych, jakie pojawiają się w przebiegu atopowego zapalenia skóry i łuszczycy.

Osobom dorosłym z kolei czarnuszka może ponadto pomóc w terapii chorób nerek i wątroby oraz w schorzeniach układu krążenia.

1. Wielka moc małych ziaren

Podstawą czarnuszki jest tłuszcz, stanowi główny składnik tej rośliny. Zawiera ona nienasycone kwasy tłuszczowe, które wykazują działanie antyoksydacyjne.

Z punktu widzenia wzmocnienia odporności, istotną rolę odgrywa zawarty w czarnuszce kwas linolowy. Bardzo dobrze wpływa też na kondycję skóry.

Silne działanie przeciwzapalne wykazują z kolei tymochinon i nigellon.

2. Czarnuszka w diecie dziecka

Czarnuszkę uznaje się za stosunkowo bezpieczne zioło, stąd można je podawać dzieciom. Nie jest natomiast wskazane dla kobiet w ciąży, bo może wywołać skurcze macicy. Mamy karmiące piersią z kolei podpowiadają, że roślina ta dobrze wpływa na laktację (zwiększa ilość mleka).

Zioła, których nie może przyjmować kobieta w ciąży
Zioła, których nie może przyjmować kobieta w ciąży [7 zdjęć]

Ziołowe herbaty są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Pomagają w wielu dolegliwościach. W ciąży należy...

zobacz galerię

Roślina ma specyficzny smak – jest ostra i ma korzenny zapach. Nie każdemu dziecku jej smak może przypaść do gustu, stąd wiele mam wymienia się sposobami na niezauważalne włączenie czarnuszki do diety kilkulatka.

Najczęściej więc zioło dodaje się do pieczywa własnego wypieku, twarogu, naleśników i kasz. Można również doprawić nim sałatkę lub pastę kanapkową. Ciekawym pomysłem jest zmielenie czarnuszki i stosowanie jej jako zamiennik pieprzu.

Do diety całej rodziny można ponadto włączyć olej z czarnuszki.

3. Wpływ czarnuszki na odporność

Z analiz przeprowadzonych na Florydzie wynika, że olej z czarnuszki znacząco podnosi liczbę makrofagów i limfocytów, co ma korzystny wpływ na układ immunologiczny.

W trakcie badań kmin czarny, bo i taką nazwę stosuje się w odniesieniu do omawianej rośliny, podawano dwa razy dziennie grupie ochotników. Po miesiącu zauważono u nich wzrost liczby komórek odpornościowych nawet o 72 proc. A zatem układ odpornościowy miał większe szanse na pokonanie chorobotwórczych drobnoustrojów.

W celu wzmocnienia odporności łyżeczkę oleju z czarnuszki warto spożywać codziennie. Specyfik można wymieszać z miodem lub sokiem owocowym, by zneutralizować jego smak.

Bardzo ważny jest również zakup odpowiedniego oleju z czarnuszki. Musi on być świeży, najlepiej tłoczony w małej olejarni i tam kupiony. Ważne jest, by był tłoczony na zimno, niefiltrowany i nieoczyszczony. Przechowywać należy go w ciemnej butelce, po otwarciu musi stać w lodówce.

Olej z czarnuszki od wieków wykorzystywany jest w medycynie naturalnej
Olej z czarnuszki od wieków wykorzystywany jest w medycynie naturalnej (123RF)

Rodzice często poszukują sposobów na wzmocnienie odporności dziecka. Najlepsze metody są jednak na wyciagnięcie ręki - oferuje je nam sama natura. Produktem godnym zainteresowania jest choćby olej z czarnuszki, który ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie dzieci i osób dorosłych. Warto wprowadzić go do codziennej diety całej rodziny zwłaszcza w okresie jesienno-zimowych infekcji.

Następny artykuł: Najlepsze zioła wzmacniające odporność

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza