Przejdź na WP

Tran dawniej i dziś

Wielu dorosłym tran kojarzy się z rybim smakiem i aromatem, co z pewnością nie zachęca do jego spożywania. Na szczęście to już przeszłość.

Zobacz film: "Pomysły na rodzinną aktywność fizyczną"

spis treści

Tran jako suplement diety pojawił się w Polsce kilkadziesiąt lat temu. Podawano go zwłaszcza najmłodszym, by uzupełnić niedobory żywieniowe. Jego smak i zapach był dla wielu nie do zaakceptowania. Po jego spożyciu w ustach pozostawał specyficzny posmak, który trudno było usunąć.

Właśnie dlatego wiele osób ma dzisiaj awersję do tranu i w celu wzmocnienia odporności wybiera inne suplementy diety. A szkoda, bo to właśnie ten preparat przyczynia się do wzmocnienia układu immunologicznego i do poprawy zdrowia.

1. Dlaczego warto sięgać po tran?

Nazwa "tran" jest zastrzeżona dla oleju z wątroby dorsza atlantyckiego i innych ryb z rodziny dorszowatych. Stanowi bogate źródło kwasów omega-3 oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D i E.

Kwasy omega-3 należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Zawierają między innymi dwa niezwykle wartościowe dla zdrowia kwasy: dokozaheksaenowy (DHA) oraz eikozapentaenowy (EPA).

Kwas DHA stanowi budulec tkanki mózgowej i siatkówki oka, odpowiada zatem za prawidłową pracę mózgu i dobre widzenie. Kwas EPA z kolei łagodzi stany zapalne i jest pomocny w profilaktyce depresji i zaburzeń nastroju.

Niezwykle ważna jest również obecna w tranie witamina D. Zapotrzebowanie na tę substancję jest wysokie zwłaszcza w przypadku dzieci, bo to między innymi dzięki niej kości i zęby są mocne, a wzrost małego człowieka prawidłowy. Związek ten ułatwia wchłanianie wapnia i fosforu, odpowiada również za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.

Witamina D w sposób naturalny wytwarzana jest w procesie syntezy skórnej pod wpływem promieni słonecznych. O te jednak w naszym położeniu geograficznym trudno, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Produkcję cennej witaminy ograniczają ponadto czynniki takie jak zanieczyszczenie środowiska i stosowanie kremów z filtrem UV.

2. Czy tran może być smaczny?

Dzisiaj w aptekach suplement ten znaleźć można pod wieloma postaciami. Nadal najpopularniejszy jest ten w płynie, choć wiele osób decyduje się również na tran w kapsułkach lub żelkach. Te ostatnie jednak budzą pewne wątpliwości, często zawierają bowiem substancje pomocnicze, choćby cukier glukozowo-fruktozowy, który to składnik nie powinien być obecny w diecie dziecka.

Najlepszym wyborem jest zatem zakup tranu w płynie. Dzisiaj na szczęście nie trzeba już obawiać się jego przykrego smaku i zapachu. Nowoczesne technologie produkcyjne sprawiły, że – przy zachowaniu wartości odżywczych – tran może mieć owocowy smak. To sprawia, że dzieci chętnie go przyjmują.

Kupując tran, koniecznie trzeba zwrócić uwagę na jego skład. W dobrej jakości produkcie znajdziemy jedynie olej z wątroby dorsza i ryb dorszowatych oraz olej z ryb dorszowatych, witaminy E, A oraz D. Kompozycja może być wzbogacona aromatem. Wśród składników są emulgatory lub zagęszczacze? Nie warto wydawać na niego pieniędzy.

Tran dawniej i dziś
Tran dawniej i dziś

Suplement ten można wprowadzić do diety całej rodziny. Dzieciom powyżej 3. roku życia oraz dorosłym zaleca się spożycie 5 ml tranu dziennie.

Warto również nie zniechęcać swoich pociech do picia tranu. Mówienie o jego spożywaniu jako o koszmarze z dzieciństwa nie jest dobrym pomysłem.

Czy tran można pić ze smakiem? Tak, dzisiaj jest to możliwe! Modyfikacja jego smaku i aromatu przy zachowaniu prozdrowotnych właściwości sprawiła, że jest to dzisiaj jeden z najczęściej wybieranych suplementów diety dla dzieci i dorosłych.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.