Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Tomasz Grzelewski

Tran dawniej i dziś

 Agnieszka Gotówka
26.07.2017 14:23
Tran dawniej i dziś
Tran dawniej i dziś

Wielu dorosłym tran kojarzy się z rybim smakiem i aromatem, co z pewnością nie zachęca do jego spożywania. Na szczęście to już przeszłość.

spis treści

Tran jako suplement diety pojawił się w Polsce kilkadziesiąt lat temu. Podawano go zwłaszcza najmłodszym, by uzupełnić niedobory żywieniowe. Jego smak i zapach był dla wielu nie do zaakceptowania. Po jego spożyciu w ustach pozostawał specyficzny posmak, który trudno było usunąć.

Właśnie dlatego wiele osób ma dzisiaj awersję do tranu i w celu wzmocnienia odporności wybiera inne suplementy diety. A szkoda, bo to właśnie ten preparat przyczynia się do wzmocnienia układu immunologicznego i do poprawy zdrowia.

1. Dlaczego warto sięgać po tran?

Nazwa "tran" jest zastrzeżona dla oleju z wątroby dorsza atlantyckiego i innych ryb z rodziny dorszowatych. Stanowi bogate źródło kwasów omega-3 oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D i E.

Zobacz film: "Cyfrowe drogowskazy ze Stacją Galaxy i Samsung: część 3"

Kwasy omega-3 należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Zawierają między innymi dwa niezwykle wartościowe dla zdrowia kwasy: dokozaheksaenowy (DHA) oraz eikozapentaenowy (EPA).

Kwas DHA stanowi budulec tkanki mózgowej i siatkówki oka, odpowiada zatem za prawidłową pracę mózgu i dobre widzenie. Kwas EPA z kolei łagodzi stany zapalne i jest pomocny w profilaktyce depresji i zaburzeń nastroju.

Niezwykle ważna jest również obecna w tranie witamina D. Zapotrzebowanie na tę substancję jest wysokie zwłaszcza w przypadku dzieci, bo to między innymi dzięki niej kości i zęby są mocne, a wzrost małego człowieka prawidłowy. Związek ten ułatwia wchłanianie wapnia i fosforu, odpowiada również za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.

Witamina D w sposób naturalny wytwarzana jest w procesie syntezy skórnej pod wpływem promieni słonecznych. O te jednak w naszym położeniu geograficznym trudno, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Produkcję cennej witaminy ograniczają ponadto czynniki takie jak zanieczyszczenie środowiska i stosowanie kremów z filtrem UV.

2. Czy tran może być smaczny?

Dzisiaj w aptekach suplement ten znaleźć można pod wieloma postaciami. Nadal najpopularniejszy jest ten w płynie, choć wiele osób decyduje się również na tran w kapsułkach lub żelkach. Te ostatnie jednak budzą pewne wątpliwości, często zawierają bowiem substancje pomocnicze, choćby cukier glukozowo-fruktozowy, który to składnik nie powinien być obecny w diecie dziecka.

Najlepszym wyborem jest zatem zakup tranu w płynie. Dzisiaj na szczęście nie trzeba już obawiać się jego przykrego smaku i zapachu. Nowoczesne technologie produkcyjne sprawiły, że – przy zachowaniu wartości odżywczych – tran może mieć owocowy smak. To sprawia, że dzieci chętnie go przyjmują.

Kupując tran, koniecznie trzeba zwrócić uwagę na jego skład. W dobrej jakości produkcie znajdziemy jedynie olej z wątroby dorsza i ryb dorszowatych oraz olej z ryb dorszowatych, witaminy E, A oraz D. Kompozycja może być wzbogacona aromatem. Wśród składników są emulgatory lub zagęszczacze? Nie warto wydawać na niego pieniędzy.

Suplement ten można wprowadzić do diety całej rodziny. Dzieciom powyżej 3. roku życia oraz dorosłym zaleca się spożycie 5 ml tranu dziennie.

Warto również nie zniechęcać swoich pociech do picia tranu. Mówienie o jego spożywaniu jako o koszmarze z dzieciństwa nie jest dobrym pomysłem.

Czy tran można pić ze smakiem? Tak, dzisiaj jest to możliwe! Modyfikacja jego smaku i aromatu przy zachowaniu prozdrowotnych właściwości sprawiła, że jest to dzisiaj jeden z najczęściej wybieranych suplementów diety dla dzieci i dorosłych.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze