Jak przygotować sok z kiszonych buraków?

To mikstura bardzo prosta w przygotowaniu, do tego tania i pełna prozdrowotnych właściwości.

Zobacz film: "Buraki - czerwone bulwy pełne zdrowia"

Sok z kiszonych buraków znany jest nie od dzisiaj. Tego rodzaju specyfik często znaleźć można było w spiżarniach i kuchniach naszych babć. Stosowano go profilaktycznie, ale również wspomagano nim leczenie infekcji, np. zapalenie gardła.

Dzisiaj o soku z kiszonych buraków wiemy nieco więcej i być może właśnie dlatego coraz częściej decydujemy się na włączenie go do codziennej diety całej rodziny.

1. Sok z kiszonych buraków – właściwości

Specyfik ten pomaga odbudować prawidłową florę bakteryjną jelit, zatem jego stosowanie jest wskazane po kuracji antybiotykowej. Zawarte w nim substancje wspomagają ponadto wydalanie kwasu moczowego z organizmu (usprawniają pracę nerek).

Sok z kiszonych buraków skutecznie podnosi odporność organizmu
Sok z kiszonych buraków skutecznie podnosi odporność organizmu (123RF)

Sok z kiszonych buraków oczyszcza organizm z toksyn. Reguluje ciśnienie krwi i obniża poziom złego cholesterolu. Działa krwiotwórczo (dzięki wysokiej zawartości żelaza), a zatem jest skuteczną bronią przeciwko anemii. Poprawia koncentrację, dodaje energii i wspomaga proces odchudzania (dzięki wysokiej zawartości błonnika).

Przeczytaj także:

Podstawą omawianego specyfiku są buraki, a te – o czym wiadomo od dawna – są prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Zawierają witaminy A, C i witaminy z grupy B, jak również potas, żelazo, wapń i magnez. Warzywa te są ponadto doskonałym źródłem kwasu foliowego.

Sok z kiszonych buraków w ograniczonej ilości powinien być spożywany przez diabetyków, osoby cierpiące na reumatyzm oraz kamicę nerkową.

2. Przepis na sok z kiszonych buraków

Do przygotowania soku z kiszonych buraków potrzebne są następujące składniki:

  • kilogram buraków z uprawy ekologicznej,
  • 6-7 ząbków czosnku,
  • 2 litry przegotowanej wody (ostudzonej),
  • ziele angielskie, liście laurowe,
  • sól, np. himalajska (łyżka na litr wody).

Niektórzy zalecają również dodanie kromki razowego chleba.

Buraki należy umyć, obrać i pokroić w grube plastry lub ćwiartki. Warzywo należy ułożyć w kamionce lub dużym słoiku, przekładając czosnkiem i przyprawami.

Całość zalewa się wodą z solą (wszystkie buraki muszą być przykryte).

Sprawdź również:

Tak przygotowaną miksturę należy odstawić na 5-7 dni w zaciemnione miejsce. Po tym czasie zakwas trzeba odcedzić i przelać do czystego słoika. Sok z kiszonych buraków przechowuje się w lodówce.

Buraków z kolei nie warto wyrzucać. Będą stanowić idealny dodatek do obiadu. Wystarczy zetrzeć je na tarce o grubych oczkach, dodać jabłko oraz małą cebulę.

Sok z kiszonych buraków warto przygotować w sezonie zwiększonej podatności organizmu na infekcje. Można go podawać dzieciom dwa razy dziennie, aby wzmocnich ich układ odpornościowy.

Następny artykuł: Tran i olej z wątroby rekina

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!