Trwa ładowanie...

Bataty dla niemowlaka: jak je podawać i dlaczego warto?

 Agnieszka Gotówka
20.10.2023 06:22
Bataty dla niemowlaka: jak je podawać i dlaczego warto?
Bataty dla niemowlaka: jak je podawać i dlaczego warto? (https://stock.adobe.com/)

Bataty to bardzo zdrowe warzywa, które z powodzeniem mogą gościć w diecie niemowląt. Są zdrowe i pożywne. Podpowiadamy, z czym podawać bataty i dlaczego warto wprowadzić je do diety dziecka.

spis treści

1. Bataty. Dlaczego warto wprowadzić je do diety?

Bataty wyglądają jak ziemniaki, tak są zresztą nazywane: słodkie ziemniaki lub wilce ziemniaczane. Warzywo pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej, gdzie uprawiano je już 5 000 lat temu. Do Europy trafiły dzięki zamorskim wyprawom Krzysztofa Kolumba.

Bulwy o długim i stożkowym kształcie mogą mieć w zależności od odmiany kolor pomarańczowy (najpopularniejszy w Polsce), kremowy (Hannah Yams), czerwony (Garnet Yams) lub fioletowy (Japanese Yams i Purple Yams).

Zobacz film: "Jak pozbyć się ciemieniuchy?"

A czy batat dla niemowlaka to dobra propozycja? Zdecydowanie! Jest to bowiem warzywo bardzo zdrowe, obfitujące w wiele cennych składników, ale też mające słodki smak, tak lubiany przez dzieci.

2. Batat dla niemowlaka – od kiedy?

Batat dla dziecka będzie odpowiedni już na etapie rozszerzania diety, czyli od ok. 6 miesiąca życia. Bardzo rzadko uczula, do tego jest smaczny i pożywny.

Na początek odpowiednie będzie puree z batata dla niemowlaka: bulwy obieramy, gotujemy, następnie miksujemy lub ścieramy i dodajemy odrobinę masła.

Kiedy dziecko już stabilnie dzieci i można podawać mu posiłki metodą BLW, można pokroić ugotowanego batata w słupki lub zaserwować mu frytki z batatów (przepis znajdziecie na końcu artykułu).

3. Jakie wartości odżywcze mają bataty?

Bataty są bogatym źródłem białka, tłuszczów i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Zawierają też sporo związków mineralnych, m.in. wapń, fosfor, potas, magnez, żelazo i jod. Są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który jest bardzo ważny dla prawidłowej pracy układu pokarmowego (umożliwia prawidłową pracę jelit oraz zapobiega zaparciom).

Bataty dla niemowlaka to też cenne źródło witamin, takich jak: witamina C, prowitamina A (oraz jej prekursor beta-karoten), witamin z grupy B i witaminy K.

Słodkie ziemniaki, bo i tak nazywa się bataty, dla dzieci są odpowiednie również dlatego, że rzadko wywołują reakcje uczuleniowe. Są też łatwo dostępne w polskich sklepach i stanowią ciekawe urozmaicenie posiłku całej rodziny.

4. Z czym batat dla niemowlaka?

Tu możliwości jest całe mnóstwo. Na początkowym etapie rozszerzania diety najlepiej będzie podać niemowlęciu ugotowanego i startego batata z niewielką ilością tłuszczu (oliwy z oliwek lub masła). Kiedy polubi smak tego warzywa, można włączyć go do stałej diety, np. dodając do zup lub mięsnych potrawek.

Dzieci bardzo lubią też frytki z batatów. Mogą je jeść dzieci po 1. roku życia. Katarzyna Kosmala, autorka książki "Ziołowe smaki", podpowiada, by przygotować je w następujący sposób:

Składniki:

  • 3 bataty
  • odrobina soli
  • słodka papryka
  • świeży, posiekany rozmaryn
  • pieprz czarny
  • 6 łyżek oliwy
  • jeśli przygotowujesz porcję dla siebie, dodaj też chilli

Bataty umyj, obierz i pokrój w słupki. Przyprawy wymieszaj z oliwą. Słupki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej, aby słupki się nie nakładały). Bataty posyp mieszanką przypraw z oliwą. Włóż do piekarnika na 30-35 min w temperaturze 180°C. Wyciągnij, gdy zaczną nabierać koloru i się rumienić. Uwaga: pod koniec pieczenia bataty należy pilnować, żeby się zbyt mocno nie przypiekły.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze