Bataty dla niemowlaka: jak je podawać i dlaczego warto?
Bataty to bardzo zdrowe warzywa, które z powodzeniem mogą gościć w diecie niemowląt. Są zdrowe i pożywne. Podpowiadamy, z czym podawać bataty i dlaczego warto wprowadzić je do diety dziecka.
1. Bataty. Dlaczego warto wprowadzić je do diety?
Bataty wyglądają jak ziemniaki, tak są zresztą nazywane: słodkie ziemniaki lub wilce ziemniaczane. Warzywo pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej, gdzie uprawiano je już 5 000 lat temu. Do Europy trafiły dzięki zamorskim wyprawom Krzysztofa Kolumba.
Bulwy o długim i stożkowym kształcie mogą mieć w zależności od odmiany kolor pomarańczowy (najpopularniejszy w Polsce), kremowy (Hannah Yams), czerwony (Garnet Yams) lub fioletowy (Japanese Yams i Purple Yams).
A czy batat dla niemowlaka to dobra propozycja? Zdecydowanie! Jest to bowiem warzywo bardzo zdrowe, obfitujące w wiele cennych składników, ale też mające słodki smak, tak lubiany przez dzieci.
2. Batat dla niemowlaka – od kiedy?
Batat dla dziecka będzie odpowiedni już na etapie rozszerzania diety, czyli od ok. 6 miesiąca życia. Bardzo rzadko uczula, do tego jest smaczny i pożywny.
Na początek odpowiednie będzie puree z batata dla niemowlaka: bulwy obieramy, gotujemy, następnie miksujemy lub ścieramy i dodajemy odrobinę masła.
Kiedy dziecko już stabilnie dzieci i można podawać mu posiłki metodą BLW, można pokroić ugotowanego batata w słupki lub zaserwować mu frytki z batatów (przepis znajdziecie na końcu artykułu).
3. Jakie wartości odżywcze mają bataty?
Bataty są bogatym źródłem białka, tłuszczów i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Zawierają też sporo związków mineralnych, m.in. wapń, fosfor, potas, magnez, żelazo i jod. Są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który jest bardzo ważny dla prawidłowej pracy układu pokarmowego (umożliwia prawidłową pracę jelit oraz zapobiega zaparciom).
Bataty dla niemowlaka to też cenne źródło witamin, takich jak: witamina C, prowitamina A (oraz jej prekursor beta-karoten), witamin z grupy B i witaminy K.
Słodkie ziemniaki, bo i tak nazywa się bataty, dla dzieci są odpowiednie również dlatego, że rzadko wywołują reakcje uczuleniowe. Są też łatwo dostępne w polskich sklepach i stanowią ciekawe urozmaicenie posiłku całej rodziny.
4. Z czym batat dla niemowlaka?
Tu możliwości jest całe mnóstwo. Na początkowym etapie rozszerzania diety najlepiej będzie podać niemowlęciu ugotowanego i startego batata z niewielką ilością tłuszczu (oliwy z oliwek lub masła). Kiedy polubi smak tego warzywa, można włączyć go do stałej diety, np. dodając do zup lub mięsnych potrawek.
Dzieci bardzo lubią też frytki z batatów. Mogą je jeść dzieci po 1. roku życia. Katarzyna Kosmala, autorka książki "Ziołowe smaki", podpowiada, by przygotować je w następujący sposób:
Składniki:
- 3 bataty
- odrobina soli
- słodka papryka
- świeży, posiekany rozmaryn
- pieprz czarny
- 6 łyżek oliwy
- jeśli przygotowujesz porcję dla siebie, dodaj też chilli
Bataty umyj, obierz i pokrój w słupki. Przyprawy wymieszaj z oliwą. Słupki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej, aby słupki się nie nakładały). Bataty posyp mieszanką przypraw z oliwą. Włóż do piekarnika na 30-35 min w temperaturze 180°C. Wyciągnij, gdy zaczną nabierać koloru i się rumienić. Uwaga: pod koniec pieczenia bataty należy pilnować, żeby się zbyt mocno nie przypiekły.