Nie przepłacaj w aptece. Ten syrop zabija zarazki i leczy infekcje

W medycynie ludowej cebuli przepisuje się szczególną moc – działa bakteriobójczo i grzybobójczo, a ponadto wzmacnia odporność.

Cebula pomaga na wiele dolegliwości. Jej właściwości prozdrowotne wykorzystywano od wieków. Była ponadto była łatwo dostępna i tania.

Polska medycyna ludowa niezwykle mocno doceniła to warzywo. Zalecano jego stosowanie w chorobach reumatycznych i w czasie infekcji.

Zobacz film: "Domowe sposoby na kaszel - syrop z cebuli"

To właśnie z przeziębieniami cebula radziła sobie najlepiej. Dzisiaj wiele osób sobie o tym przypomina, zwłaszcza w sytuacji, gdy popularne farmaceutyki nie działają, a ceny kupowanych w aptekach syropów i tabletek są coraz wyższe.

Cebula bogata jest w potas, magnez, cynk, krzem oraz witaminę C.

1. Cebula w leczeniu dziecięcych infekcji

Gdy dziecko ma katar, który utrudnia mu oddychanie, warto przekroić cebule i podać ją maluchowi do powąchania. Z jednej strony warzywo udrożni drogi oddechowe, z drugiej zaś je zdezynfekuje.

Syrop z cebuli na kaszel
Syrop z cebuli na kaszel (123RF)

W przypadku dzieci najczęściej pojawiającym się objawem chorobowym jest kaszel. Towarzyszy on wielu infekcjom, czasem nabiera charakteru przewlekłego.

Silne właściwości przeciwkaszlowe ma syrop z cebuli. Działa przy tym antybakteryjnie. Ułatwia wykrztuszanie i wzmacnia odporność.

2. Jak przygotować domowy syrop z cebuli?

Istnieje wiele przepisów na syrop z cebuli. W poradniku „Ziołowa apteczka na dziecięce choroby” autorstwa Zbigniewa Przybylaka wymieniono kilka receptur na ten leczniczy specyfik.

Łagodny syrop z cebuli można zaserwować już niemowlętom. By go przygotować, trzeba obrać kilka cebul średniej wielkości, następnie pokroić je na cienkie plasterki i wrzucić do niewielkiej ilości wody z małą porcją cukru. Całość należy gotować na małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Gdy mikstura będzie mieć konsystencję syropu, można zdjąć ją z ognia i przelać do słoika. Małym dzieciom podaje się jedną łyżeczkę syropu co 2-3 godziny.

Tradycyjny syrop z cebuli nie wymaga gotowania. Pokrojoną cebulę kładzie się w filiżance lub fajansowym kubku, przesypując małą ilością cukru, następnie przykrywa się szklanym spodeczkiem i odstawia na kilka godzin w ciemne i ciepłe miejsce. Dzieciom podaje się łyżeczkę przejrzystego płynu co 2-3 godziny.

Według tego przepisu przygotować można syrop z cebuli z miodem.

Syrop z cebuli warto również pić przez kilka dni po zakończeniu antybiotykoterapii. Pozwoli to zapobiec rozwojowi grzybicy.

To skuteczny, tani i bezpieczny lek na przeziębienie, a przy tym naturalnie wzmacniający odporność.

Następny artykuł: Sok z kiszonych buraków

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!