Syrop z cebuli na dziecięce dolegliwości. Jak go zrobić w domu?
Syrop z cebuli to doskonały sposób na zwiększenie odporności, szczególnie w okresie jesienno - zimowym. W medycynie ludowej cebuli przypisuje się szczególną moc – działa bakteriobójczo i grzybobójczo, a ponadto wzmacnia organizm. Dlatego syrop ten jest skutecznym środkiem na kaszel i katar. Jak go zrobić w domu?
1. Właściwości cebuli
Cebula pomaga na wiele dolegliwości. Jej właściwości prozdrowotne wykorzystywano od wieków. Była ponadto łatwo dostępna i tania.
Polska medycyna ludowa niezwykle mocno doceniła to warzywo. Zalecano jego stosowanie w chorobach reumatycznych i w czasie infekcji.
To właśnie z przeziębieniami cebula radziła sobie najlepiej. Dzisiaj wiele osób przypomina sobie o tym, zwłaszcza w sytuacji, gdy popularne farmaceutyki nie działają, a ceny kupowanych w aptekach syropów i tabletek są coraz wyższe.
Cebula bogata jest w potas, magnez, cynk, krzem oraz witaminę C.
2. Cebula w leczeniu dziecięcych infekcji
Gdy dziecko ma katar, który utrudnia mu oddychanie, warto przekroić cebule i podać ją maluchowi do powąchania. Z jednej strony warzywo udrożni drogi oddechowe, z drugiej zaś je zdezynfekuje.
W przypadku dzieci najczęściej pojawiającym się objawem chorobowym jest kaszel. Towarzyszy on wielu infekcjom, czasem nabiera charakteru przewlekłego.
Syrop z cebuli wykazuje silne właściwości przeciwkaszlowe. Działa przy tym antybakteryjnie. Ułatwia wykrztuszanie i wzmacnia odporność.
Sok z cebuli możemy w łatwy sposób zrobić samodzielnie w domu.
3. Syrop z cebuli - przepis
Istnieje wiele przepisów na syrop z cebuli. W poradniku „Ziołowa apteczka na dziecięce choroby” autorstwa Zbigniewa Przybylaka wymieniono kilka receptur na ten leczniczy specyfik.
Łagodny syrop z cebuli można zaserwować już niemowlętom. By go przygotować, trzeba obrać kilka cebul średniej wielkości, następnie pokroić je na cienkie plasterki i wrzucić do niewielkiej ilości wody z małą porcją cukru.
Całość należy gotować na małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Gdy mikstura będzie mieć konsystencję syropu, można zdjąć ją z ognia i przelać do słoika. Małym dzieciom podaje się jedną łyżeczkę syropu co 2-3 godziny.
Tradycyjny syrop z cebuli nie wymaga gotowania. Pokrojoną cebulę kładzie się w filiżance lub fajansowym kubku, przesypując małą ilością cukru, następnie przykrywa się szklanym spodeczkiem i odstawia na kilka godzin w ciemne i ciepłe miejsce. Dzieciom podaje się łyżeczkę syropu z cebuli na kaszel co 2-3 godziny.
Według tego przepisu przygotować można również syrop z cebuli z miodem.
Syrop z cebuli warto również pić przez kilka dni po zakończeniu antybiotykoterapii. Pozwoli to zapobiec rozwojowi grzybicy.
To skuteczny, tani i bezpieczny lek na przeziębienie, a przy tym naturalnie wzmacniający odporność.