Pasta czosnkowa
Pasta czosnkowa jest idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju potraw. Jest świetna zarówno w formie przystawki i dodatku do grzanek, jak i w ramach dania głównego jako dodatek do mięsa lub zapiekanki. Pasuje także idealnie do pizzy czy dań z makaronem.
Składniki:
- 20 ząbków czosnku,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 2 łyżeczki jogurtu naturalnego,
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek,
- łyżka świeżego soku z cytryny,
- 1 łyżeczka startego imbiru.
Przygotowanie:
Czosnek obierz ze skórki i dokładnie zmiksuj z solą i imbirem. Po chwili dodaj dwie łyżki jogurtu i ponownie zmiksuj masę. Cienkim strumieniem wlewaj oliwę, nie przerywając miksowania, aż całość się połączy i powstanie kremowa pasta. Na koniec dodaj łyżkę soku z cytryny i miksuj przez około minutę.
Wartość odżywcza 1 porcji (100 g): | |
---|---|
Kalorie | 327,26 kcal |
Białka | 3,83 g |
Węglowodany | 17,83 g |
Tłuszcze | 30,09 g |
Błonnik | 2,09 g |
Komentarz:
Czosnek jest niezwykle wartościowym elementem naszych ulubionych dań. Chętnie dodajemy go do potraw kuchni polskiej, choć jest on również popularnym składnikiem kuchni światowej. Szczególnie ceniony za swój aromat, czosnek niesie również wiele zalet dla zdrowia. Uważany jest za naturalny antybiotyk, używany w leczeniu wielu dolegliwości. Jest znanym remedium stosowanym w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych, np. bólu gardła, ze względu na właściwości odkrztuśne. Wielu ludzi zażywa czosnek także przy infekcjach ucha i pleśniawce jamy ustnej. Co ważne, czosnek jest źródłem witaminy A, B1, PP oraz C.