Ekspozycja na gluten

Ekspozycja na gluten polega na stopniowym wprowadzaniu niewielkich dawek glutenu do jadłospisu niemowlaka w celu oswojenia organizmu dziecka z tą substancją i wytworzenia reakcji odpornościowej. Najnowsze badania specjalistów w żywieniu niemowląt wykazują, że warto wprowadzać do diety dziecka gluten już po ukończeniu przez malucha czwartego lub piątego miesiąca życia – w zależności od tego, czy jest karmiony piersią czy mlekiem modyfikowanym.

Ekspozycja na glutenEkspozycja na gluten
Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa&nbsp;Donnie Ray Jones&nbsp;/&nbsp;<a data-cke-saved-href="https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/" href="https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/" target="_blank" style="line-height: 18.5714302062988px; background-color: rgb(255, 255, 255);">CC BY 2.0</a>

Gluten w diecie dziecka

Zdaniem ekspertów, wczesne wprowadzanie glutenu do diety niemowlęcia ma na celu zapobiegnięcie wystąpienia w przyszłości choroby trzewnej, tzw. celiakii. Gluten to białko roślinne występujące w zbożach: pszenicy, jęczmieniu, życie i owsie. Wprowadzanie produktów glutenowych do jadłospisu dziecka należy podzielić na trzy etapy.

Etap I – ekspozycja na gluten, czyli stopniowe wprowadzanie glutenu w małych dawkach.

  • Gdy karmisz piersią, w piątym miesiącu życia dziecka możesz podawać pierwsze przeciery owocowe i warzywne oraz zupkę jarzynową w ilości 100 ml jeden raz dziennie. Do zupki dodawaj 2-3 g produktu glutenowego, np. około półtorej łyżki stołowej kaszki ryżowo-pszennej lub kaszki manny.
  • Gdy karmisz mlekiem modyfikowanym, w piątym miesiącu życia dziecka możesz podawać pierwsze posiłki uzupełniające, np. soczki, zupki, przeciery owocowe i warzywne. W szóstym miesiącu życia wprowadź do diety niemowlęcia pierwsze produkty glutenowe w ilości 2-3 g na 100 ml posiłku.

Pamiętaj, że należy podawać tylko jeden posiłek w ciągu dnia z dodatkiem produktu glutenowego. Jeśli dodasz kaszkę manną do zupki, nie podawaj jej już do mleka czy do deserku. Produkty glutenowe na tym etapie wprowadzania glutenu do diety mogą być podawane wyłącznie jako dodatek do posiłków.

Etap II – zwiększenie ilości glutenu po dwóch miesiącach ekspozycji.

  • Gdy karmisz piersią, po dwóch pełnych miesiącach ekspozycji możesz już podawać dziecku dowolną ilość produktu glutenowego. Dietę niemowlaka można urozmaicać kaszkami mlecznymi i bezmlecznymi, zupkami, deserami, musami owocowymi, posiłkami z mięsem. Do picia można podawać soczki klarowne owocowe i owocowe z ziołami oraz herbatki.
  • Gdy karmisz mlekiem modyfikowanym, w ósmym miesiącu życia dziecka możesz zwiększyć dawkę produktu glutenowego do 6 g na 100 ml posiłku. Reszta posiłków – tak jak w przypadku niemowląt karmionych piersią.

Etap III – po dziewiątym miesiącu życia dziecka, niezależnie od tego, czy maluch jest karmiony mlekiem modyfikowanym czy piersią, gluten można podawać bez ograniczeń.

Ważną zasadą jest to, że ekspozycja na gluten, a więc pierwszy etap wprowadzania glutenu do diety dziecka, powinna trwać pełne dwa miesiące. Pierwsze podanie dziecku posiłków z dodatkiem produktu glutenowego można zacząć od czwartego lub piątego miesiąca życia, nie wcześniej.

Posiłki z glutenem

Posiłki z glutenem należy wprowadzać stopniowo. Jest to bardzo ważna zasada, ponieważ pozwala bacznie obserwować reakcje dziecka na poszczególne produkty i wcześnie zauważyć wystąpienie ewentualnych objawów alergii pokarmowej, takich jak ból brzucha, biegunka, zaparcia, nudności, wymioty, senność, płaczliwość, wysypka skórna itp.

W przypadku wystąpienia u dziecka niepokojących objawów po ekspozycji na gluten, należy niezwłocznie skonsultować się z lekarzem. Nietolerancja glutenu u niemowląt wymaga stosowania specjalnej diety bezglutenowej. Nie należy martwić się na zapas. W przypadku alergii pokarmowej u niemowlaka lekarz zaleci odpowiednie postępowanie. Uczulenie na gluten u dziecka mija z reguły po ukończeniu przez nie drugiego roku życia.

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące