Ekspozycja na gluten

Ekspozycja na gluten polega na stopniowym wprowadzaniu niewielkich dawek glutenu do jadłospisu niemowlaka w celu oswojenia organizmu dziecka z tą substancją i wytworzenia reakcji odpornościowej. Najnowsze badania specjalistów w żywieniu niemowląt wykazują, że warto wprowadzać do diety dziecka gluten już po ukończeniu przez malucha czwartego lub piątego miesiąca życia – w zależności od tego, czy jest karmiony piersią czy mlekiem modyfikowanym.

Polecane wideo:

Gluten w diecie dziecka

Ekspozycja na gluten polega na stopniowym wprowadzaniu niewielkich dawek glutenu do jadłospisu niemowlaka w celu oswojenia organizmu dziecka z tą substancją...

1. Gluten w diecie dziecka

Zdaniem ekspertów, wczesne wprowadzanie glutenu do diety niemowlęcia ma na celu zapobiegnięcie wystąpienia w przyszłości choroby trzewnej, tzw. celiakii. Gluten to białko roślinne występujące w zbożach: pszenicy, jęczmieniu, życie i owsie. Wprowadzanie produktów glutenowych do jadłospisu dziecka należy podzielić na trzy etapy.

Etap I – ekspozycja na gluten, czyli stopniowe wprowadzanie glutenu w małych dawkach.

  • Gdy karmisz piersią, w piątym miesiącu życia dziecka możesz podawać pierwsze przeciery owocowe i warzywne oraz zupkę jarzynową w ilości 100 ml jeden raz dziennie. Do zupki dodawaj 2-3 g produktu glutenowego, np. około półtorej łyżki stołowej kaszki ryżowo-pszennej lub kaszki manny.
  • Gdy karmisz mlekiem modyfikowanym, w piątym miesiącu życia dziecka możesz podawać pierwsze posiłki uzupełniające, np. soczki, zupki, przeciery owocowe i warzywne. W szóstym miesiącu życia wprowadź do diety niemowlęcia pierwsze produkty glutenowe w ilości 2-3 g na 100 ml posiłku.

Pamiętaj, że należy podawać tylko jeden posiłek w ciągu dnia z dodatkiem produktu glutenowego. Jeśli dodasz kaszkę manną do zupki, nie podawaj jej już do mleka czy do deserku. Produkty glutenowe na tym etapie wprowadzania glutenu do diety mogą być podawane wyłącznie jako dodatek do posiłków.

Etap II – zwiększenie ilości glutenu po dwóch miesiącach ekspozycji.

  • Gdy karmisz piersią, po dwóch pełnych miesiącach ekspozycji możesz już podawać dziecku dowolną ilość produktu glutenowego. Dietę niemowlaka można urozmaicać kaszkami mlecznymi i bezmlecznymi, zupkami, deserami, musami owocowymi, posiłkami z mięsem. Do picia można podawać soczki klarowne owocowe i owocowe z ziołami oraz herbatki.
  • Gdy karmisz mlekiem modyfikowanym, w ósmym miesiącu życia dziecka możesz zwiększyć dawkę produktu glutenowego do 6 g na 100 ml posiłku. Reszta posiłków – tak jak w przypadku niemowląt karmionych piersią.


Etap III – po dziewiątym miesiącu życia dziecka, niezależnie od tego, czy maluch jest karmiony mlekiem modyfikowanym czy piersią, gluten można podawać bez ograniczeń.

Ważną zasadą jest to, że ekspozycja na gluten, a więc pierwszy etap wprowadzania glutenu do diety dziecka, powinna trwać pełne dwa miesiące. Pierwsze podanie dziecku posiłków z dodatkiem produktu glutenowego można zacząć od czwartego lub piątego miesiąca życia, nie wcześniej.

2. Posiłki z glutenem

Posiłki z glutenem należy wprowadzać stopniowo. Jest to bardzo ważna zasada, ponieważ pozwala bacznie obserwować reakcje dziecka na poszczególne produkty i wcześnie zauważyć wystąpienie ewentualnych objawów alergii pokarmowej, takich jak ból brzucha, biegunka, zaparcia, nudności, wymioty, senność, płaczliwość, wysypka skórna itp.

W przypadku wystąpienia u dziecka niepokojących objawów po ekspozycji na gluten, należy niezwłocznie skonsultować się z lekarzem. Nietolerancja glutenu u niemowląt wymaga stosowania specjalnej diety bezglutenowej. Nie należy martwić się na zapas. W przypadku alergii pokarmowej u niemowlaka lekarz zaleci odpowiednie postępowanie. Uczulenie na gluten u dziecka mija z reguły po ukończeniu przez nie drugiego roku życia.

Komentarze

dyskusje na forum