2 z 6Tamarillo
Tamarillo, czyli inaczej pomidor drzewiasty, to owoc pochodzący z Nowej Zelandii i Australii. Skąd wzięła się jego polska nazwa? Po przekrojeniu przypomina naszego rodzimego pomidora. Tamarillo w naturalnym środowisku rośnie na drzewie. Kształtem i wielkością jest bardzo podobny do kurzego jajka. Ma ciemne pestki.
To źródło cennego beta-karotenu, który wykazuje właściwości antyoksydacyjne oraz bogactwo witamin A, C czy E. Owoc spożywany regularnie przyczynia się do poprawy wzroku czy stanu skóry. Wzmacnia również nasz organizm, dlatego szczególnie polecany jest w sezonie jesienno-zimowym.
Tamarillo skrywa w sobie też moc potasu. 100 g owocu zawiera ok. 270 mg tego cennego składnika mineralnego.
Jak smakuje? Jest lekko gorzki, wytrawny. Przed spożyciem warto obrać go ze skórki. Idealnie pasuje do sałatek czy kanapek. Niektórzy robią z niego nawet przetwory na zimę.
Za jedną sztukę tamarillo zapłacimy teraz ok. 5 złotych.
Zobacz również: Karolek czeka na przeszczep szpiku, ale dawcy wciąż nie ma. Zostało mu trzy miesiące