Superpokarmy

Superpokarmy

Trudno wyobrazić sobie pożywienie, które nie jest lekiem, ale jest wystarczająco silne, aby pomóc obniżyć poziom cholesterolu, a tym samym zmniejszyć ryzyko chorób serca czy powstania komórek rakowych w naszym organizmie. Tym bardziej trudno wyobrazić sobie pokarm, który dodatkowo potrafi dodać nam energii i spowodować lepsze samopoczucie. Nie ma również skutków ubocznych. Można by z pewnością rzec, że jest pożywieniem, które daje nam lepszy start w drodze do długiego i zdrowego życia. Co to takiego? Czy na pewno istnieje? Wszystkie te produkty, które dają nam taką siłę zdrowotną nazywają się superpokarmami lub Super Food’s, jeśli wolimy anglojęzyczne określenie tej grupy pokarmów.


Poprzez superpokarm rozumiemy wszelkie produkty, które mają wysoką wartość odżywczą, czyli są spożywane w małych ilościach, a mino to są źródłem witamin, składników mineralnych, pełnowartościowego białka, cennych tłuszczy - jednonienasyconych i wielonienasyconych. To w superpokarmach odnajdziemy najwięcej witamin, minerałów, antyoksydantów i innych cennych składników, które nasz organizm potrzebuje, ale nie jest w stanie wytworzyć ich samodzielnie.

Analizy Światowej Organizacji Zdrowia pokazują, że obecnie warzywa zawierają średnio między około 70% mniej wartości odżywczych, niż miało to miejsce kilkadziesiąt lat temu. W efekcie, aby dostarczyć organizmowi niezbędnej energii musielibyśmy jeść trzy razy więcej. Nawet gdybyśmy znaleźli czas na posiłki, nasz układ pokarmowy byłby mocno obciążony.

Do najbardziej znanych produktów z grupy superpokarmów należą: maca, sproszkowane siemię lniane, pyłek pszczeli, jagody goji, spirulina, chlorella, algi, awokado, rukiew wodna, owoc palmy açaí.

Fani zdrowego jedzenia mocno zachęcają do spożywania pokarmów określanych mianem Super Food. Są one korzystne dla naszego zdrowia i dostarczają wielu witamin i minerałów. Dieta złożona z odpowiednio dobranych produktów może sprawić, że będziemy zdrowsi, a nasze samopoczucie będzie lepsze.