- Dietetyk Ewa Kozłowska
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Pszenica samopsza - właściwości i zastosowanie
Samopsza bogata jest przede wszystkim w białka – szacuje się, że zawiera go o 50 proc. więcej od zwykłej pszenicy. Jest również źródłem aminokwasów, które są ogromnie ważne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Co ważne, ma w sobie też witaminy z grupy B oraz witaminę A, a także magnez, żelazo, potas i fosfor.
Przeczytaj także: Toksyczne i rakotwórcze substancje w zabawkach dla dzieci
Źródło zdrowia
Za sprawą kwasów fenolowych spożywanie wyrobów z tego zboża zmniejsza ryzyko chorób. Przede wszystkim chroni nasz organizm przed niedokrwieniem serca, udarami mózgu i nowotworami.
Dobra wiadomość jest taka, że nawet po przetworzeniu czy obróbce termicznej, pszenica samopsza zachowuje swoje wartości odżywcze. Bez obaw możesz przygotowywać z niej wiele dań czy deserów na ciepło.
Zastosowanie
Mąka z samopszy jest świetnym zamiennikiem zwykłej pszenicy. Doskonale sprawdzi się jako składnik ciast czy też makaronu. Natomiast ugotowane ziarna mogą służyć jako dodatek do sałatek, musli, mięs i warzyw.
Oprócz tego, łodygi tej rośliny mają swoje zastosowanie w kosmetologii. Wydobywany z pszenicy hydrolat ma właściwości ujędrniające i jest często dodawany do kremów.
Zmniejsza ryzyko chorób oczu
Aminokwasy takie jak luteina, zeaksantyna i beta-karoten zawarte w samopszy skutecznie chronią wzrok. Dzięki karotenoidom pszenica samopsza zapobiega chorobom oczu, np. zwyrodnieniu plamki żółtej.
Włączenie do diety produktów z tego zboża będzie korzystne w szczególności dla osób, które mają problemy ze wzrokiem, ale też sprawdzi się w profilaktyce takich chorób jak zaćma czy zwyrodnienie plamki żółtej.
Dla alergików
W ostatnich latach wzrosła liczba uczulonych osób. Z ostatnio przeprowadzonych badań wynika, że zboże to jest jednym z najmniej alergicznych.
Niestety wyroby z tej pszenicy, takie jak mąka, kasza czy chleb są rzadko spotykane na półkach polskich sklepów, a roślinę uprawia się tylko w niektórych małych gospodarstwach. Można ją natomiast kupić za pośrednictwem internetu. Koszt to ok. 8 złotych za 500 g.
Zobacz także: Chcesz mieć dzieci? Lekarz wyjaśnia, jak często uprawiać seks, by zajść w ciążę
Mniejsza zawartość glutenu
Jest to dobra wiadomość dla osób z nadwrażliwym żołądkiem. Badania potwierdziły, że gliadyny, czyli składniki, które biorą udział w procesie rozpuszczania glutenu nie są tak toksyczne, jak te zawarte w zwykłej pszenicy.
Dlatego też, samopsza jest zdecydowanie łatwiejsza do strawienia. Osoby z nietolerancją glutenu powinny spożywać wyroby z tej właśnie odmiany zboża.
Przeczytaj także: Co na świecie serwuje się dzieciom w szkolnych stołówkach?
Przepis na pitę z mąki z samopszy
Składniki:2 szklanki ciepłej wody, 4 szklanki mąki z samopszy, 2 łyżki miodu,1,5 łyżki soli morskiej, 2 łyżki drożdży.
Należy dokładnie wymieszać i ugnieść wszystkie składniki. Podzielić na 15 małych kulek, wygładzić i obsypać mąką. Tak uformowane pity przykryć i odstawić na 20 minut. Piec w nagrzanym do 240 stopni Celsjusza piekarniku przez ok. 5 minut. Będą gotowe kiedy nabiorą złotego koloru.
Przeczytaj także: Te produkty zawierają te same substancje co trutki na szczury i detergenty